Az a nevetséges kanadai kormány

2015. november 12. 12:40

Megmutatja, hogy a korábban háttérbe szorított populációk (nők és mindenféle kisebbségek) magasra juthatnak, részesülhetnek a hatalomból és tiszteletet érdemelnek. Akinek evvel szemben kifogása van, az – elnézést – nyomorult reakciós, a nép ellensége.

2015. november 12. 12:40
Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu

A kanadai kormány összetétele azt sugallja, hogy Justin Trudeau (maga is részben kanadai francia eredetű, a felesége québec-i francia) kabinetje – a miniszterek személyes elkötelezettsége révén is – szakítani óhajt az egykori »fehér brit domínium« etnikai-biopolitikai dominanciaszerkezetével, és (bizony) multikulturális, toleráns, politikailag korrekt és a pozitív diszkrimináció (affirmative action) szilárd híve. Olyan politikai nemzetet irányít, amely egykori bevándorlókból és leszármazottaikból áll össze, s amely – a lehetőségek arányában – a korábbiaknál inkább nyitva áll az új bevándorlók előtt. (Reméljük, hogy a kelet-európai roma utasokat nem szedik le többé a Torontóba tartó röpülőgépekről a bőrszínük és egyéb rasszjegyeik alapján, ahogyan azt érvényes vízummal rendelkezőkkel is sűrűn megtették a konzervatív Harper-kormány idején.)

Itt van az eb elvermelve.

Akkor is, ha én magam kissé szkeptikus vagyok – öregebb vagyok annál, mintsem hogy burzsoá liberális kormányoknak szíre-szóra mindent elhiggyek – , el kell ismernem: ha az új Trudeau-kormány azt akarja, amit nyilatkozatai szerint akar, akkor nagyon jól teszi, hogy ezt a szimbolikus reprezentáció eszközeivel nyomatékosítja és illusztrálja. Megmutatja, hogy a korábban háttérbe szorított populációk (nők és mindenféle kisebbségek) magasra juthatnak, részesülhetnek a hatalomból és tiszteletet érdemelnek.

Akinek evvel szemben kifogása van, az – elnézést – nyomorult reakciós, a nép ellensége. (Mielőtt a nyájas olvasó őrjöngeni kezdene, leszögezem: a nyomorult reakciós álláspontot is megilleti a szólásszabadság; a politikai korrektség – szemben a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a Magyar Idők sok-sok vezércikkének téves vagy hamis állításával – önkéntes.)

A liberális kanadai kormány természetesen csak biopolitikai szemszögből nézi az egyenlőséget (vö. írásommal). Elvégre polgári kormány. A kabinetben sokféle ember van, de tudtommal munkás nincs.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2015. november 13. 07:21
nem tudom mi tgm baja, nálunk is véleményes a minielnök, sőt a helyettese is
szervető
2015. november 12. 20:32
De a 16-odik nő miert nem lehetett miniszter? Csak mert nő? Nem beszélve a 16-odik férfiről. Csak mert nem nő? :-)
Gull Wing
2015. november 12. 20:01
Ez az ürge egyre szánalmasabb. Legalább inna (mint Szanyi) legalább lenne mire fognia, de így.
luisbathhelena
2015. november 12. 19:28
Fogadok TGM-el egy láda pezsgőben (ha hajlandó rá) hogy a cigányokat továbbra is leszedik a kanadai gépekről. A kormány összetételéből ne vonjon le téves következtetéseket: Cigány minisztert valamiért nem akarnak a jövőben sem :-) Netán a tapasztalat? Mondjuk a Kádár rendszer parlamentje is így állt össze. 48% munkás (5% bányász 4% kohász stb), 13.5% értelmiség, 38 % nő stb. Ja, véletlenül mind mszmp tag volt :-)de kicsire nem adunk jól tükrözte a társadalom összetételét, ami mint módszer nyilvánvaló hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!