Átlépni a szakadékot

2016. április 18. 15:42

Azt szoktam mondani, hogy három oszlopa van a cigányság fölemelkedésének: a tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb! Interjú.

2016. április 18. 15:42
Székely János
777

Pedig sajnos ez most nagyon jellemző.

Jelenleg Magyarországon ez a helyzet, nagyon kilátástalan sok cigány fiatalnak a helyzete, és nehéz őket motiválni. A kilátástalanságból fakad nagyon sok pótcselekvés. Sajnos az utóbbi néhány évben a kábítószer nagyon erősen megjelent, akár fogyasztás, akár kereskedelem formájában. Erről is azt gondolom, hogy a magyar állam és a magyar rendőrség túlságosan passzív. Nagyon sokan teljesen világosan látják, hogy ki és hol kereskedik kábítószerrel, de nem nagyon lépnek. Sok olyan negatívuma a fogyasztói társadalomnak, mint az erkölcstelen élet, a prostitúció, a cigányságot jobban fenyegeti, mint az össztársadalmat. Az egyik nagy hiányosságuk, hogy a kultúrájuk bizonyos értelemben gyenge. Kevés a hagyomány, a szokás. A gyerekeket nagyon szeretik a családban, ölbe veszik, ölelik, dicsérik, de nagyon kevés dologra nevelik, kevés dolgot adnak át. És emiatt a gyenge kultúra miatt nincs egy szellemi védőhálója, amivel immúnissá tudná tenni magát a modern világ bizonyos veszélyeivel szemben.

És ez ellen a sok negatívum ellen mit tehet a cigánypasztoráció? Ez csak egy lelkigondozásra koncentráló tevékenység, vagy kihat a gyakorlati életre is?

Azt szoktam mondani, hogy három oszlopa van a cigányság fölemelkedésének: a tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb! Nagyon sokszor átéltük, hogyha valaki Jézussal találkozik, akkor az egész élete megváltozik!

Tehát a szenvedélyektől megszabadul, a családjához teljesen másképp áll hozzá, hirtelen kap egy löketet ahhoz, hogy tanuljon, dolgozzon. Az Egyháznak a cigánypasztorációban Jézus a legfontosabb, minden szociális munka és tanulás előtt. De nyilván nem csak erre korlátozódik a munkánk, hanem próbálunk gyerekeknek segítséget nyújtani a tanulásban, ez a második legfontosabb tevékenységünk. Jelenleg Magyarországon mintegy hatvan közösségi házat működtet a katolikus Egyház. Olyan helyek ezek, ahova iskola után jönnek a gyerekek tanulni, játszani, van mosakodási és mosási lehetőség, jogi tanácsadás, szociális segítés, és néhol tudnak a megélhetés biztosításában is segíteni.

Az evangélium átadásának sokféle módját keressük. Egy nagyon jól bevált módja a Cursilló, ami egy három napig tartó nagy élmény és találkozás Krisztussal, illetve a résztvevőnek önmagával. Ez egy őszinte, rengeteg tanúságtételből álló program. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon alkalmas ez a számukra, hogy a hithez hamar eljussanak. Sokszor látjuk, hogy egy ember gyökeresen átalakul ennyi idő alatt.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. július 09. 18:19
Aki eredményeket ér el, mint a püspök atya az büszke lehet erre. Sok módon próbálták már beilleszteni a cigányokat az országba ez például sikeres.
péterx
2016. április 30. 19:04
János püspök atya ! Ne törődj a gúnyolódókkal , te csak folytasd az evangelizálást ! Isten megáld érte , sok sikert !
Takács Dezső
2016. április 29. 07:30
Cigány sosem fog asszimilálódni !Tehetsz akármit,vannak közülük 0.00002 % aki kiválik, ami azért nem egy sikertörténet .A többi megmarad abban a " kultúrában " amibe tartozik.Lehet engem hazugozni,mérgelődni de a történelemben senki nem tolerálta őket.Anglia 3 alkalommal irtotta ki a cigányokat .Skandinávia délről érkezőket lemészárolta a 1800 évekig .Ausztria, Mária Terézia parancsára kiirtotta ,igaz előtte 1 hónapot adott nekik hogy elhagyják Ausztriát de utána kíméletlenül agyonverték ,felakasztották őket .Világosan kimondva ma is ez a gond velük.Képtelen és nem akar tanulni,fejlődni pedig minden segítség " pozitív diszkriminációt " megkap.Nem tud még gazdagabb országban sem másként élni ,hiszen Kanada szociális ellátórendszere megcsapolása mellé bűncselekménynek sorát követték el ezért toloncolták ki őket.Norvégia, most Anglia Németország kifejezetten a koszovoi cigányok miatt hozott tőrvényt ellenük.Ennyi ország nem tévedhet .
Zokni
2016. április 19. 20:08
".... Az egyik nagy hiányosságuk, hogy a kultúrájuk bizonyos értelemben gyenge... tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb!", - mondja Alany. Egy kis rasszizmus, egy kis imádkozás, semmi szegénység-, és szegregáció-ellenesség, semmi bírálat a kormánnyal, a társadalommal szemben... Mi van Mandi? A jövő elkezdődött? Valaki "kér majd egy szívességet" bekövetkezett? Oszt' szemlézgetünk a párthonlapból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!