Valamit a lényegről

2015. szeptember 25. 12:48

Itt az idő, hogy felkészüljünk arra, hogy kontinensünk veszíteni fog központi helyéből és eljön a valódi többpólusú világrend ideje.

2015. szeptember 25. 12:48
Tóth Hanna
Origo.hu/888

A csukott szem politikája

A mostani válság tökéletesen rámutat a jelenlegi politikák alkalmatlanságára. Habár jelentős számmal érkeznek migránsok a határokra, ne legyenek kétségeink, hogy nagyhatalmi akarat és távlati elképzelések birtokában meg lehetne oldani a jelenlegi közepesen súlyos helyzetet. A kérdés most sokkal inkább az, hogy mi történne ennél még komolyabb válságok esetén, vajon mennyire felkészültek az európai titkosszolgálatok, hogy működne az uniós katasztrófavédelem, vajon ki tudnának védeni egy kínai, orosz vagy iráni kibertámadást? A boldog békeidők sajnos alkalmasak arra, hogy illúziókban éljünk. Míg az USA egy pillanatra sem pihent meg, legfeljebb egy-egy másodpercre elbambult, addig az Unió másra bízta biztonságát, saját immunrendszerét szinte kiiktatta. Amerika ellentétben velünk távol van a válságövezetektől, egy közel kontinensnyi állam, jól védhető határokkal, ez alapján is hoz döntéseket. Nekünk is ki kéne nyitni a szemünket.

Új szereposztás

Az aktuális fejleményekkel való szembe(nem)nézés mellett, nem is marad idő, hogy itt Európában végignézzük mi is történik a világpolitika színpadán. Pedig nem ártana, mert úgy tűnik, hogy sokan már rég felismerték, hogy Washington helyett mellett bizony sokszor másfelé kell tekinteni: Pekingre, Moszkvára, éleslátók akár Teheránra és Abujára is. Az elmúlt hetekben olyan kézfogásokra került sor, amelyekre még Kissinger is azt mondta volna, hogy lehetetlen. Lehet félni, lehet megijedni, sőt homokba is dughatjuk a fejünket, de itt az idő, hogy felkészüljünk arra, hogy kontinensünk veszíteni fog központi helyéből és eljön a valódi többpólusú világrend ideje. Jelenleg úgy tűnik, hogy a több sebből vérző európai projekt ebben nem igazán van topon. Európa nem veszi a fáradtságot, hogy megismerje a világot, hosszú ideje már csak önmagára reflektál. Mindeközben az USA, Kína, India és Oroszország tovább folytatják gazdasági és politikai terjeszkedésüket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. szeptember 25. 21:30
Nem szültétek tele Európát, s most a hozott anyagot is kivágjátok a kapun. Hogyan akartok megmaradni tényezőnek a nemzetközi porondon? Kína, de még India is úgy fog elhúzni mellettünk, hogy csak vigyorgunk hozzá. S míg azzal leszünk elfoglalva, hogy mosolygunk-e Putyinra, vagy inkább vicsorogjunk, az orosz is, mi is eltűnünk a világ süllyesztőjében. Nem mintha ez olyan nagy baj lenne. Semmi sem tart örökké. (Bónusz hír: 2015-ban az USA-ban a fehér ember kisebbséggé lett. Ámen)
kulalak
2015. szeptember 25. 18:29
"Dühösek a több évszázados elnyomásért, dühösek, amiatt mert ki lettek zárva a jólétből." :) Fiatal a szerző.
Palepoli
2015. szeptember 25. 16:53
"kontinensünk veszíteni fog központi helyéből és eljön a valódi többpólusú világrend ideje." Inkább ezt az egész hatalompolitikában gondolkodást kellene egyszer s mindenkorra felszámolni. Kit érdekel, hogy hol van a világ erőközpontja? Egyáltalán mi a francot jelentenek ezek? Megmondom: semmit. Normális, békés életre vágynak az emberek, nem érdeklik őket holmi erőközpontok.
Kanóc
2015. szeptember 25. 16:19
Ahhoz le kellene rántani bizonyos lepleket, de az igazságnak ára van. És nem biztos, hogy elbírná a rendszer. Az USA kiskamaszkorát éli, és még nincs bátorsága saját lábra állni, emiatt kapaszkodik az Öreg Kontinens szoknyájába, amelyik szülte. És rettentő hisztibe csapna, ha megkapná a diplomáciai sallert anyutól, a Muttitól. :) Pedig csak az lenne a megoldás, elengedni végre a kezét, mert az utolsó csepp anyatejet is kiszívta, nem megy tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!