A múzeumi rendszer szétesése

2016. május 08. 17:27

Azaz a múzeumi negyed azt ígéri, vagy arra kényszeríti mind a Nemzeti Galéria, mind a Néprajzi, Közlekedési Múzeum, illetve a Magyar Zene Házának munkatársait, hogy eleget tegyenek az előttük álló lehetőségeknek.

2016. május 08. 17:27
György Péter
Élet és Irodalom

„A múzeumpedagógia pedig nem a mozdulatlan és mozdíthatatlannak hitt kánonoknak megfelelően prezentált tárgyakról való beszéd. Nem is a múzeumban való puszta elidőzés, mondván, az is jobb, mint sok más városi szórakozás. A múzeumpedagógia a posztgutenbergi korszak nagy és forradalmi lehetősége, a tárgyakkal való együttélés, a művészet használatának leckéje: azaz a szabadság és Bildung házassága, az ideális képzés maga. De immáron nem a középosztály normáira való rákényszerítésről van szó. A múzeum a tanulás és az átváltozás háza, és a műalkotások iránti bizalmunk felébresztése nem más, mint a kritikai kontextusok megteremtésének gyakorlata. A londoni Victoria and Albert eltérő értelmezési osztályokba tartozó textil-, ékszer-, építészet‑, fényképgyűjteményei közötti viszonyai éppúgy a tárgyak, terek együttes élménye általi tanulást kínálja, mint a kortárs technológia, design és az osztályozások tapasztalatát centrumba állító Pinakothek der Moderne Münchenben vagy a művészetfogalmakra reflektáló Albertinum Drezdában. Hírneves múzeumok, amelyek megszabadultak attól, hogy maguk muzealizálódjanak.

Azaz a múzeumi negyed azt ígéri, vagy arra kényszeríti mind a Nemzeti Galéria, mind a Néprajzi, Közlekedési Múzeum, illetve a Magyar Zene Házának munkatársait, hogy eleget tegyenek az előttük álló lehetőségeknek. A Liget-projekt minden kortárs konfliktus, érthető és átélt indulat, minden – általam is osztott – építészeti megvalósítással kapcsolatos aggodalom, minden sikerületlen vita ellenére a magyar muzeológia, illetve a tárgyi örökség új közönségek általi használatbavételének, demokratikus interpretációjának egyedülálló lehetősége. S ezt a lehetőséget értelmetlennek és közösségellenesnek vélem kihagyni – minden kortárs politikai szomorúságot, rossz érzést megértve. Nem ér velünk véget a világ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dé208
2016. október 19. 21:21
A Tanár Úrnak akár igaza is lehet bár tartok tőle,hogy inkább egy olyan érvkészletet szállít le ékesszólóan,meggyőzően és szakszerűen a L.P. kitervelőinek, ami azoknak meg sem fordult a fejében a spekuláció során. Korábban a dolgot egyszerű és kártékony megalomániának tartottam /ti. a L.P.-et/ mára árnyalódott a kép és inkább ilyen embereink játszótere projektnek nevezném lásd.a kiváló és nagymultú múzeumi szakember Vitézy Dávid kinevezését a Közl.Múz. élére aki azonnal kirúgott egy csomó korábbi embert. /nem dolgozom ott, még a közelében sem/nyilván nem jövőbemutató múzeumpedagógiai megfontolásokból. Szóval értem én a Tanár Úr lelkesedését abban az értelemben, hogy új lehetőségek nyílhatnak meg ugyanakkor úgy látom, hogy ezek az új lehetőségek inkább a "zembereink" újabb lehetőségei lesznek, mintsem a múzeumi szakmáéi.
kuwiq
2016. október 19. 21:20
Zavart érzek az erőben. A pénzes turista nem jár múzeumba. Habony et-t se a Louvre-ban vagy a British Muzeum-ban, de még a Guggenheim-ben sem szokták fényképezni.
Szunktokecsa
2016. október 19. 21:05
"De immáron nem a középosztály normáira való rákényszerítésről van szó." Ez az egyik kulcsmondata - az egyébként tényleg elég modorosan és terjengősen megfogalmazott - cikknek. A liberálisok számára a középosztály értékvilága maga a kirekesztés, a mucsaiság és az elmaradottság. Természetesen csak ŐK tudják, hogy mi kell a népnek... Egyébként mi sem mutatja jobban, milyen ostobaság ez a múzeumi negyed koncepció, mint hogy ilyen kaliberű figurák támogatják.(Azt meg sokan nem is tudják, hogy az egyébként nagy hagyományú és jól működő megyei múzeumi hálózatot is a fidesz kormány verte szét pár éve...) Engem mindig valahol a "vigalmi negyedre" emlékeztet az egész. Csak itt "műélvez" a pénzes turista, míg a másik szakágban "valódi" élményben részeltetik. Még annyit fűznék hozzá, hogy mai napig sem értem, miért képzeli György Péter, hogy ért a múzeumokhoz? (Árulkodik a sarlatánságáról, ahogy a múzeumpedagógiát tekinti a múzeumi lét céljának)
balbako_
2016. július 24. 13:59
Ezt akartam én is mondani. A nyakatekert bikkfanyelven íródott szócunami nem ás mint ez. Ha akarják jó, ha nem úgyis jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!