Mihez kezdenek a kiürült templomokkal?

2016. április 07. 12:21

A vallástól való eltávolodás miatt egyre kevesebb a hitgyakorló a katolikus és a protestáns egyházakban egyaránt. Ennek következtében a korábban zsúfolásig megtelt templomok kiüresednek. Egyre több helyen használják teljesen eltérő célokra az egykori templomokat.

2016. április 07. 12:21

Írta: Herbert Áron

 

Egy Rolling Stones koncert, egy hotel és egy konditerem. Mi a közös bennük?

A vallástól való eltávolodás miatt egyre kevesebb a hitgyakorló a katolikus és a protestáns egyházakban egyaránt. Ennek következtében a korábban zsúfolásig megtelt templomok kiüresednek és feloszlanak a közösségek – amik egykor élettel töltötték meg –, magukra hagyva az építészeti remekműveket. Sokszor állapotmegóvásra vagy fenntartásra sincsen anyagi fedezet. Ennek következtében nem ritka, hogy, ezeket a szebb napokat is látott építményeket eladásra kínálják. Legtöbbször akad is rá vevő, ám sokszor előfordul, hogy nem az eredeti rendeltetés szerint használja az épületet.

Nagy-Britanniában már természetessé váltak a templomokból, kápolnákból kialakított, lakóházak, sőt az ingatlan közvetítők már külön kategóriát hoztak létre az ilyen típusú lakásoknak. Ezen a honlapon csupa ilyen lakást hirdetnek.

Magyarországon sem ritka már az ilyen, az ország egyik lakott kápolnája a Palotanegyedben, a Krúdy utcában található, bár kétséges hogy valóban kápolnaként használta-e az egykori tulaj a szobát. Eladásra azonban nálunk is árulnak kápolnákat, de még eredeti funkciójukban.

Ha külföldre utazik az ember, könnyen találkozhat átalakított templomokkal, amik nem lakóházként üzemelnek, hanem inkább a szolgáltatói szektorban húznak hasznot belőlük. Az nem meglepő, ha koncert helyszínként használnak egy templomot, de az már annál inkább, ha nem komolyzene szól, hanem inkább valami harsányabb és ütősebb muzsika. 1968 óta így van ez az amszterdami Paradiso nevű szórakozóhellyel, ami egy templomból átalakított disco és koncert terem egyben. Ráadásul igen ismert előadók, együttesek is felléptek itt, többek között 1995-ben a Rolling Stones, 2007-ben Amy Winehouse és 2011-ben Adele is koncertezett itt. Persze, ha nem koncertek vannak, akkor az amszterdami fiatalság kedvelt discójaként üzemel a hely.

Hollandiától nem messze, Belgiumban Anthwerpen és Brüsszel között fekvő Mechlemben található a Martin’s Patershof Hotel, ami egy templomban berendezett szálloda. A hely különféle szobákat kínál. A nagyobb lakosztályok az apszisban kerültek berendezésre, ahol az eredeti ólomüvegen keresztül szűrődik be a fény. Ezeket a szobákat egy éjszakára több mint 120 ezer forintért kínálják, de olcsóbb szobákat már 25 ezer forinttól is kaphatunk. A hotel étterme és bárja a templom főhajójában található. Ez a kisfilm betekintést nyújt a szálloda falai közé.

Edinburgh egykoron legnagyobb templomát sem rendeltetésének megfelelően a skót egyház használja, hanem a város kulturális fesztiváljait szervező cég egyik épületeként üzemel. Van benne jegyiroda, kiállítótér és egy patinás rendezvényterem is helyet kapott benne, ahol bálokat, vacsorákat szoktak rendezni. Mindezek mellett egy kávézó is található az épületben.

Ne higgyük azonban, hogy hazánkban nem találkozunk átalakított templommal. A Rákóczi út 57. szám alatt megbúvó szlovák evangélikus templom sem az eredeti funkciójának örvend már, pedig korábban még Mikszáth Kálmán is itt esküdött. A hívőszám apadásának következtében az egyházi vezetés 1965-ben értékesítette a templomot, amit először az állam vásárolt meg, majd később magánkézbe került. Ezt követően kaszinó, majd táncterem üzemelt itt, jelenleg pedig három szintre van osztva és konditeremként működik.

Ha tehát meg szeretnénk szállni vagy szórakozni mennénk, esetleg le szeretnénk dolgozni a húsvét alatt felszaladt kilókat, tudjuk, hogy ezt már akár egy templomban is megtehetjük.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korty
2016. április 15. 09:14
Mini-stadion esetleg?
magnamater
2016. április 15. 09:14
Nem kell elhamarkodni a kiürítést.Ha súlyos következményei lesznek a klímaváltozásnak, és beköveznek az erre a századra jósolt csapások, még nagy igény lehet a templomokra. Korszakok változásokat szoktak hozni a közfelfogásban.
Csomorkany
2016. április 12. 18:29
Ilyenkor gondolkodom el azon, hogy nem is hülyék az ortodox zsidók: ortodox zsinagógát egészében nem, csak bontott téglaként szabad eladni. A bontott tégla már elveszíti szakrális jellegét. Azért az is igaz, hogy egy deszakralizált templom az egy templom alakú hiány, ami látható prófétai jel. Ilyenként jó, ha figyelmeztet bennünket.
flora_
2016. április 10. 22:11
Ez nem új jelenség szakrális építmények esetében. Lásd pl. zsinagógák: http://hg.hu/cikkek/varos/12707-vivoterem-lett-a-hajdani-zsinagogabol Keresztény templomok "újrahasznosítása" a Szovjetunióban nagy divat volt, éttermek, raktárak, istállók lettek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!