Kittenberger: Afrikai kalandok Rejtő és Verne nyomában

2016. május 21. 10:01

Alan Moore legendás The League of Extraordinary Gentlemen sorozatához hasonlóan a Kittenberger is rengeteg fiktív és valós irodalmi-történelmi személyt és utalást szerepeltet.

2016. május 21. 10:01
Nagy Krisztián
Geekz

Alan Moore legendás The League of Extraordinary Gentlemen sorozatához hasonlóan a Kittenberger is rengeteg fiktív és valós irodalmi-történelmi személyt és utalást szerepeltet, kezdve a főhős két legjobb barátjával (akiknek eredetijéről Molnár Ferenc is mintázta a gyerekhőseit), de megjelenik a másik híres Afrika-kutató, Torday Emil, Kittenberger mentora, Damaszkin Arzén, Krúdy egy elbeszéléséből Vendelin, a pincér, az Hercules Poirot ihlette Hector Pierrot, vagy J. Conrad A sötétség mélyén című regényének Kurtz tábornoka. A képregényben más életrajzi elemek és történelmi anekdoták is megjelennek: hogyan vesztette el egy ujját Kittenberger egy oroszlántámadás következtében, mit takar a rablóultiban a fedáksári vagy éppen hogyan sántult meg örök életére Torday Emil.

A Kittenberger egy lehető legjobb értelemben vett rejtői kaland egy vernei világban, magyar és nemzetközi szereplőkkel, alaposan megspékelve az Indiana Jones-filmek minden ponyvaelemével: Tebeli Szabolcs nem csak karaktereket rajzol remekül, hanem látványos akciókat is: vonatszerencsétlenséget, lezuhanó zeppelint, vagy akár egy orrszarvútámadás feszült jeleneteit. A forgatókönyv, ha nem is tökéletes, rendkívül alapos, és utólag is felfedezhetünk benne olyan részleteket, amelyek első olvasásra elkerülték a figyelmünket. Azok számára, akik nem annyira tájékozottak a történelmi kor viszonyaiban, a kötet végén egy meglehetősen érdekes szószedet is található, valamint egy bónusz kétoldalas Baka és Áts prológus.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!