Demokratikus felelőtlenség

2016. július 24. 17:06

A közösségi média elterjedése csak erősítette a hitet, hogy a legbonyolultabb problémáknak is van egyszerű és világos megoldásuk.

2016. július 24. 17:06
Szőcs Levente
Népszabadság

„Az értelmiség- és elitellenesség évtizedek óta jelen van a nyugati közéletben, és egy ideje felénk is. A közösségi média elterjedése csak erősítette a hitet, hogy a legbonyolultabb problémáknak is van egyszerű és világos megoldásuk. Ha pedig a megoldások egyszerűek, abból logikusan következik, hogy azok bárkinek kézre állnak, magyarán mindenki mindenhez ért, tehát véleményt is mondhat, sőt dönthet is. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az elitista, a demokrácia ellensége.

A következmények pedig a legrosszabbak. A választó egyre inkább csak abban bízik, aki követi a közvéleményt (vagy ezt el tudja hitetni magáról). Megváltozott a képviseleti demokráciához való viszonyulásunk. Egy másik következmény a rendkívüli frusztráció, amely a választót hatalmába keríti. Hiszen hol azt látja, hogy a számára pofonegyszerűnek tűnő megoldásokat nem alkalmazzák, és ettől dühös, hol azt, hogy a problémák mégsem oldódnak meg, és elkezd gyanakodni, többnyire a »háttérhatalmakra«.

A kvótareferendummal kapcsolatban felmerült, hogy a valódi célja elterelni a figyelmet arról, hogy a kormány előkészíti Magyarország kilépését az EU-ból. Nem tudhatjuk, hogy vannak-e ilyen szándékok, de a brit példa után abban sem lehetünk biztosak, hogy egy pénteki napon nem ébredünk az EU-n kívül.

Felelős politikus számol a döntései következményeivel, és a lépéseit e szerint igazítja, akár annak árán is, hogy elveszíti a választók támogatását. Ehhez képest hovatovább csak olyan politikusaink vannak, akik maradéktalanul teljesítik »a zemberek« akaratát. A brit és a török példa arra int, hogy a felelőtlen szavak és gesztusok által gerjesztett düh és frusztráció előbb-utóbb valódi erőszakot szül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. július 25. 05:19
Ilyen fórumot mint a Mandinert bár kormány ellenes cikkeket sztárol jónak tartom ,mert mindenki leirhatja a véleményét ,kisember mindig azt írja le ami a bögyét nyomja amin keresztül sérelem bosszúság vagy az élete rosszra jobbra fordult . Éppen elég sok bűn van a baloldal fején amit hozzá lehet vágni ,nem véletlen ha a baloldalt az emberek elutasítják ,olyan sérelem rossz életminőség érte hogy ha baloldal megszólal rögtön a mult emlékei rohanják meg amire nem szívesen emlékszik. Véleményeken keresztül lemérik a közhangulatot
áfonya
2016. július 25. 05:02
Baloldal sérelmezi nem róluk szó ujjongva az emberek vélemény ,letelt a kommunista korszak mikor az emberek suttogva merték kimondani egymás közt az igazságot mert nem tudták ki a besúgó.Most osztják az észt tagadják multjukat pedig az egész Európa süllyedése mind a kommunistáknak köszönhető,bujkálnak pártokban vallásokban alapítványokban külföldi segítséggel. Internet milliók szemét felnyitja milyen aljas képmutató hazug a politika a mult népnyúzói szint pártot váltanak úgy tesznek mintha semmi közük nincs a mult nép elnyomáshoz kifosztásához ,hogy mások vagyonában fetrengenek ,az emberek mindig úgy vonják le a következtetéseket amilyen minőségű az életük .Persze baloldal meggazdagodott a rendszerváltáson 1989 után.Nem tetszik az igazság kimondása , véleményeket lehet kifejezni ami eddig sose volt ..Kis emberek sok igaz gondolatokat leírnak ,ne a népen az elvett vagyonán élősködők vagy a fizetett hangadó média véleményét vegyük készpénznek ,hanem azoknak az embereknek akik bőrükön életszínvonalon érzik az megélhetést.Kisember leírja mikor élt jobban vagy rosszul.
kampman
2016. július 25. 00:05
Ez most komoly? A Népszabadság, az elvileg BALOLDALI Népszabadság azon siránkozik, hogy az emberek egyre inkább elitellenesek és hogy ez milyen rossz? Na jó, persze ez egy régi folyamat következménye, a kilencvenes évek óta az európai baloldal (keleten és nyugaton egyaránt) egyre nyíltabban szembemegy a korábbi deklarált populizmusával, ezzel a régi támogatói egy részét a nemszavazók táborába vagy a jobboldalra kergetve. Ez történt Angliában, ahol az északi iparvárosok egykor balos szavazótábora a Brexitre szavazott és ez történt itt is, pl. Borsodban, ami tele volt megdönthetetlennek hitt MSZP-s fellegvárakkal, ma meg már jobboldali az összes.
Peter8811
2016. július 24. 21:02
Nehogy egy pénteki napon arra ébredj, hogy elgázolt a főszerkesztőd és meghaltál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!