A 10 legnagyobb csalódás a Star Wars: Az ébredő Erőben

2015. december 29. 08:22

Pontokba szedett szubjektív elemzés a hetedik epizód legfőbb hibáiról. Vigyázat: a cikk erősen spoileres!

2015. december 29. 08:22
Keresztesi Ferenc
Roboraptor

5. Az új főgonosz

A legfőbb vezér Snoke karaktere hatalmas csalódás. Elsődlegesen a megjelenését, de egyszersmind az attitűdjét tekintve is. Mintha A Gyűrűk Urából kilépett Gollum értelmesebb és méretesebb kiadása lenne. Ráadásul bántóan CGI ahhoz képest, hogy az egyébként pazar díszletekkel és jelmezekkel milyen jól harmonizálnak a film egyéb nyilvánvalóan számítógéppel kreált elemei. Ennek fényében talán jobb lett volna, ha ebben az epizódban még nem látjuk, inkább csak a hangját halljuk. Mindemellett az óriás hologram-kivetülés is zavarba ejtő: miért ilyen hatalmas? Hogy a dominanciáját demonstrálandó lenézhessen Kylo Renre és Huxra? Valójában nyilván nem ekkora. Mindenesetre miután lényegében ő az új Palpatine, ezáltal elkerülhetetlenné válik az összehasonlítás és az elhibázott tálalása révén ő már most egy komolytalan karakter, semmint titokzatos és vészjósló, amilyen anno a hologramja révén A Birodalom visszavágban bemutatkozó Uralkodó volt.

6. Az Erő használatának trivializálása

A hetedik epizód az új hősnő, Rey esetében egészen meghökkentő módon magától értetődő tudományként állítja be az Erő alkalmazását és annak elsajátítását. A lány persze kétségtelenül hatalmas talentum, de olyan nincs és soha nem is volt a franchise történetében, hogy valaki autodidakta módon rájöjjön előbb az elmetrükkre, majd a tárgyak mozgatására, méghozzá úgy, hogy előtte egyiket sem gyakorolta. Nonszensz. Ráadásul ezekkel Rey két ízben is felülmúlja Kylo Rent, aki hozzá képest azért mégiscsak egy képzett harcos, még ha nem is éppen kiforrott mester. Ez a húzás az alkotóktól nem csupán abszurd, de egyszersmind csúfot űz a Jedi Rend néhai működéséből, hiszen a lovagok anno éveken át trenírozták a növendékeket, akik nem egyik pillanatról a másikra és nem is maguktól tanulták meg a szóban forgó kunsztokat.

9. Az Első Rend dilettanizmusa

Miközben a játékidő első két harmadában még azt az illúziót teremtik a készítők, hogy az Első Rend egy a Galaktikus Birodalomnál sokkalta érettebb és kíméletlenebb szervezet, amelynek már a rohamosztagosai és a pilótái is halálosabbak, addig a film végi elengedhetetlen űrbázis-felrobbantás elemmel sikerül a gárdát a birodalmiak dilettáns szintjére degradálni a szokásos »a maroknyi ellenálló legyőzi a túlerőben lévő gonoszt« fordulattal. Márpedig ez a folytatásra nézve mégiscsak egy ugyanolyan súlytalan és erőtlen ellenféllé teszi az Első Rendet, amilyen a Birodalom is volt. Ráadásul a Rend kapásból egy egész bolygót veszít el, amely duplán gáz, hiszen egyrészt ez a fegyver sokkal hatalmasabb még a második Halálcsillagnál is, másrészt meg nevetséges, hogy képtelenek megvédeni magukat kb. két tucat X-szárnyúval szemben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. december 27. 10:42
1.A forgatókönyvíró biztosra ment, ezért ugyanazon jelenetek kiszámítható történetvonulat, panelek, újrafelhasználva, más szereplőkkel.Apa-fia ellentét és pont egy híd közepén han solo és fia között ugyanúgy mint dart vader és luke-nál. 2.Indokolatlan és tolakodó, semmi érzékkel használt és folyamatos aláfestőzene. Amikor nem történik semmi akkor is megy a zene. Semmi szussznásnyi csend, ami hatásosabb lett volna bizonyos drámai jelenetekben. Ettől rosszabb módon már csak a szulejmán sorozatban használják a zenét a törökök, ahol súlyosbító hogy Ugyanaz a zene(!) ismétlődik a teljes film alatt.Már ha meghallom hideg futkározik a hátamon. 3.A szereplők szövegei nyúlfarknyiak. Han Solo összes szövege max egy fél A4-es oldal Lea hercegnőé még annyi sem. 4.Elveszett az első részek hangulata, helyette tucat akció scifi panelek,jelenetek,amit már láttunk sok filmben.Pl a mátrix látványvilágát meg sem közelíti. 5. Erőltetett és újrafelhasznál lények, figurák használata kissé módosított formában. 6.A főgonosz ábrázolása már szinte horrorisztikusan ijesztő, főleg gyerekeknek. 7. Az egész film hangulata ifjúsági kalandfilmszerű helyett sötét és hideg rideg, még han solo vérszegény poénjai (4-5 db) valamint a kis robot egy két humornak szánt gesztusa sem oldják a film nyomasztó thriller szerű hangulatát. Pozitív dramaturgia és színészi teljesítmény: A film utolsó jelenetében megjelenő luke, aki a nézésével sokatmondó tekintetével többet mond mintha megszólalna.
Syrius Black
2016. január 05. 15:56
A jenkik egyre butábbak. Ez a film a régiekhez képest úgy szar, ahogy van. Egy kiherélt, PC-korrekt gyerekmese. Nigger főhős ! :-))) Agyrém. Olyan buta feje van, mint egy birkának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!