Tökéletes demokráciák és állampolgárok

2016. március 23. 14:19

Hogy ez ne így legyen, vissza kellene állítani a rabszolgaság intézményét: akkor ugyanis lenne, aki elvégez minden más munkát a naphosszat az agorán politizálók helyett.

2016. március 23. 14:19
Szilvay Gergely
Magyar Nemzet

„Egyrészt: ha a demokrácia csak megfelelő »minőségű« polgárokkal működik jól, akkor elképzelhető, hogy más államformák is tudnak jól működni, és lehet, hogy ahhoz még fel sem kell világosítani a polgártársakat. Másrészt az ellenkezője is megfontolandó: ha a demokrácia jobb lesz attól, hogy érti és használja a démosz, a nép, ami ügyes, okos, jogainak tudatában lévő állampolgárokból áll, akkor nem működhet-e ettől jobban más államforma is?

Magyarán: a királyságoknak, diktatúráknak, alkotmányos monarchiáknak, meritokráciáknak, szóval minden államformának jót tehet, ha »minőségibb az emberanyag«. Persze tudjuk, hogy egyes kedves vezetők szerették tudatlanságban tartani a népet, mert akkor nincs konkurencia. De a jobb, szorgalmasabb, öntudatosabb állampolgárokból álló politikai közösség (állam) mindig jobban fog működni a kevésbé öntudatos és szorgalmas emberekből álló politikai közösségeknél, államformára való tekintet nélkül. Nem csak a demokráciának jönnek jól a művelt, okos polgárok. (...)

Magyarán a felvilágosult, öntudatos állampolgár is lehet apatikus az országos politikát tekintve. Esetleg kiábrándult. Vagy csak a régi parasztok módjára, saját józan esze megfontolását követve inkább foglalkozik az őt személyesen érintő ügyekkel, ahelyett hogy állandóan államelméleti, pártpolitikai és szakpolitikai ügyekben kívánna elmélyedni.

A mozgósítás tehát mindig is probléma lesz a demokráciákban, ugyanis az állandó harci készenlétet nehezen viselik az állampolgárok. Ők, meglehet, inkább azt szeretnék, ha békén hagynák őket. A műveltebb és aktívabb polgárok pedig államformától függetlenül javára válnak minden politikai közösségnek – a demokráciának is. A társadalmi munkamegosztásnak pedig úgy tűnik, javára válik, ha van egy hivatásos politizáló réteg, amely nem egyenlő az egész politikai közösséggel. Hogy ez ne így legyen, vissza kellene állítani a rabszolgaság intézményét: akkor ugyanis lenne, aki elvégez minden más munkát a naphosszat az agorán politizálók helyett. De ez nem tűnik annyira jó ötletnek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billwilson
2016. március 24. 13:43
szilvay már megint romanticizál a félfeudeàlis idők után? polgári oldal mi, bazmeg? kiáltsuk ki I. Viktor királyt és Lőrinc főispánt
Ciki
2016. március 24. 11:34
Először is azt kellene már végre tisztázni, mi a demokrácia! A DEMOKRÁCIA EGY ESZKÖZ! Mint pl. egy kalapács. Ha a kalapáccsal, a szög feje helyett az ujjadat vered el, azért nem a kalapácsa hülye!!!
Vezetéknév Utónév
2016. március 24. 00:13
A politikai kultúra tanítható. Jobb helyeken (igen, pl. a skandináv országokban) a közoktatás része, és lám, jobb minőségű demokráciát eredményez, mindenfajta apatikus trend ellenére. Ebből viszont nem következik az, hogy "minden államformának jót tehet, ha »minőségibb az emberanyag«". A felvilágosult, jól képzett, öntudatos emberek - kivéve a gumigerincű kollaboránsokat - ugyanis általában nem akarnak zárt, autoriter rendszerekben élni, ahol egy szűk elit határoz mindenről. Nem érdekeltek annak hatékony működésében, hiszen nincsenek jogaik, kimaradnak a döntési mechanizmusokból és állandó egzisztenciális esetlegességek közt élnek. Másrészt a kritikus, autonóm emberek tömegei veszélyesek a monolit hatalomra: minél többet tudnak, annál jobban átlátják a struktúrát, észlelik a visszaéléseket, ellenalternatívákat gyártanak és megszervezik az ellenállást. "A tudás hatalom" - nem véletlen, hogy a demokráciának hátat fordító rezsimek első dolga a jogrendszer és a média szétzilálása után az oktatás leépítése, lásd. Orbán-rendszer, 2010-2016... Ui. Szilvay szokás szerint összetéveszti a politikai berendezkedést (demokrácia vs. diktatúra) az államformával (köztársaság vs. királyság). Javaslat: fellapozhatna végre egy politológiai kézikönyvet.
KannibálTatárÚr
2016. március 23. 17:42
..."vissza kellene állítani a rabszolgaság intézményét: akkor ugyanis lenne, aki elvégez minden más munkát a naphosszat az agorán politizálók helyett." Szerintem már megtörtént. A különböző termelési terőleteken dolgozó munkások lényegében minden jog nélküli rabszolgák. A minimálbérért minden munkát el kell végezniök. Annyival vannak rosszabb helyzetben, mint a rabszolgák, hogy a rabszolgatartónak a rabszolga érték volt, amit fenn kellett tartani. (Etetni kellett). A munkás éhen halhat, mert nem képvisel értéket: jön helyette másik, esetleg beindítjuk a migráns áradatot, hogy legyen aki helyettesíti. Valamelyik nap már egy kifejezést is hallottam rájuk: munkásállat. Pedig többet kell tudniok, mint az intellektüell elitnek. Akkor azok mik? Intellektüell paraziták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!