Háromszáz

2015. december 02. 16:44

A sokak által beletörődőnek gondolt szlovákiai magyarok is kezdik hallatni a hangjukat.

2015. december 02. 16:44
Veczán Zoltán
Magyar Nemzet

De megmozdult végre a Felvidék is: a sokak által beletörődőnek gondolt szlovákiai magyarok is kezdik hallatni a hangjukat. A Via Nova vagy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia fiatal aktivistái magasra emelték a magyar nyelv zászlaját, és fáradságos munkával elkezdték felszámolni a közönyt, amely többet ártott a felvidéki magyarságnak, mint bármilyen kitelepítés, elnyomás vagy jogfosztás. Friss vér áramlott a fásult közösségbe, amely ma már ébredezik tetszhalott állapotából.

Ennek láthattuk nyilvánvaló jeleit a napokban Somorján. A magyar többségű településen ugyanis a Deichmann cipőbolt helyi kiskirálya elbocsátott egy dolgozót, aki anyanyelvükön köszöntötte az üzletbe belépő magyarokat. És ez csak a jéghegy csúcsa volt: az eset nyomán egész panaszáradat indult, amelyből kiderült, hogy sok üzletben már régóta félnek magyarul beszélni az eladók a belépő magyar vendégekkel.

Az interneten bojkott szerveződött a cég ellen, a somorjai Deichmann előtt tartott tüntetésen pedig háromszáz ember jelent meg. A városka lélekszámát tekintve ez óriási tömeg – Budapestre vetítve mintegy félszázezer embert jelentene –, ami láthatóan meghökkentette a multit. A menedzsment a szokásos lózungok mellett hevesen tagadta, hogy a magyar nyelv használata miatt bocsátották volna el az eladónőt – mégis, valahogy ezúttal sikerült magyarul is közzétenniük az állásfoglalást.

Noha e cikk írásának időpontjáig az elbocsátott hölgyet nem vették vissza az állásába – kérdés, ő maga visszatérne-e ezek után –, a multi azért rákényszerült, hogy üzleti érdekeit védve rákoppintson soviniszta képviselője orrára. Ez ugyan még nem bocsánatkérés, de biztató kezdet. Mert minden tüntetés és megmozdulás azt üzeni a kisantant nacionalistáinak, hogy a magyarokkal nem lehet packázni saját szülőföldjükön – és jobb, ha ehhez a tényhez mostantól az »úgynevezett Szlovákiában« is hozzászoknak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. december 03. 14:49
Jó írás. Veczánban van tehetség. Pár hónapja olvastam először, de megjegyeztem a nevét.
Raven
2015. december 03. 07:33
"Itt fekszünk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza" A 300-ról jutott eszembe.
balint60
2015. december 02. 21:18
Én meg régóta azt várom, hogy az egymás hátát rendszeresen lapogató OV és Fico találkozói alkalmával OV szóvá tegye a diszkriminatív kettős állampolgárságot tiltó törvényt.
KannibálTatárÚr
2015. december 02. 20:01
Sajnos a Dél-Szlovákiában működő külföldi vállalatok nemigen veszik tekintetbe a régióban többségi magyarok érdekeit. A Pozsonyt Komárommal összkötő vasúton a személyforgalmat lebonyolító cseh RegioJet,a.s. komáromi jegyárusa nem tudott magyarul, mikor magyarul kértem jegyet. Az állomások magyar neveinek használatával, kiírásával sem ért egyet. A vonatjaiban csak szlovákul adnak jelentéseket az utasoknak. Pedig a vállalat hasznos a csallóközieknek, mert a méregdrága autóbuszok helyett a sokkal olcsóbb vonaton lehet utazni Pozsonyba. Csúcsidőn kívül még ezeket az olcsó jegyeket is olcsóbban, kb. 2/3-on lehet venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!