Koccanás

2016. október 27. 21:47

Lehet azt mondani, hogy a törvényhozás nem rendeltetésszerű használata ismerős a politikában, de ipari méretekben Orbánék élnek vele.

2016. október 27. 21:47
Tamás Ervin
168 Óra

Lehet azt mondani, hogy a törvényhozás nem rendeltetésszerű használata ismerős a politikában, de ipari méretekben Orbánék élnek vele. Évek óta a fontos, népgazdasági érdekbe bugyolált nagy üzlettől a kipányvázott személyes karrieren át a legpitiánerebb haszonlesésig használják gyurmaként a törvényhozást ahhoz, hogy megtámadhatatlanná tegyék a megengedhetetlent. Faarccal magyarázzák, hogy hála a folyamatos kontrollnak, képesek rugalmasan korrigálni tévedéseiket, ezért a módosítás. Holott sorozatos a fenti eset, amikor a rendelet hajtóvadászat részeként születik, ezt bünteti, amazt helyzetbe hozza. Ez a fordulatos alkotómunka jutalmazhat, majd sújthat akár egyetlen embert is – Simicska Lajos és Spéder Zoltán politikai krimit íratott Orbánékkal, a sorozat első darabjai már adásban vannak, miközben a többit a szemünk előtt forgatják. Valószínűleg komoly alkotói műhelyek dolgoznak azon, hogy a korábban az egekig emelt Közgépet letaszítsák a trónról, hogy több vesztett meccs után törvénymódosításokkal dúcolják alá az óriásplakátok újraosztását, méretének behatárolását vagy éppen a hirdetőoszlopokra fölhelyezhető tartalmakat. Természetesen szó sincs itt leszámolásról, mint ahogy tisztességtelen versenyről, pályázati suskusról sem, hogy a visszaosztásokról ne is beszéljünk. Közügy, közérdek az, amit az engedelmes kormányzati frakció megszavaz, a rossz szájízt elnyomja az avatásokon elfogyasztott birkapörkölt. Szűkebb pátriánkban a jótevő minden látható ok nélkül gonosztevővé alakulhat, anélkül hogy bárki hivatalos magyarázattal szolgálna arról – miért.

Ugyanakkor egyre több a mendemonda, a kilógó lóláb, s ezzel egyenes arányban nő a bizonytalanság. Van, aki bátorságot merít ebből, s maga is gátlástalanul építeni kezdi a mini-álomgyárát, a nagyokhoz hasonló fogásokkal operálva. Akad, aki hiába látja, merről fúj a szél, az istennek sem tud irányba állni, a szelet a vitorlájába fogni. Lassacskán rádöbben, hogy a törvénygyártás, rendeletalkotás jókora szelete mögött mást kell gyanítani, mint jobbítást, fejlesztést, ésszerűséget – a hatalom szisztematikus építése, a személyes érdekek érvényesítése, az autonómia, a civil szféra korlátok közé szorítása a cél, akár botránnyal, jókora ráfizetéssel is. És ennek tartománya végtelen – Pakstól a dohányboltokig, a földárverésektől a városnéző buszok tendereztetéséig tart. Tegnap az Ökotárs, ma az Enegiaklub. Gyanússá válik minden magunk körül. Ennek ez, a másiknak az. Nincs norma, fogódzó. Ugyanazt érezzük, ha kihúzzák valaki alól a szőnyeget, mint ha varázsszőnyeget kapna maga alá – nincs sem elégtétel, kiégett a felháborodás. Csak annyit konstatálunk, hogy valami történt, aminek semmi köze a mi amúgy is idejétmúlt, elfuserált igazságérzetünkhöz. Ha van még iránytűnk, hiába jelez. Eltévedtünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2016. október 28. 15:43
Kedves Tamás Ervin! Amerika is így kezdte.
Oldgóbé
2016. október 28. 07:45
A 168 óra még ketyeg???
noMores
2016. október 28. 07:24
ESMA: eloszor betiltottak a villanyoszlopokra szerelheto reklamokat ("balesetveszelyes"). Majd miutan csodbe ment az ebbol elo ceg, azt Orban haverja, Garancsi megvette, es lass csodat, ma mar ujra nem balesetveszelyes! A MAFFIOZO KURVA ANYATOKAT!
Text adósság
2016. október 28. 07:13
Kárvolt ezt a kipányvázottat írnod Ervin bácsi, nekem rögtön a kipa jutott eszembe. Tudod ami alatt olyan igazságosan osztottátok a közpénzt, meg feleztétek a nyugdíjat, mint a Csizmás kandúr a világkörül című japán rajzfilmben: "Nyaki, Nyaki, Dagi, Dagi, Nyaki, Nyaki, Dagi, Dagi"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!