Ezer évre vagyunk tőle

2016. augusztus 01. 10:13

Ma már meggyőződésem, hogy mi, emberek akkor tudunk csak életben maradni hosszabb távon, ha itt, ezen a bolygón tervezzük a jövőnket. Interjú.

2016. augusztus 01. 10:13
Kim Stanley Robinson
Magyar Narancs

MN: Az utóbbi években rengeteg Föld-szerű bolygót fedeztek fel az univerzumban. De ha jól értem a regényt, ön határozottan kizártnak tartja, hogy valamelyiken is élni tudjunk, hacsak nem az elemi részecskékig menően tökéletes másolata a mi bolygónknak.

KSR: Nagyjából így van, bár a feleségem, aki kémikus, mindig azt mondja, hogy semmire se mondjam, hogy lehetetlen – úgyhogy azt mondom inkább, hogy nagyon valószínűtlen. Elég alaposan végiggondoltam, hogy az emberi élet nemcsak ezen a bolygón, hanem ezzel a bolygóval együtt is fejlődött, így az itteni gravitáció, mágneses mező és a kémiai elemek összetétele döntő jelentőségű, és ha nagyon eltávolodunk mindettől, akkor az pusztító hatással lehet ránk. Ma már meggyőződésem, hogy mi, emberek akkor tudunk csak életben maradni hosszabb távon, ha itt, ezen a bolygón tervezzük a jövőnket. Mert a másik fele ennek az, hogy minél inkább Föld-szerű egy távoli bolygó, annál valószínűbb, hogy találunk rajta valamiféle életet. Az pedig igen nagy valószínűséggel mérgező a számunkra, vagy pedig mi vagyunk mérgezőek az ő számára – az pedig, hogy, mondjuk, allergiás reakciót adunk-e egy mikroorganizmusnak, csak túlságosan veszélyes kísérletekkel volna eldönthető. Szóval akár élő egy bolygó, akár nem, megtelepedni rajta mindenképpen rendkívül nehéz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2016. augusztus 05. 15:19
A pénzt nem lehet megenni. Pénzzel a rák gyógymódját se lehet megtalálni.Az általad vélt felhasználási módok inflációt gerjesztenének, és ezzel növelnék a nyomort. Csak mondom.
Knerten
2016. augusztus 05. 12:38
Nem akarok demagóg lenni, csak mondom, hogy a földön kívüli élet lehetőségeinek kutatására fordított egyhavi összegből egy évig lehetne etetni a világ összes éhezőjét, és/vagy egy év alatt megtalálni a rák gyógymódját, és/vagy ezernyi más módon lehetne elviselhetőbbé és fenntarthatóbbá tenni az életet EZEN a bolygón. Csak mondom.
Csomorkany
2016. augusztus 02. 12:35
Pedig sikerült demagógnak lenned. A "földön kívüli élet lehetőségeinek kutatása" az űrkutatás része, az űrből meg tényleges veszedelmek is fenyegetnek (talán hallottál már a Tunguz meteoritról), és tényleges lehetőségek is vannak ott, amik a földi életet is jobbá teszik (talán hallottál már a GPS-ről). Ha fölösleges pénzkidobásokat kell korlátozni, biztosan nem az űrkutatással kezdeném.
Akitlosz
2016. augusztus 01. 20:42
Szerintem meg földszerűvé lehet változtatni más bolygókat, elsősorban a Marsot és ott meg tud élni sok ember, és még jól is fogják ott érezni magukat. Lesznek tengerek, erdők, légkör, hasonló hőmérséklet, legalábbis az egyenlítő felé. Az emberiség túlélési esélyeit drasztikusan megnöveli, ha nem csak egy bolygón él. Egy bolygón könnyen lehet globális katasztrófa, de egyszerre több bolygók az sokkal valószínűtlenebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!