Saul fia: szenzációs hiúság

2016. március 09. 15:44

Ez, bár esztétikailag rafinált módon, de ugyanaz a koncentrációs tábor-giccs, mint amit a Schindler listájában láttunk.

2016. március 09. 15:44
Verena Lueken
FAZ

„Nem, ez a film nem Auschwitzról szól, hanem egy becsvágyó fiatal rendezőről. Ez a film azért lép túl az eddigi kereteken, hogy egy hazugsággal jöjjön vissza – egy hazugsággal, amely azt mondja: mindebben az iszonyatban is lehet esélye egy csepp emberségnek; a tisztességtelen időkben is megmaradó tisztesség régi meséjével. Itt-ott még a pokolban is lehetővé lehet tenni, hogy a civilizáció fennmaradjon, reményt lehet adni, ha már az életben nem is, akkor legalább a tisztességes temetésben. Ez, bár esztétikailag rafinált módon, de ugyanaz a koncentrációs tábor-giccs, mint amit a Schindler listájában láttunk. Egy fantasztikus interpretáció a »teljesen új nézőpont« leple alatt. Hogy mire fel?

Pedagógiailag ennek lehet egy bizonyos értelme – azért, hogy az emberek ne felejtsenek. A »Holokauszt« című sorozat, aminek köszönhetően Németországban a közbeszédben évtizedek óta napirenden vannak a nácik bűncselekményei, a zsidók megsemmisítése és a lágerek, esztétikailag is katasztrofális, erkölcsileg pedig hazuggá vált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2017. február 23. 09:44
khm... nincs mit, örülök, hogy segíthettem.
Csakcsöndben
2017. február 23. 02:06
csak nem az angol sin szót kevertétek össze a német Sünde szóval?
választópolgár
2017. február 19. 13:44
Ha film pusztán a technikai megvalósításért, a kamerakezelés és nézőpont újszerűségéért, a látványért kapta volna az oscar díjat akkor sem gratulálnék, de itt erős irányultság volt a témaválasztást illetően, ezért a díj olyan szubjektív mint a jégtánc pontozás.
Krupp Skya
2016. augusztus 21. 12:24
"ez egy magyar holokauszt film:) mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a zsidó háját és pénztárcáját dagasztja" Ne is mondj ilyet mert majd jön Mariskanénéd aztán bejelenti hogy nemcsak lámpaernyő készült hanem hájas pogácsa is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!