Önjelölt faszakértőket így még nem aláztak meg

2016. augusztus 08. 13:13

A szezon legterjedelmesebb közleményével vágott vissza a Fővárosi Állat- és Növénykert az ökobiciklit túltoló ligetvédőknek.

2016. augusztus 08. 13:13
Rajcsányi Gellért
Mandiner

ligetvedok2.jpg

A szezon legterjedelmesebb közleményével vágott vissza a Fővárosi Állat- és Növénykert az ökobiciklit túltoló ligetvédőknek. Az önjelölt aktivisták 7, azaz hét darab állatkerti fa kivágásába kötöttek bele, hiszen az eset nyilván jól illett a Városligetet kiirtani és lebetonozni kívánó orbáni terrorállam túlhiszterizált rémképébe.

Bár ne tették volna. Tizenhétezer karakterben kapták meg a választ, mi miért történt, milyen eljárásokkal és szakmai háttérrel az Állatkertben.

Az Állatkert ugyanis − ahogy a hivatalos neve is mutatja egyben Növénykert is. És ha valahol nehezen festhető fel a fazabáló narancsördög a falra, azok mégis csak a botanikus kertek és társaik, ahol el lehet hinni, hogy van szakértelem a fák gondozásához.

Így van ez a városligeti intézmény esetében is: ahogy a közleményük is felhívja a figyelmet, az Állatkertben más szakterületek képviselői mellett 5 fő természetvédelmi ökológus, természetvédelmi mérnök, illetve környezetvédelmi mérnök, 13 fő biológus illetve biológiai szakos tanár, 10 fő agrármérnök, 4 fő kertészmérnök és 1 fő erdőmérnök is dolgozik, akik közül többen tudományos fokozattal (PhD, kandidátus) is rendelkeznek; így az intézmény nincs híján a megfelelő szakembereknek.

S hogy egyáltalán milyen fairtásról van szó? Az intézmény kezelésébe tartozó mintegy két és félezer fatermetű növényegyed közül összesen hét darab, a megszűnt Vidámparktól örökölt területen, annak kerítése közelében álló fa kivágása történt meg.

Az Állatkert aktuális műveletei összesen 15 fát érintettek. A 15 fa közül nyolcat átültettek, a maradék hetet pedig a közlemény szerint a következők miatt kellett kivágni: elöregedettek; sérült és pudvásodó törzsűek, illetve sérült gyökérnyakúak; odvasodó, illetve erősen odvasodó törzsűek; erősen, illetve rendkívüli mértékben megdőltek; felnyurgultak, féloldalasak, töredező ágrendszerűek, formátlanok; nem tervszerűen ültetett, hanem magról kelt faegyedek, gyomfák; illetve inváziós fajhoz tartoznak. „Állapotuk miatt a szóban forgó faegyedek némelyike még veszélyes is, illetve egy részüket a tervezett munkálatoktól függetlenül is ki kellene vágni” közölte az intézmény.

A városligeti intézmény ezután hosszasan felsorolta, hogyan is történt a kivágásokat megelőző hivatalos eljárás, mi történik egyébként az Állatkert növényvilágában és fagondozásában. Végül közölték azt is: „A Fővárosi Állat- és Növénykert nem híve azt esztelen fakivágásnak. De nem híve más esztelenségeknek sem. Éppen ezért − szakmai alapokon − mindenképpen ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy vannak olyan esetek, amikor helye van a fák kivágásának”.

És ez így is van.

E sorok írója a fák barátja és rajongója, aki elborzadva szokta nézni, ha egy telken vagy köztéren agyatlan módon letarolják a növényzetet, hogy netán viakoloros, árnyéktalan, kihalt kősivatag kerüljön a helyére. Sajnos ilyen elrettentő példákból is van elég ma Magyarországon.

De ha önjelölt ligetvédő aktivisták minden létező fás szárú növény mindenáron való megmentéséért küzdenek, akkor óhatatlanul futnak bele hasonló kellemetlen pofonokba, amelyek csökkentik az esélyét annak, hogy a valódi kritika szüksége esetén meghallhassák a hangjukat. A faállomány gondozása a civilizációnk szerves része. Budapest helyén soha nem lesz és ne is legyen őserdő.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2016. augusztus 09. 01:44
Ezeket nem megalázták, hanem lealázták. De micsoda különbség!
Tintamin
2016. augusztus 08. 17:56
Ez a "faszakértő" kurvajó szó, alkalmazni fogom!:))
bodolidi
2016. augusztus 08. 17:37
Tizenhétezer karakter helyett nem lehetett volna egy baseball ütővel elmagyarázni nekik? Akkor legalább telesirhatnák a világot.))
mohamed
2016. augusztus 08. 17:30
ez a 'ligetvédés' igazából kormányellenes hangulatkeltés céljából történik... kihazsnálják h az emberek többsége nem ismeri a ligetet, sem a felujitási tervet és ugy mutatják be mintha valami őserdőt kivágnák és lebetonoznák... https://youtu.be/fFChXzvOX2c
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!