Tisztítótűz Bukarestben

2015. november 06. 12:01

Fura fintora a sorsnak, hogy Victor Ponta végül egy diszkótűzbe bukott bele.

2015. november 06. 12:01
Lukács Csaba
MNO

„Fura fintora a sorsnak, hogy Victor Ponta végül egy diszkótűzbe bukott bele. Az a román politikus, aki túlélt egy diplomahamisítási (egész pontosan plagizálási) botrányt, aztán a Korrupcióellenes Ügyészség megvádolta korrupcióval, okirat-hamisítással és adócsalással, mégis maradhatott a hivatalában. Még úgy is, hogy külföldről is a lemondását tanácsolták: néhány napja például egy német parlamenti delegáció tagjai nem voltak hajlandók találkozni vele, mert szerintük a hatalomhoz való görcsös ragaszkodása elősegíti az adott tisztségbe vetett közbizalom tönkretételét.

A román miniszterelnök  állítása szerint – most »meghallotta az utca hangját«, és ezért mondott le, de az nem tűnik radikális váltásnak, hogy a székelyföldi gyökerekkel rendelkező, de magyarbarátnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Mircea Dusát javasolta maga után kormányfőnek. Az egykori erdész, hétfőn még hadügyminiszter a rendszerváltás után Maroshévíz első embere volt, és környezetvédők szerint polgármestersége idején 4700 hektár erdő tűnt el a város vagyonából  illegális módon termelték ki és adták el külföldre. Sokan úgy gondolják, hogy Ponta (talán a mögötte álló baloldali párt, a szociáldemokraták nyomására) taktikai okokból mondott le épp most: így nem korrupt kormányfőként, hanem egy tragikus baleset utáni felelősséget vállaló politikusként vonul be a történelembe, és a ballaszttól megszabaduló pártjának lesz egy éve összeszedni magát a választásokig.

Klaus Johannis államfő azonban nem fogadta el Victor Ponta javaslatát, és mivel az alkotmány értelmében csak a leköszönő kormánytagok közül választhatott ideiglenes kormányfőt, tegnap a legkisebb rosszat, Sorin Campeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki. (Jól jelzi a román politikai elit állapotát, hogy ő sem bűntelen: miniszterként ő írta alá azt a sürgősségi rendeletet, amely amnesztiát adott a plagizátoroknak, lehetővé téve, hogy a csaláson ért emberek önként lemondjanak doktori címükről.) A román államfő azonban bejelentette: ugyan az alkotmány szerint csak a parlamenti pártok vezetőivel kellene egyeztetnie az új kormányról, ő meg akarja hallgatni az emberek hangját is. Az utca népe pedig világosan fogalmaz: fel kell oszlatni a parlamentet, és új választásokat kiírni, ahol az eddigi politikusok nem indulhatnának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2015. november 06. 21:15
És ha már Soros, emlékezzünk vissza, hogy a 2009. év decemberében lezajlott rumün elnökválasztások során, Basescu közvetlen az eredményhirdetés után, amely alapján csak pinahajszállal előzte meg Geoana-t, rendkívül határozott vállalást tett a különféle civil szervezetek felé. Amely ígéretének végül még csak részben sem tett eleget, és amely civil szervezetkooptálás jelek szerint is arról szólhatott, hogy Basescu lassan, de biztosan átjátssza majd az ország irányítását teljes egészében az uniós brüsszeli bandának. És itt az is eszünkbe kell, hogy jusson az is, hogy 2007-ben volt az úgynevezett rózsaszínű cédulácska ügy, amelynek során Basescu Tariceanu-t, Brüsszel első belső bizalmi emberét tessékelte ki a miniszterelnöki székből. Onnan kezdve pedig, hogy a”civilek” végül 2009 után is kívül felejtődtek a Dambovia parti nagy politikai csatározások fortyogó katlanjából, végig nem lehetett többé nyugvása Basescu-nak, a globalista irányultságú liberális-szociáldemokrata ellenzék mindent megtett azért, hogy az államfőt idő előtt kiiktassa az ország irányításának az éléről. Ezután pedig következett az, hogy Basescu pártját liberális feleink végérvényesen eltüntették a föld felszínéről. A helyébe került Ponta féle koalíció az elért magabiztos kormánytöbbsége tudatában elkezdett saját feje után irányulva hazardírozni, így menet közben rövid úton megszabadult liberálisoktól is, ami pedig nagy hiba volt részéről, hiszen az ezek után bekövetkező államelnöki választások során Brüsszel duplán büntetett: válogatott választási trükközések alkalmazása révén, német anyanyelvű liberális államelnököt katapultált a rumün ország elnöki székbe. Ezzel mintegy azt üzenvén meg Ponta-nak, hogy az elkövetkezőkre nézve, ezennel végleg kezünkbe vettük politikai ügyeitek irányítását, az összest! Ezek után rászálltak Pontára az országos korrupcióellenes igazgatóság vizsgáló ügyészei, akik többé egy percig sem hagyták nyugodni a miniszterelnököt. És eljött a pillanat, amikor Bukarestben egy tömegkatasztrófa apropóján színre léptek teljes valójukba a Soros alapítványi zsoldos struktúrák, amely a társaság a főbb televízióadókat is felhasználva Ponta ellenes átütőerejű sarzsizásához, olyan méretű tömegmegmozdulásokat váltottak ki, amelyek a rája szabadítható vészesebb realitások elkerülése végett, a rumün miniszterelnököt azonnali lemondásra késztették. Brüsszel ismét Big Brother forradalmat juttatott érvényre Bukarest utcáin, szerencsére ezennel még nem kellett újból vérnek folynia miatta.
Bazooka454
2015. november 06. 18:25
Nalunk lévő Viktorba ennyi gerinc sem lesz soha.
Mich
2015. november 06. 16:37
Victor Ponta végül egy diszkótűzbe MENEKÜLT bele... a korrupciós ügyei elől...
alex.leopardi
2015. november 06. 12:22
na végre,valaki egyetért velem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!