Beszédes hallgatás

2016. november 21. 07:20

Hallgatni arany – milyen szerencse, hogy ezt a furcsa bölcsességet azért még nem csak a buta emberek hagyják figyelmen kívül. Hanem például az a kaposvári gimnazista, aki a minap tiszteletre méltó bátorsággal emelkedett szóra a diákparlament helyi ülésén.

2016. november 21. 07:20
György Zsombor
Magyar Nemzet

– Pedig nem a középkorban élünk, ahol a tanulás kiváltság volt – fogalmazott a derék nebuló. Neve is van: Bradánovics Bendegúz.

Nem csupán szavai tartalmi részére érdemes odafigyelni, hanem a körülményekre is, arra, hogy a beszéd fogadtatása mennyire árulkodik korunkról. Történt ugyanis, hogy az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a városházi összejövetel levezető elnöke félbeszakította a beszédet, mondván, az túl sértő és személyeskedő. A valódi szöveget, illetve annak egy részét így végül a sajtón keresztül ismerhettük meg; a fórumon, ahol éppen az oktatás, diákok és tanárok helyzetének megvitatása lett volna a lényeg, nem hangozhatott el; illetve végül csak cenzúrázva. A megismert szöveg olyannyira nem személyeskedő, hogy abban mindössze két nevet fedeztünk fel, Herman Ottóét, akiről az országos tiltakozásokat részben elindító miskolci gimnáziumot elnevezték, illetve Klebelsberg Kunóét, aki a diák szerint »forogna a sírjában, ha tudná, mi történik jelenleg a nevével«.

A jelen lévő illetékes elvtárs azonban jobbnak látta, ha közbeavatkozik, ha másért nem, hát azért, hogy tudjon majd mivel védekezni. Mint a Csinibaba hatvanas évekbeli jelenetében, amikor a lottósorsoláson kihúzott 56-os számot – biztos, ami biztos – nem mondták be a hangosba, inkább írja csak meg a Népszabadság. Önmagában ártatlan szám, de jobb az óvatosság. Önmagában ártatlan gondolatok, de jobb a régi reflexekkel reagálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. november 21. 19:16
"Magyar" Nemzet - napi simicska-csicska.
Bell & Sebastian
2016. november 21. 11:29
Arra már nem emlékszem, mi a francot mondtam a diákparlamenten, ami a _lokális_ problémákról és nem az országos anomáliákról lett volna hivatott megemlékezni, de nem került bele a jegyzőkönyvbe. Utólag úgy látom, az alkoholista tanári kart, egyes lányok tanárok általi "elnyomását", súlyos részrehajlást a filosémita előítéletek jegyében, ideológiai terrort, ilyesmiket kellett volna említenem. Jegyzőkönyvbe ez se kerül, én meg sohanapján jutok tovább, pedig elitgimnáziumba jártam. Suszter maradjon a kaptafánál.
Mich
2016. november 21. 10:33
Rád mindenesetre igaz, Zsombi: "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna". De G.Lali aranya elvette az eszed...
*ufó*
2016. november 21. 08:39
Mi a hír ? Eddig is tudtuk, hogy fosnak a gyáva fideszgecik. Ezek a szellemi törpék tinédzsereket akarnak megregulázni - a fidesz betűszóban az -sz- a szánalmas rövidítése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!