Hangos hörgés a kormány legújabb ötlete miatt

2015. augusztus 04. 13:53

Az énekóra persze egyszerűbb, mert énekelni nem csak tornateremben és/vagy sportpályán lehet, de az énektanárok létszáma véges, és nem tudok róla, hogy amúgy éppen ontaná a végzősöket az énekszakos pedagógusképzés. Ámde.

2015. augusztus 04. 13:53
Dévényi István
Válasz.hu

Az éneklés nagyon jó dolog. A zene is az. A zene és énektanulás is.

A közös éneklés pedig az egyik legerősebb közösségteremtő erő - nyilván ezért rontott rá az ötletre az Index, mert hát hogy nézne már ki, ha az iskolában nem csak úgy ülnének egymás mellett az individuumok. De baromi nehéz ezt elmagyarázni valakinek, aki anno végignyihogta az énekórákat, mert azt hitte, és azt hiszi még most is, hogy az a lazacsávó, aki szétcseszi mások élményét.

Ugyanakkor az Index véleményétől a normalitás felé visszalépve kettőt is úgy tűnik, hogy azért az ötleten még van mit csiszolni. És reméljük, fognak is, nem csak úgy bumm, bevezetik hétfőről-keddre, csak mert a miniszter azt mondta, amit.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. augusztus 05. 08:05
Csak azt lenne jó tudni, hogy óvodákban szabad-e énekelni a liberálisok szerint? Valószínűleg szabad - nem minden nap!! - de csak azt, hogy izzik a galagonya, izzik a galagonya viráááága.. meg a Bródy által megzenésített József Attilákat..Bartók még elmegy, bár nem biztos, hogy feltétlenül a liberális szolgálatba állítaná életművét,de ugye kivándorolt Horthy miatt (állítólag) szóval megfelel.. szegény Kodályt - bár kificamított kórusműveit nagyon nem szeretem - pedig lassan már csak templomi hangversenyeken szabad megszólaltatni.Nemzeti-liberális operánkat, István a királyt is jobb lenne csak elszavalni..Különben lehet, hogy használna neki.
Raven
2015. augusztus 05. 07:20
Babits Mihály: A második ének Megmondom a titkát, édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.
kálmi
2015. augusztus 05. 00:56
Nagyon érdekesek a hozzászólások. A téma alkalmat ad arra, hogy ki-ki a személyisége alapján közelítse meg az emberi élet egyik rendkívül fontos adományát, az éneklés és a zene ismeretének és gyakorlásának a fontosságát. Egyet meg kell állapítani, nem véletlen a ballibsi és a fideszes tábor közötti hatalmas szakadék. Érzelmileg egészen másképpen vannak hangolva a két táborba tartozók. A ballibsik csak a hasznosságot, a jövedelmezőséget tartják fontosnak, ami líra, közösségi életet adó, természetközeli, szép és lelki, az a jobboldali szimpatizánsok hozzászólásaiból jön elő egyértelműen. És akkor jogos a kérdés, hogy mit keresnek a ballibsik pl. színházban ( pláne Alföldi rendezésében), Zeneakadémián, Operában egy-egy kiállításon? Többségüket a sznobizmus viszi oda. Természetesen tisztelet a kevés kivételnek.
kálmi
2015. augusztus 05. 00:08
Ragyogó ötlet! Az én időmben heti két alkalommal volt énekóra . Ismerek nagyon sok népdalt amit az iskolában tanultunk. Nem okozott soha gondot társaságban bátran énekelni, vagy egyedül akár. Örömmel tettük, mert beleszoktunk a közös éneklésbe.Karénekre jártunk. Ha külföldön vagyok, mindig irigykedve nézem a vidámságukat éneklésüket, táncukat az utcán okkal, vagy csak úgy vidámak. Mi meg a nagy liberós, gyakorlatias oktatás miatt műveletlen, kedvetlen kukák lettünk. Pont arról szoktatják le a gyerekeket amitől szép és érdekes az élet. Jó az énekóra, testnevelés, rajz, fontosak a személyiség kialakulásához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!