Bért, búzát, békességet!

2016. november 14. 07:28

Hazánkban béremelésre van szükség, ami aztán kikényszeríti a gazdasági paradigmaváltást, vagyis azt, hogy magasabb értékű termelés valósuljon meg.

2016. november 14. 07:28
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Helyzet van: de ez a helyzet nagyságrendekkel jobb, más, mint amit az Orbán-kormány örökölt 2010-ben. Négy éve bővül a magyar gazdaság, a munkanélküliség öt százalék alá esett, az infláció pedig gyakorlatilag eltűnt. A központi költségvetés hiánya bőven az uniós kulcsszint alatti, a magyar államadósságot befektetésre, vagyis finanszírozásra ajánlják a nagy nemzetközi hitelminősítők. Első pillantásra sikermutatók ezek, semmi sem indokolja az új gazdaságpolitikai kereteket, a kormány mégis élénkíteni akar. Olyannyira, hogy öt új gazdaságélénkítő intézkedést vezet be részben még a 2016-os költségvetés terhére. 

Élénkíteni kell, mert a mostani növekedési ütemmel nem lehetünk elégedettek – a jelenlegi bővülési ütemmel ugyanis nem tudunk felzárkózni az oly gyakran emlegetett osztrák életszínvonalhoz, s gazdasági teljesítményhez. Javítani kell a versenyképességen is, erre is elszántabb már a kormány, hiszen több van bennünk, mint amit a legutóbbi ranglista kihozott. (...) 

Hazánkban béremelésre van szükség, ami aztán kikényszeríti a gazdasági paradigmaváltást, vagyis azt, hogy magasabb értékű termelés valósuljon meg. Ebben komoly szerepe van az oktatásnak, amelyre még többet kell költeni, és a felnőttkori képzésnek, amely lényegében nincs. 

Helyzet van: idejétmúlt a harmadik világban jellemző alacsony bér politikája. Elkerülhetetlen a munkabérek emelése, mert ha más nem, maga a piac kényszeríti ki. Lásd: sztrájkkészültség a Mercedes kecskeméti gyárában. 

Helyzet van: muszáj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. november 15. 04:12
Béremelésre szükség van Béremelésre szükség van? A magyar vállkozásnak legerősebb ellenfele a német .Miért ? Azért ,mert a német minimálbér 8,5 Euró. Nyilván ha megélhetési költségben ,ezt nem éri el a magyar minimálbér akkor elmennek a dolgozók. De, az is nyilvánvaló ,hogy aki nem éri el a teljesítményével ,azt, hogy megérje neki kifizetni a minimálbért ,az bizony kiszorul a munkaerő piacról. Ezzel a ténnyel mindenkinek szembesülnie kell. Tehát a magyar minimálbér emelésnél ez szintén óhatatlanul be fog következni. Én is vizsgálom ki az akit elfogok küldeni a cégemtől. Sorry.
Akitlosz
2016. november 14. 20:00
"Lásd: sztrájkkészültség a Mercedes kecskeméti gyárában." Nem kell aggódni, a szakszervezetek Magyarországon gyengék, esélyük sincsen a Mercédesz féle cégeknél. Eleve csak azért működnek az ilyen cégeknél szakszervezetek, hogy legyen kikkel a munkáltató számára előnyös kollektív szerződést kötni. A szakszervezetek a munkáltatók zsebében vannak, ők finanszírozzák azokat. Ha valamelyik szakszervezeti tisztségviselő komolyan venné a szerepét, túljátszaná, őt gyorsan kirúgják. Nem tudok róla, hogy lett volna sztrájk Magyarországon ilyen külföldi multi magáncégnél. A szakszervezetek erre sajnos alkalmatlanok, elköltik a pénzüket mikuláscsomagokra, ahelyett, hogy tőkét halmoznának fel, amelyből sztrájk esetén tudnák fizetni a tagjaik bérét, akik így könnyen és sokáig tudnának sztrájkolni ha kell. De ez esetben nem is kellene, elegendő lenne, ha a munkáltatók tudnák, hogy a szakszervezetek tényleg képesek sztrájkot szervezni. Jelenleg nem képesek és ezt a munkáltatók is tudják. dolgozóknak kell a pénz a gyerekük etetésére, féltik a munkahelyüket így nem sztájkolnak, bármennyire is szívatják őket a munkáltatók. Szóval esélytelen, hogy Magyarországon belátható időn belül ugyanannyira fizessék meg a magyar állampolgárok munkáját, mint a német állampolgárok munkáját.
Akitlosz
2016. november 14. 19:52
"a kormány mégis élénkíteni akar. Olyannyira, hogy öt új gazdaságélénkítő intézkedést vezet be részben még a 2016-os költségvetés terhére. Élénkíteni kell, mert a mostani növekedési ütemmel nem lehetünk elégedettek" Igen, de nem okos dolog a gazdaságot államilag, azaz mesterségesen, hitelből "élénkíteni". Ez hosszú távon mindig többe kerül, mint amennyi rövid távú haszna van.
Akitlosz
2016. november 14. 19:48
"a magyar államadósságot befektetésre, vagyis finanszírozásra ajánlják a nagy nemzetközi hitelminősítők." Az államadósság nem befektetés, hanem a jövő(nk) elherdálása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!