Zsánerek és hitelesség

2015. augusztus 13. 12:02

Az Index most egy bissau-guineai származású, fekete bőrű urat fedezett fel, aki közgazdász létére villamosvezetőként dolgozik, és naponta el kell viselnie „a mindennapi rasszizmust a budapesti utcákon”.

2015. augusztus 13. 12:02
Veczán Zoltán
Magyar Nemzet

„Nemrég megjelent az Indexen egy cikk, amelyben tökéletesen visszaköszönt a kilencvenes évek baloldali médiájának a romákkal kapcsolatos témakezelése. A mostani esetben az apropó a bevándorlóözön volt. Az emberek előítéleteit – vagy tapasztalatait – ellensúlyozandó az Index most egy bissau-guineai származású, fekete bőrű urat fedezett fel, aki közgazdász létére villamosvezetőként dolgozik, és naponta el kell viselnie »a mindennapi rasszizmust a budapesti utcákon«. A sugallt következtetés ismerős: a magyarok általában rasszisták és ok nélkül gyűlölik a más bőrszínű embereket – márpedig ha egy fekete bőrű bevándorló mondja ezt, akkor ez mindenképpen így van. Ez a zsáner így működik: a tollforgató kiemel egy olyan személyt a társadalmi feszültséget okozó csoportból, aki egyáltalán nem viseli magán a feszültséget okozó jellemzőket – beilleszkedett, iskolázott, törvénytisztelő –, és élő bizonyítékot gyárt belőle arra, hogy lám-lám, az egész társadalom indokolatlanul rosszindulatú és előítéletes. A főszereplő lehet neves cigány zenész, ledoktorált fekete bevándorló vagy iraki fogorvos, a lényeg, hogy könnyfakasztó személyes történetén keresztül az olvasó érzelmileg bevonódjon és azonosuljon az ártatlan áldozat karakterével, majd annak jellemzőit kivetítse az egész csoportra. Így a közösség minden egyes tagja méltatlanul üldözött, békeszerető polihisztorként tündökölhet, akiket a – szintén általánosított kép szerint – szemellenzős és rasszista többségi társadalom nap mint nap méltatlanul meghurcol.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. január 26. 18:51
Az pech, ha az élet rácáfol az ilyen cikkekre: nevezetesen a fekete orvostanhallgatók, akik a Balatonon végigvertek néhány embert (nőket), no meg a biztonsági személyzetet, amúgy intellektuális módon.
kulalak
2015. december 12. 03:35
Szvsz ez bizonyítja, hogy nálunk nemcsak korlátlan sajtószabadság, hanem sajtószabadosság is van. Ez az index riport egy normális lapban nem jelenhetett volna meg. Olyan egyedit nem közölhetsz amiben nincs semmi általános, mert nem érdekel senkit, foglalod és pazarlod a felületet, a tulaj ki fog rúgni. Na ebben, sajnos, mindent megváltoztatott az internet.
SaludePlata
2015. november 18. 17:24
A kivétel csak a szabályt erősiti!
Antigoné
2015. szeptember 15. 10:56
Az általánosítás mindig torzít, pro és kontra egyaránt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!