Mi az az „igazság utáni politika”?

2016. november 28. 16:38

Donald Trump győzelmét döbbenettel fogadta a transzatlanti kozmopolita elit.

2016. november 28. 16:38
Szászi Áron
Danube Institute

„Donald Trump győzelmét döbbenettel fogadta a transzatlanti kozmopolita elit. Szerintük az amerikaiak az „egyetlen, igaz, liberális világnézet« ellen szavaztak és ezzel a »posztfaktuális éra apokaliptikus hajnala« következett be – írja Claire Fox a Spectator magazinban. »Ne legyünk annyira lekezelőek!« – írja Fox az „igazság utáni politika” gondolatát kritizálva. Szerinte érthető, hogy az emberek a Brexit és az amerikai elnökválasztás során a »tények« helyett a szívükkel szavaztak.

Hillary Clinton kampányának fő fegyvere a tények ellenőrzése volt. Habár Trump híres tweetjeinek egy része hamis volt, Clintonnak mégsem sikerült a »tényeivel« legyőznie őt. A tények Clinton oldalán állhattak, de mégsem sikerült meggyőznie az embereket, hogy ő egy egyenes, elvei mellett kiálló politikus. Sokak úgy kommentálták a jelenséget, hogy a »populista démoszt« nem érdekli többé az igazság, mivel összeesküvés-elméletek és érzelmes demagógok irányítják őket.

Fox azonban óva int attól, hogy antidemokratikus következtetéseket vonjunk le. A Brexitet megszavazó embereket azzal vádolták, hogy elhitték a távozás-pártiak hazugságait, az érzelmek és a retorika áldozataivá váltak.

Azonban a hamis állítások kiemelésével és a másik oldal karikírozásával Fox szerint ezek a hangok csak a felszínt kapargatják. Ugyanakkor nem magyarázzák meg, hogy miért vannak olyan erős érzései a másik tábornak. »Az igazolható harag volt a társadalmi változások mozgatórugója évszázadokon át.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2016. november 29. 08:45
Az embereknek éppen a tényekből lett elegük. Azokból a tényekből, amelyek Clinton vagy az Unió párti brit politikai oldal mellett felsorakoztathatók. Csak ízelítőül pár: - Demokráciaexport, olyan "tényeken" alapuló háború, mint az angol-amerikai politikai elit által "hitelesített" atomfegyver. - Liberális véleményterror, a másként gondolkodók stigmatizálása, diszkreditálása. Lehallgatások. - Pénzügyi válság, amelynek eredménye az azt okozó bankszektor "konszolidálása". - Genderelmélet.
szancso
2016. november 29. 04:40
Bizony, bizony, ezek a buta, tanulatlan, földet túrók nem értik, hogy miért tünt el a talpuk alól a gyár, ahol dolgoztak és a keresetükből megtudtak élni, nem kellett öt munkahely után rohangálniuk, a freeking előtt iható volt a vízük - most éppen aktuális téma -, nem döglöttek az állataik sorba, a mezőgazdasági területeken vethettek és arathattak, tudták a részleteket fizetni a házuk után, stb. Lehet, rájöttek, hogy a nagy konszernek és a finánztőke a politikusokkal kézenfogva mindent elkövetnek, hogy semmi ne változzon. Ahogy elnézem ezt a hisztériát, még nem adták fel a nagy demokraták, hogy minden a régiben maradjon, persze csakis a nép nevében.
madarasi.abel
2016. november 28. 23:24
ez már volt? Szíjjártót megkérdezték, mit szól. hogy emberei összehozták a quaestoros magyar csalót egy terroristákat pénzelő arabbal. Mire ő (és most idézek): "ez a dolgunk". Bazmeg, ha Vonnegut megérte volna :)
brekker
2016. november 28. 21:46
"I am proud to say that paulcraigroberts.org is on the list." "This scheme to redefine truthtellers as propagandists has backfired. The effort to discredit truthtellers has instead produced a catalogue of websites where reliable information can be found, and readers are flocking to the sites on the list. Moreover, the effort to discredit truthtellers shows that Western governments and their presstitutes are intolerant of truth and diverse opinion and are committed to forcing people to accept self-serving government lies as truth. Clearly, Western governments and Western media have no respect for truth, so how can the West possibly be democratic?" paulcraigroberts.org/2016/11/27/the-western-war-on-truth-paul-craig-roberts/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!