Mint régen

2015. december 25. 17:09

Az állami ateizmus ott nyomorgatta a tanárokat, ahol érte, nem dicsérték meg az osztályfőnököket, ha nem bírták távol tartani a templomoktól a gyerekeket az ünnepeken.

2015. december 25. 17:09
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„A magyar karácsony idején nem volt szünet, menni kellett az iskolába 24-én, 25-én, 26-án is. Szombaton is tanultunk, legfeljebb egy napunk lehetett szabad szerencsésebb években. Az állami ateizmus ott nyomorgatta a tanárokat, ahol érte, nem dicsérték meg az osztályfőnököket, ha nem bírták távol tartani a templomoktól a gyerekeket az ünnepeken. Reformátusok voltunk, nem éjféli misére, hanem kora esti istentiszteletre mentünk volna, ha tudunk és ha merünk.

Hogy sokat ne dilemmázzunk a menni vagy nem menni fölött, arról ateista estekkel gondoskodott az iskola. A részvétel kötelező volt, szigorú büntetésre számíthatott, aki nem jelent meg. Ezeken az esteken semmi különös nem történt: valamelyikünk felolvasott a többieknek valamit arról, hogy Isten nincs, mert Gagarin és utána még sok hős szovjet férfi járt fent az űrben, és látta, hogy mennyország sincs. Végighallgattuk ezt, és mehettünk haza.

Nagy segítség volt ez a szülőknek, akik lábatlankodó gyermekeik távollétében békésen elvégezhették az utolsó simításokat, befejezhették a vacsorakészítést, elhelyezhették az ajándékokat. Mi mindeközben boldog várakozással a szívünkben sétálhattunk hazafelé, figyelhettük, milyen szépen esik a hó – arra mifelénk tényleg gyakran esett! –, hajigálhattuk a csillagszórókat, számolgathattuk az ablakokban a karácsonyfákat. Hazaértünk – és hamarosan jöttek keresztanyámék meg a Mennyből az angyal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zozonagy
2015. december 26. 16:12
Ez nagyon szép volt Adalbert :-) !
Mindjárt
2015. december 26. 10:45
Nagyon felháborít egyesek alpári, lümpen proli perverz mocskos anyázása. Ezek soha ase azt minősítik akiket gyalázni probálnak hanem saját magukat. Igazán nem bánnám ha a Mandiner az ilyen mocskot nem tűrné meg miközben továbbra se vetne gátat a lehető legkeményebb politikai, társadalmi, ethnikai és személyes véleményeknek. Nem tudom, hogy ez lehetséges e mert nem tudni mikor változik a tisztességes moderálás tisztességtelen politikai cenzúrázásba. Erre a Magyar Nemzet moderálásnak hazudott politikai cenzúrázása a legjobb példa. Ezt mondják "Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a portálunkhoz méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem." de igazűból politikai véleményeket cenzúráznak és nagyon undorítóan cenzúráznak. Korrupció most is ugyan olyan tabu téma mint amikor Orbán és Simicska közösen fosztogatták a magyar embereket. Tiltott szavak a korrupt és korrupció mert azok emlékeztetnek nem csak arra, hogy most Orbán tolvajtársai Mészáros, Habony, Vajna és hasonlók hanem arra is, hogy nem is olyan régen még Simicska volt Orbán mindent vivő tolvajtársa.
berzsian56
2015. december 26. 09:00
Ez pontosan így volt. Én magam is átéltem ezt. Nem volt karácsony, de mi égből földből megteremtettük. A szülők maguk készítették a diós, mézes ,karamellás szaloncokrot,festették az aranydiót, feketén beszerezték a fenyőfát, a díszeket. Mi magunk ollóval szabtuk az aranypapírt és csomagoltuk a cérnával vágott cukrokat bele. A városban nemhogy szalomcukrot, de lisztet,kristálycukrot,sokszor kenyeret sem lehetett kapni. Nálunk nem vásároltak az emberek, mert a boltokban legfeljebb osztottak valamit. Az emberek már reggel odaálltak az üzletek elé,mert híre ment,hogy hamarosan liszt, cukor, negyvenkettes gumicsizma,vagy sötétszüke színű kombinzsír érkezik. De,olyan évre nem emlékszem,hogy ne lett volna karácsonyra fenyőfánk. A betlehemesek járták az utcákat, még akkor is ha ez a hatalomnak tetszett. Beregszászban a hatvanas -hetvenes években.
korona
2015. december 25. 22:44
Sok badarságot összehordtatok, de azért jó volt Beneteket olvasgatni. Ez különösen: "Remélem, jön a csender, és megtanít három dologra: A hit tiszteletére Szőlőt metszeni Kesztyűbe dudálni"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!