HyperCam: a mindenlátó kamera

2015. október 16. 13:31

Profi infrakamera, ami a bőrünk alá lát és azonosít

2015. október 16. 13:31
Shwetak Patel
phys.org

Többször járhat úgy az ember egy zöldségesnél, hogy bár frissnek látszik egy gyümölcs, csak a vásárlás után derül ki már otthon, hogy belül, a héja alatt teljesen el van rohadva. Az Univerity of Washingtonban kifejlesztett HyperCam megoldás ezen is tud segíteni. A héja alá láthatunk vele, így már eleve ki tudjuk szűrni a jövőben a hibás példányokat.

A HyperCam egy olcsón előállítható hiperspektrális kamera, ami a látható és láthatatlan infravörös fény hullámhosszain pásztázza egyszerre a kívánt objektumot és így készít róluk kívülről és "belülről" is felvételeket. Hasonló kamerákat már régóta használnak komolyabb ipari megoldásoknál, de azok több 10.000 dollárba kerülnek, míg a HyperCam kb. 800 dollárból előállítható, vagyis a hétköznapokban is felhasználható. Például egy bevásárlóközpontban a zöldséges standokon, de tervezik mobiltelefonhoz való miniatűr változatát, aminek az előállítása csak 50 dollárba kerülne.

A HyperCam nem lenne eredményes a hozzá kifejlesztett szoftver nélkül, ami összehasonlítja az adott tárgyat: mit lát a szemlélő kívülről a felületén és mit a kamera benne. De a fejlesztő mérnökök további felhasználási területekre is gondoltak, biometriás azonosításra is alkalmas, de a játékiparban is hasznosítható, a gesztusvezérlést lehet finomra hangolni vele. A HyperCam ugyanis képes az emberi bőr egyedi mintázatát is megörökíteni (vénák, bőrtextúra és mintázat). A tesztek során 99%-os valószínűséggel ismerte fel a benne szereplő embereket csupán a kezük alapján. Hogy mikor láthatjuk viszont a kereskedelmi forgalomban is az még kérdés, de  a prototípusát további kísérletben folyamatosan tesztelik.

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!