A drága Amnesty International

2015. december 03. 11:33

Az Amnesty International sem Szlovákia, sem Románia, sem Ukrajna esetében a kisebbségi nyelvek használatában nem talált kifogásolnivalót. Iránban viszont igen.

2015. december 03. 11:33
Lovas István
Magyar Hírlap

„A válasz Jeney Orsolyától hétfőn érkezett meg. Azt írta, az „esetekről” tájékoztatták az illetékes nemzetközi munkatársat és kutatóikat, de azt fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az AI »elsősorban rendszerszintű, súlyos jogsértésekkel foglalkozik, és a rendszeren magán kíván javítani. Ezek az esetek egyelőre izolált eseteknek tűnnek, és még nem tűnnek rendszerszintűnek«. A nyelvhasználat elképzelt, hasonló magyarországi tilalmára utaló kérdésre az a válasz született, hogy azt megvizsgálnák, ha »többszörösen, rendszerszinten fordulnának elő«. Arra a kérdésre, hogy az AI a múltban felemelte-e szavát a határon túl élő magyarság jogainak – elsősorban nyelvhasználati jogainak – súlyos korlátozása ellen, Jeney az AI éves országjelentéseire vezető linkeket küldte el. Ezekből kiderül, hogy a szervezet sem Szlovákia, sem Románia, sem Ukrajna esetében a kisebbségi nyelvek használatában nem talált kifogásolnivalót. Iránban viszont igen.

A székely zászlóra vonatkozó kérdésre az AI honlapja szerint a Romániából Magyarországra települt Jeney azzal válaszolt, hogy »súlyos jogsértésekkel foglalkozunk ott, ahol tudunk. Romániában nincs egyesületünk, nincs romániai kutatója az Amnestynek (de adományokat szívesen fogadunk, hogy legyen pénzünk alkalmazni egyet!), illetve egyelőre nem tudunk arról, hogy rendszerszintű lenne a probléma«.

Egy vezető kisebbségjogi szakértő Jeney válaszát megdöbbentőnek nevezte. Leszögezte: a szlovák nyelvtörvény például rendszerszintűen diszkriminatív. Hozzátette: a szlovák államkasszába befolyó adók kilenc százaléka magyar anyanyelvű személyektől érkezik. Ehhez képest a hivatalokban fellelhető űrlapok nulla százaléka magyar nyelvű. A szlovák közszolgálati tévé adásának 0,1 százaléka magyar nyelvű. 

Ami az AI romániai irodájának hiányát illeti: sajátos, hogy a keleti szomszédunknál jóval kisebb népességű Magyarországon az AI fontosnak tartott irodát nyitni és kutatókat munkába állítani, miközben a jogsértések Romániában lényegesen súlyosabbak, mint nálunk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jairus
2015. december 03. 18:28
Egyre jobban egyetértek azokkal, akik szerint ezt is valami Sz.ros Alapítvány támogatja.
Trükkös Frici
2015. december 03. 15:46
Nincs mit ezen csodálkozni. Az európai népeket nem lehet elnyomni, legalábbis szerintük.
Ellensúly
2015. december 03. 15:43
Az a baj, hogy a határon túli magyarságért senki nem áll ki, néhány lelkiismeretes csoportot leszámítva. Az RMDSZ, a Most-Híd és kisebb részben a VMSZ is kollaboráns politikai erő, a magyar érdekek sokadrangúak számukra. A budapesti kormány sem foglalkozik a nemzetiségi elnyomással. Akkor miért várjuk, hogy egy ilyen álcivil banda foglalkozzon vele? Az Amnesty-félék akkor sem emelnék fel a szavukat, ha a románok, szlovákok fizikailag is irtanák a magyarokat.
ÁrPi
2015. december 03. 15:11
És ráadásul ez a magyarországi AI aktivista névszerint Jeney Orsolya romániából származik?!?!?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!