Talán ha egyszerre emlékezünk

2015. augusztus 02. 16:10

Most 70 éve írták alá a Beneš-dekrétumokat, és ma van a roma holokauszt emléknapja. Talán ha egyszerre emlékezünk erre a két szörnyűségre…

2015. augusztus 02. 16:10
Kettős Mérce
Facebook

Most 70 éve írták alá a Benes-dekrétumokat, és ma van a roma holokauszt emléknapja. Talán ha egyszerre emlékezünk erre a két szörnyűségre, magyarok, németek kitelepítésere, földönfutóvá tételére, munkatáborba kényszerítésére, és cigány embertársaink meggyilkolására, érthetővé válik, miért kell nemet mondani az embertelenítésre, a gyűlöletkeltésre, a faji, vallási, származáson, alapuló megbélyegzésre.

Mert az áldozatokat, a meggyilkoltakat nem tudjuk visszahozni, ezeket a károkat nem tudjuk megtéríteni, csak emlékezni tudunk, és hangosan üvölteni, soha nem akarunk többet ilyet!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. augusztus 03. 09:44
Ezek után már csak a kollektív, a magyarság ellen elkövetett bűnökre kell emlékezni, kellő történeti távlattal az események után: a tatárjárástól, Szögi Lajos tanár úr haláláig. Mert már Zrínyi Miklós is helyesen mondta: „Nem vagyunk alávalóbbak egyetlen más népnél sem.”, különösen nem a saját hazánkban - tenném hozzá. Lehet elemezgetni 1848. 12 pontját és 1956. 16. pontját. Van a nemzeti létünkben a megsértések is kerítése. Ahogy Petőfi Sándor még 1847.-ben szólt: „ugy vigyázzatok: Ismét pusztíthat e láng rajtatok!” A nemzeti számonkérésről is jól fogalmazott: Az alkotmány rózsája a tiétek, Töviseit a nép közé vetétek; Ide a rózsa néhány levelét S vegyétek vissza a tövis felét! (Igen, Petrovicsként látta meg a napvilágot Magyarországon.)
smarton
2015. augusztus 02. 21:36
Roma holokauszt: "Karsai László a hvg.hunak idén tavasszal kijelentette: azóta, hogy a roma holokausztról szóló könyve megjelent, „a Yad Vashem Archives Magyarországi Kutatócsoportja vezetőjeként munkatársaimmal együtt körülbelül 4 millió eddig nem ismert levéltári dokumentumot tártunk fel az 1938-1949-es korszakból. Ma már inkább hajlok arra, hogy becslésemet lefelé módosítsam: körülbelül 5-8 ezer lehetett az üldözöttek és mintegy ezer fő a halottak száma." "A pharrajimos összes áldozatát illetően is nagyok az eltérések, a becslések a néhány tízezertől a több százezren át a másfél millióig terjednek. Most hétvégén, a Nehru parton tartott civil megemlékezés során a félmilliós adat hangzott el. " Számháború és pénzeső csiholás.
Peter8811
2015. augusztus 02. 21:07
Kellene egy pártállami levél!
Peter8811
2015. augusztus 02. 21:05
Én a nyugdíjamra emlékezem, egyszerre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!