A putyinozás pótcselekvés

2016. június 01. 09:56

Eltelt már vagy három évtized, de a propagandisták láthatón semmit nem tanultak. Ahogyan az akkoriaknak, úgy a mostaniaknak sem jut eszébe, hogy csupán az egyoldalú agymosásból volt és van ismét elegünk.

2016. június 01. 09:56
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Hallom, hogy manapság, idehaza sokan aggódnak azért, mert még mindig túl nagy a respektje Oroszországnak. Többször és több napot töltve, utazva és dolgozva a fővárostól távoli országrészeken, s ily módon gyakorlatilag elvágva a plurális hírszolgáltatás maradékától is, barátaimtól kellett megtudnom, hogy a bennünket Moszkva ármányaitól féltők nyilvánosan tették szóvá az elmúlt hetekben: a vehemens putyinozás szinte hatástalan. A károgók a Kreml manővereire, aknamunkájára fogták, hogy ilyen felháborító helyzet alakulhatott ki. Épp úgy, mint az átkosban, csak akkor a nyugati fellazítást kárhoztatták – gyakran még mindig ugyanazok, akik most az ellenkező irányból riogatnak a patás ördöggel.

Eltelt már vagy három évtized, de a propagandisták láthatón semmit nem tanultak. Ahogyan az akkoriaknak, úgy a mostaniaknak sem jut eszébe, hogy csupán az egyoldalú agymosásból volt és van ismét elegünk. A különbség a régi és a mai állapotok között az, hogy azóta – elsősorban az internetnek köszönhetően – nyitottabbá vált a világ. A korábbinál nagyobb réteg fér hozzá olyan információkhoz, amelyek nem kerülhettek, és ma sem kerülhetnek be a híreket a legszélesebb körnek közvetítő médiumokba. De vannak jó néhányan, akik nem sajnálják az időt arra, hogy különféle csatornákból tájékozódva összevessék a látottakat, a hallottakat, s ezek alapján alakítsanak ki saját véleményt.

Nem kell ehhez sem washingtoni adminisztráció, sem moszkvai boszorkánykonyha. Főleg nem kell hozzá a Kreml júdás pénze. Egyszerűen azért nem, mert szinte egyik pillanatról a másikra annyira valószerűtlenül ördöginek festették le a Kreml mostani urát, hogy az emberben gyanú támadt, és maga kezdett utána nézni a dolgoknak. Ennek nyomán jó magam először azt konstatáltam, hogy a nagy nyilvánosság előtti putyinozás tulajdonképpen az oroszországi rendszer antidemokratizmusát hivatott megbélyegezni. Jól ismert represszív befolyásolási technika ez, amivel a propagandista egy kifejezéshez, mozaikszóhoz, illetve mint jelen esetben egy személy nevéhez kapcsolja a bonyolult, nehezen áttekinthető dolgokat. Egyfajta sűrítéssel hoz létre a befogadókban módszeresen kialakított érzéskomplexumot, ami később, a névmágia hatását kihasználva, előhívható pozitív, vagy negatív indulatok kiváltására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. július 01. 20:49
Az USA érdeke Oroszország és Európa közeledésének meggátlása, mert az erőt adna!
fonak
2016. június 09. 17:21
Ez nem csak az ő bajuk. Ebben a "tengelyben" az EU-nak szánt szerep, hogy joga van elfogadni a nagylelkű amerikai segítséget (támaszpontokat), joga van korlátlanul kiszolgáltatni a piacát az amerikai cégeknek. Az USA célja természetesen a szuperhatalmi státusz fenntartása, az "Új Amerikai Évszázadra" is. Ehhez alá kell vágnia a vetélytársaknak, vagy függő és kiszolgáltatott gyarmattá kell tenni azokat. Oroszország nem önmagában aggasztja az USA-t hanem egy potenciális USA-val rivalizáló "tengely" részeként. Mondjuk egy Berlin-Moszkva-Peking tengellyel az USA esetleg kiszorult volna az öreg kontinensről, márpedig ők bent akarták tartani a lábukat az ajtóban. Az ukrán balhé megszervezésével elintézték, hogy ez ne történhessen meg. Az oroszok természetesen úgy reagáltak, ahogy kiszámították, persze a saját kárukra, ezzel elvesztették az addig "közelkülföld" ukránokat is, valószínűleg végleg, vagy legalábbis nagyon hosszú időre. A sarokba szorított Oroszo-val pedig még mindig lehet rémítgetni az európaiakat, hogy igényeljék a nagy testvér "önzetlen" védelmét, cserébe aláírják a TTIP-t is, és így tovább.
Senye Péter
2016. június 09. 17:13
Az amerikai döntéshozók hátát kiveri a hideg veríték, ha egy esetleges német-orosz gazdasági, technológiai tengelyre gondolnak. De az legyen az ő bajuk, az EU vessen számot saját érdekeivel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!