Reformkor

2015. november 21. 09:41

Winston Churchill, Konrad Adenauer, Robert Schuman, Alcide de Gasperi – többek között őket nevezik az Európai Unió alapító atyái­nak.

2015. november 21. 09:41
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

„Winston Churchill, Konrad Adenauer, Robert Schuman, Alcide de Gasperi  többek között őket nevezik az Európai Unió alapító atyái­nak. Jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata politikusok tetemes történelmi tapasztalattal, nemritkán ellenállómúlttal és bölcs belátással arra nézve, hogy mit eredményezett Európa számára a nemzetállami érdekérvényesítés kizárólagossága  két világháborút, megszámlálhatatlan forradalmat és olyan rossz kompromisszumokon nyugvó békerendszereket, amelyektől egyenes út vezetett például a permanens közel-keleti válságig, illetve az abból kiágazó menekülthullámig.

A fent nevezett urak viszont kitaláltak valamit, ami annyival jobb az 1945 előtti világnál, hogy létrejötte az előzmények ismeretében szinte megérthetetlen. Az elmúlt 50-60 év európai fejlődése (egyfelől a jóléti államokkal, az érdekegyeztetés rendszereivel, az em­beri és közösségi jogok garanciáival, másfelől a sokszor értelmetlennek tűnő bürokráciával, a megfékezhetetlen lobbizással és a munkaerő, a tőke, a szolgáltatások mellett olykor a terroristákat is áteresztő légies határokkal) a végső mérleget tekintve annyira bejön az itt élő embereknek, hogy például a régóta az EU ellen hangolt magyar társadalomban is kényelmes kétharmada van az uniós tagság pártolóinak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. november 22. 05:58
Vinszton Csörcsil, -ahogy Heller Ági néni hívja- valóban az unió alapítója. Egyszer két deci Wiszkáy között mondta jó lenne jórópen ánijó hángerien részvéttel.
Peter8811
2015. november 22. 05:52
Tudod mi a különbség Hargitai András és közted? Hargitai András állatorvos, nálad az orvos hiányzik a meghatározásból.
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 21. 18:33
"A fent nevezett urak viszont " - pontosan az ellenkezőjét akarták és tették annak, amit a mostani, maoistából, anarchistából liberálissá lett elmebetegek tesznek.
Tündér_Lala
2015. november 21. 17:50
Amit az alapítóatyák létrehoztak (gazdag szociális piacgazdaság) azt teszik tönkre a neoliberálisok. Az utolsó lökés a migránsáradat, amellyel a békés és biztonságos országokból permanens konfliktusban létező, a polgárháború határán táncoló békétlen és szabadságát vesztett világot teremtenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!