Hazugság és csalódás – A rendkívüli csúcs „eredményei”

2016. március 09. 15:27

A túlélés láthatólag mindent megér számukra, és ezt a törökök is pontosan tudják. Csakhogy ennek nem kéne így lennie, mert meggyőződésem, hogy van alternatíva, csak a politikai akarat hiányzik hozzá.

2016. március 09. 15:27
Szent-Iványi István
hvg.hu

Abból, ami történt, aggasztó tanulságok vonhatók le Törökország megbízható, kiszámítható partneri mivoltára vonatkozóan. Ha most képesek megváltoztatni az álláspontjukat hetvenkét óra alatt, vajon mennyire bízhatunk meg abban, hogy korrekt módon végrehajtják a megállapodást a jövőben? Arról is tanúságot tettek, hogy egy tekintetben máris EU-konform módon viselkednek: az EU szorult helyzetét látva legalább olyan gátlástalanul és valószínűleg ugyanolyan eredményesen tudnak zsarolni, mint Ciprasz vagy Cameron (vannak még további versenyzők is). Ez nagyon rossz előjel a kilátásba helyezett majdani tagságukra vonatkozóan is: biztos, hogy ilyen új tagot szeretnénk a klubba felvenni? (...)

A túlélés láthatólag mindent megér számukra, és ezt a törökök is pontosan tudják.

Csakhogy ennek nem kéne így lennie, mert meggyőződésem, hogy van alternatíva, csak a politikai akarat hiányzik hozzá. Az EU-nak végre saját kezébe kellene vennie a sorsát, ami persze szintén áldozatokkal jár, de legkésőbb Rotschild óta tudjuk, hogy nincs ingyenebéd. Ez a közös határőrizet és parti őrség megerősítését jelenti, a NATO már elindított égei-tengeri járőrözésének és az átkelők feltartóztatásának és visszaszállításának teljes körűvé tételével. Ennél is fontosabb lenne Szíriában, a Földközi-tengeri partvidéken (valahol Tartusz és Latakia között) katonai erővel létrehozni egy humanitárius biztonsági övezetet, a menedékkérőket ott fogadni, az átkelőket oda visszaszállítani, és számukra ott biztosítani szállást, teljes körű ellátást, iskoláztatást mindaddig, amíg Szíriában nem rendeződik a helyzet. Ezzel eleget tennének az emberiességi követelményeknek és egyúttal véget vethetnének a menedékkérők korlátlan és ellenőrizetlen beáramlásának. Attól tartok, hogy ez az alternatíva komolyan fel sem merül a tárgyalásokon. Akkor pedig marad a bazári alkudozás a törökökkel.

Volt ennek a csúcstalálkozónak egy hazai fogyasztásra szánt kommunikációs terméke is. A tömegszórakoztatás kormányzati nagyágyúi úgy gondolták, hogy Brüsszelből is biztosítani kell a magyar közvélemény napi kábítószer-szükségletét. Nem tudjuk, hogy kinek az agyából pattant ki a zseniális ötlet, de az MTI, a közmédia és persze Kovács Zoltán kormányszóvivő triója hajtotta végre a nemesnek aligha nevezhető feladatot. Gyorshírben azzal kábították az erre mindig fogékony nagyérdeműt, hogy Orbán Viktor vétója miatt szakadt félbe a csúcstalálkozó és még azt is tudatták, hogy Orbán Viktor a menekültek Törökországból Európába történő betelepítése miatt vétózott. Bár ez a minden alapot nélkülöző médiahack gyorsan lelepleződött, addigra már szinte minden magyar hírközlő medium továbbította a hazug információt az érdeklődőknek.

Ennek a hazai intermezzónak nincs túl nagy jelentősége, már hozzá is szoktunk ezekhez a csúsztatásokhoz, de azért azt a polgári illem kedvéért jegyezzük meg, hogy az MTI, a közmédia és személyesen Kovács Zoltán bocsánatkéréssel tartozik a magyar embereknek, akiket megpróbáltak csúnyán becsapni. Nem rajtuk múlt, hogy a trükk hamar lelepleződött.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. március 10. 09:21
"Ennek a hazai intermezzónak nincs túl nagy jelentősége, Európában a liberális intermezzónak mára egyre jobban fogy a jelentősége:-))))ők már a múlt.
hunnia
2016. március 10. 06:47
Nem tudom miért az a sok lefelé szavazás. Az író egy hihetetlenül jól látja a problámát, még ha liberális is. Ez viszont azt jelenti, hogy akkor tényleg baj van az EU-val. Persze az utolsó két paragráfust meg lehet bocsájtani neki. Elvégre is ellnzéki.
dick52
2016. március 10. 06:47
Minek él az ilyen?
2016. március 09. 23:43
Ez a liberális bájgúnár csak éppen arról nem beszél, hogy nem kellett volna tönkretenni Irakot, Libanont és Szíriát, illetve Líbiát Afrikában, és akkor most nem lennének Európában menekültek. Abba meg belegondolni is borzalom, hogy akkor mi lenne, ha Marokkóban, Algériában, Tunéziában és Egyiptomban is győzött volna az ármány, és ha Iránt is sikerült volna destabilizálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!