Zavar az Erőben: Star Warsnak jó, filmnek kevésbé

2015. december 24. 09:05

Az írás durván SPOILERES – továbbolvasás csak saját felelősségre!

2015. december 24. 09:05
Rusznyák Csaba
Geekz

Az írás durván SPOILERES – továbbolvasás csak saját felelősségre! (…)

Alapvető problémája a filmnek (nagyjából az egész cikk erről fog szólni), hogy a balladai homály és a folytatások felvezetése kedvéért szinte semmi, még a legalapvetőbb dolgok sincsenek kellően elmagyarázva, tisztázva, ábrázolva benne. Kezdjük itt: Meg tudja nekem mondani valaki, mi a Köztársaság, az Ellenállás és az Első Rend viszonya? Vagy, hogy mi az Első Rend egyáltalán? Úgy értem, súgó nélkül – mert tudom, hogy az előzményként szolgáló könyvekből kiderül, mi lett a Birodalommal és a lázadókkal, kiderül, hogy a Köztársaság és az Első Rend páréves háború után békét kötött, és kiderül, hogy előbbi suttyomban támogatja az erőt gyűjtő Ellenállást – csakhogy egy filmnek önmagában kell megállnia a helyét, az nem frankó, ha kapcsolódó termékekből vagy Wookieepediából kell összerakni a sztorit.

Márpedig Az ébredő Erőből egyszerűen nem tudjuk meg a fő konfliktus alapját – és hát »a fő konfliktus« mint olyan, azért picit fontos dolog, ráadásul két-három mondat, vagy akár pár sor a kezdő feliratban elég lett volna a kifejtéséhez. Folytatva a gondolatmenetet, nem világos, miért volt egyáltalán szükség erre a »bonyolított« felállásra (ha két fél feszül egymásnak, akkor kapásból minden egyértelmű, lásd a klasszikus Birodalom/Lázadók konfliktust), ugyanis semmit nem profitál a film abból, hogy a Köztársaság és az Ellenállás nem ugyanaz (ahogy egyébként a Köztársaság központjának elpusztítása is teljesen súlytalan, következmények nélküli).

Han és Kylo Ren – elmaszatolt tragédia

Számomra a legfájóbb pont, hogy Han halála alig volt rám bármiféle hatással. Kisebb részt azért sem, mert eleve szinte biztos voltam benne, hogy áldozatul esik a filmben, de ettől függetlenül még simán letaglózhatott volna – már ha kellően megalapoznak neki, mert az ugye nem árt egy drámához. De ennek a hátteréről megint csak nem tudunk meg semmit. Nem tudjuk, milyen volt Han és Leia viszonya Rennel; nem tudjuk, a fiú miért gyűlölte meg a szüleit; nem tudjuk, mi történt pontosan Luke és közte a jedi képzés során; nem tudjuk, miért fordult a sötét oldal felé – nem tudunk semmit arról a konfliktusról, amely Han halálát okozza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. december 26. 16:42
1.A forgatókönyvíró biztosra ment, ezért ugyanazon jelenetek kiszámítható történetvonulat, panelek, újrafelhasználva, más szereplőkkel.Apa-fia ellentét és pont egy híd közepén han solo és fia között ugyanúgy mint dart vader és luke-nál. 2.Indokolatlan és tolakodó, semmi érzékkel használt és folyamatos aláfestőzene. Amikor nem történik semmi akkor is megy a zene. Semmi szussznásnyi csend, ami hatásosabb lett volna bizonyos drámai jelenetekben. Ettől rosszabb módon már csak a szulejmán sorozatban használják a zenét a törökök, ahol súlyosbító hogy Ugyanaz a zene(!) ismétlődik a teljes film alatt.Már ha meghallom hideg futkározik a hátamon. 3.A szereplők szövegei nyúlfarknyiak. Han Solo összes szövege max egy fél A4-es oldal Lea hercegnőé még annyi sem. 4.Elveszett az első részek hangulata, helyette tucat akció scifi panelek,jelenetek,amit már láttunk sok filmben.Pl a mátrix látványvilágát meg sem közelíti. 5. Erőltetett és újrafelhasznál lények, figurák használata kissé módosított formában. 6.A főgonosz ábrázolása már szinte horrorisztikusan ijesztő, főleg gyerekeknek. 7.Az egész film hangulata sötét és hideg rideg, még han solo vérszegény poénjai (4-5 db) valamint a kis robot egy két humornak szánt gesztusa sem oldják a film nyomasztó thriller szerű hangulatát. 8.Összességében ha ez a film nem star wars lenne, akkor egy közepesen sikeres jó iparosmunka sci fi film szintjét érné el. Pozitív dramaturgia és színészi teljesítmény: A film utolsó jelenetében megjelenő luke, aki a nézésével sokatmondó tekintetével többet mond mintha megszólalna.
Knerten
2015. december 25. 23:29
Ez egy nagyon jó írás. Sajnos én filmként néztem ezt a filmet(!), így számomra pontosan a cikkben leírtak miatt értékelhetetlen. Az, hogy ez egy SW-film, csak a hab lenne a tortán, ha mint film jó lenne. De filmként értékelhetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!