Kedves nővérek, kérlek, sztrájkoljatok!

2016. január 01. 10:36

Kedves Nővérek! Kérlek, tegyétek le a munkát, mindannyian. Nem magatokért, hanem értünk, betegekért és leendő betegekért. Sztrájkoljatok együtt, ha kell, napokig, ha kell, hetente, ha kell, folyamatosan.

2016. január 01. 10:36
Csiba Katalin
Csiba Katalin blog

Kérlek, tegyétek le a munkát, mindannyian. Nem magatokért, hanem értünk, betegekért és leendő betegekért. Sztrájkoljatok együtt, ha kell napokig, ha kell hetente, ha kell folyamatosan egészen addig, amíg a kormány nem hajlandó végre használható eszközöket adni a gyógyításhoz, nem csak kötszert, de gyógyszereket, gépeket, és tiszta kórtermeket is.

Egészen addig, hogy tisztességes béretek legyen. Elnézést, hogy ezt említem utoljára, de tudom, hogy Ti nővérek mindig mást helyeztek előtérbe. A saját prioritás listátokon mindig Ti jöttök utoljára a sorban, és ezért áldozatos munkával látjátok el a tüsszögőtől kezdve a haldoklóig az összes segítségre szorulót. Tudom, hogy a hivatásotok több mint munka, és több mint egy jogi kötelezettség, amit a munkaszerződésetek ír le. Elköteleződés és létforma. Tudom, hogy magatok miatt soha nem sztrájkolnátok, mert a hitvalásotok része, hogy a segítséget megtagadni bűn. Tiszteletre méltó élet ez, de ebben a különleges helyzetben mindannyiunknak bajt okoz. Sokan mondják, hogy a nővérek és orvosok nem sztájkolhatnak, mert azzal megszegnék az esküjüket. Én manapság azt hiszem, hogy ezzel tennének igazán eleget neki. 

Most a Ti kezetekben van az egész rendszer jövője. Nem úgy, ahogy eddig. Nem az egyes betegeké, akik fáradt szemmel néznek rátok, amikor behozzátok a gyógyszeradagot. Az összes elképzelhető leendő beteg gyógyulása múlik most rajtatok. A mindenkori kormányok nem hajlandóak addig lépni, amíg a falhoz nincsenek szorítva, amíg egy levegővételnyi „kommunikációs áthidalás” ki tud csúszni a torkukon. Addig azzal lesznek elfoglalva, hogy a saját semmittevésüket fényezzék. Hiába vár bárki kormányváltást, ha Magyarorzságon nincsenek sztájkok és erős érdekképviselet. A szakszervezet is csak akkor erős, ha bármikor ott áll az egész szakma mögötte és kész a munkabeszüntetésre. Akár másnaptól. Az valós alkupozíció. Ezzel a kormánnyal erő felmutatása nélkül pedig eleve felesleges tárgyalni. Látjuk, hogy nem érdekli a kórházi gyógyszer és étel hiány. Nem érdekli, hogy nincsenek diagnosztikai műszerek és hogy rohad a fal a kórteremben. Nem érdekli az elkerülhető halál. Nem érdekli, hogy fáradtak vagytok, vagy hogy szegények, mint a templom egere, miközben az egyik legfontosabb munkát végziket a társadalomért. Az sem, hogy a gyerekeiteknek nem lesz pénz nyelvtanárra, ami az egyre romló oktatás miatt lenne fontos, mert így bennragad a szegénységben. Vagy lejjebb csúszik, ha kis peche van az életben. Végtelnül álságos és igazságtalan ez. Nem érdekli, és nem is fogja, egészen addig, amíg le nem teszitek a munkát. Akkor talán. Máshol is sztrájkolnak orvosok, nővérek, de közben azért az életbevágó esetekben helyt állnak. De a rendszer mégis leáll egy időre, hogy erőt mutassanak. Mert tudják, hogy a könyörgés vagy panaszkodás nem segít, és senkit nem hat meg. A társadalomnak pedig az a kötelessége, hogy az orvosok és nővérek sztrájkja mellé álljon felismerve, hogy az róluk, a leendő betegekről szól. Ezért az újságírók, bloggerek, véleményformálók megvédik a sztrájkolókat a károgók és köpködők seregétől, így azok hamar elszigetelődnek.

Azt is mondhatnátok, hogy "ha ilyen fontosak vagyunk a társadalom számára, akkor tüntessen értünk". És igazatok lenne. Csak sajnos Magyarország még nem érett meg arra, hogy tökéletesen működtesse a társadalmi szolidaritás és visszajelzés ezen formáját, és az utóbbi évek mérsékelt sikerei sem erősítették meg eléggé ebben a műfajban. Talán a történelmi múltunkkal, talán a vérmérsékletünkkel van a baj. Talán beteg az egész társadalom, és a krónikus náthája, bedugult füle és begyulladt szeme miatt nem lát tovább az orránál. Nem tudom, de most nem is ez számít. Hanem az, hogy Ti kell, hogy megtegyétek a kezdő lépést, ami utcára csalja a még cselekvő képeseket. 

Sztrájkoljatok, egyszerre, mindannyian, keményen. Úgy, ahogy néhány jó szót szóltok a haldoklóhoz, ahogy átsegítitek a nehezén, ahogy a legborzalmasabb kezelésnek is a jó oldalát láttatjátok. Ugyanígy lássátok a sztrájknak is a jó oldalát. Lehet, hogy kellemetlen lesz egy kicsit, de szükségünk van rá, ma már mindennél jobban. Nektek és a családaitoknak is, de ugyanannyira nekünk is, betegeknek és leenedő betegeknek. Csak így lehet elképzelni, hogy 10 év múlva talán nem kell ugyanannyira rettegnünk a kórházi ellátástól, mint a betegség spontán lefolyásától. Nem a Ti hibátok, ahogy egyik betegség sem az, aminek a gyógyításában részt vesztek. De most csak Ti tudtok cselekedni, ahogy a betegágy mellett is. A beteg tehetetlen. 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 598 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. január 03. 13:24
Kati néni 178 rossz pontot összeszedni ez már feminizmus.
Peter8811
2016. január 02. 20:50
Érdekesek ezek a liberális elvtársak, ha hatalmon vannak megy a nyugtatás elvtársak már csak egy kicsit kell várni és nektek is jó lesz. Ha meg éppen nincsenek hatalmon Akkor reggel sztrájk este sztrájk éjjel sztrájk. Ez valószínű valami genetikai ártalom lehet, még abból az időből amikor kiűzettek a paradicsomból, meg dinnyéből.
drkovax
2016. január 02. 17:58
"Nem magatokért, hanem értünk ..." - eddig a kívánság valódi lényege, a többi csak kamu. Sztrájkoljanak a PM-ért, Bajnaiért, stb. Más óhaj nincs is ...
mákgubó negyedszer
2016. január 02. 16:01
Miután Budapestet is írtál, így sajnos nem igaz. A Bajcsyban a szemészeten a villanyvezetékek szabadon lógna, a linóleum életveszélyes,a pad repedt, és egerek vannak.(Tíz napos személyes tapasztalat) Még valamit a sikerekről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!