Nyílt levél Schiffer Andráshoz

2016. január 14. 13:40

Megdöbbenéssel olvastam tegnapi nyilatkozatodat, amelyben az Alkotmánybíróság új tagjának megválasztásával kapcsolatban arról beszéltél, hogy az LMP nem zárkózik el a tárgyalástól.

2016. január 14. 13:40
Szigetvári Viktor
Együtt

„Tisztelt Társelnök Úr! Kedves András!

Megdöbbenéssel olvastam tegnapi nyilatkozatodat, amelyben az Alkotmánybíróság új tagjának megválasztásával kapcsolatban arról beszéltél, hogy az LMP nem zárkózik el a tárgyalástól, mivel az alkotmánybírók jelölésének óriási tétje van.

Az a mentalitás, amely egy illiberális rendszer által okozott károkat a rendszeren belül egy általad javasolt módszerrel kívánja helyrehozni, valójában az illiberális rendszer konszolidációjához járul hozzá. Ez pedig elfogadhatatlan.

Ahogy az is, hogy az Alkotmánybíróság új tagjairól bármely ellenzéki párt nyitott az egyeztetésre a Fidesszel. Ezek az egyeztetések nem tudnak olyan sikeresek lenni, hogy garantálják a magyar demokrácia és a jogállam helyreállítását. A korrekcióra nem nyitottak, így nem szabad még tárgyalóasztalhoz sem ülni velük. Ilyen helyzetben az alku nem csupán vétkes hiba, de felfoghatatlan szégyen lenne.

Tévesek azok az érveid, amelyek szerint azért kell részt venni a folyamatban, mert vannak kiélezett döntések a testület előtt. Mert ez önmagában igaz ugyan, de sok szégyenletes, egyértelmű többségű határozat is született, és a Fidesz a többségét nem fogja feladni az Alkotmánybíróságon.

Az Együtt szerint 2015-ben az AB végleg elveszítette legitimitását, csak bojkottálnia szabad minden demokratának. Az Orbán-rezsim bukása után pedig hivatalvesztéssel kell sújtani minden olyan alkotmánybírót, aki ehhez a szégyenhez adta a nevét.

Társelnök Úr! A harmadik magyar köztársaság szétverése és az Alkotmánybíróság jogfosztása óta nincs miről tárgyalni a Fidesszel az alkotmányos ügyekben. Tisztelettel felszólítalak, hogy az LMP ne működjön közre a Fidesz–KNDP újabb demokráciacsorbításában! Ne vegyen részt az új alkotmánybíró megválasztásának folyamatában!

Budapest, 2016. január 14.

Válaszodat várva, tisztelettel,

Szigetvári Viktor,
az Együtt elnöke”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2016. január 15. 08:58
Szigetvári! Remélem a jövőben nem csak az alkotmánybíró-választáson nem vesztek részt, de a parlamentin sem!
Dénia
2016. január 15. 05:44
De hát ti nem vesztek részt az alkotmánybírák kiválasztásában, és most erre szólítod fel az LMP-t is. Akkor hogy indokolhatod azzal, hogy azért, mert a fidesz diktatúra fidesztöbbséget csinált az alkotmánybírák között? Hát ha nem vagytok hajlandóak még tárgyalni sem a bírák személyéről, akkor mit akarsz?
néhai Ch.Pilot
2016. január 15. 02:01
Mer' neked Szigetvári csak az a jó rendszer, ahol te lehetsz a diktátor, igaz? Simlis köcsög.
luisbathhelena
2016. január 14. 23:10
" Az Orbán-rezsim bukása után pedig hivatalvesztéssel kell sújtani minden olyan alkotmánybírót, aki ehhez a szégyenhez adta a nevét. " Agyonlövés nem lesz? Csak úgy demokratikusan, együtt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!