Nem akarok posztmodern Gandhi lenni

2015. augusztus 05. 10:05

A legnagyobb félreértés, hogy a származásod predesztinál arra, hogy hol kell dolgoznod. A kvalitásaid, a lényed, kell, hogy ezt meghatározzák. Interjú.

2015. augusztus 05. 10:05
Balogh Róbert
Pázmány Médiakapu

Melyik kifejezést használod: cigány, vagy roma?

Következetesen a cigányt használom, ami néha megrökönyödést vált ki az emberekben. Különösen a német ajkúak között, hiszen náluk a cigány kifejezéssel meglehetősen óvatosan kell bánni. Sinti roma, ezt használják, de elmagyaráztam nekik, hogy ez bizony csak egyetlen konkrét cigány csoport elnevezése. De minden bemutatkozásnál, amiből van elég, kiemelem azt, hogy magyar vagyok, magyar cigány. Ugyanakkor a cigány szónak itt nincs meg a kelet-európai értelme. Mondok egy példát is. Otthon, ha megismerkedsz egy magyar lánnyal, akkor vagy neki, de még inkább a szüleinek problémái vannak a származásoddal. Itt pedig, ó, hát cigány vagy, ez milyen romantikus, s micsoda temperamentum, ez már valami. De következetesen a cigányt s csakis a cigányt használom. A nemzetközi standardban használt »roma issuet«, otthon nálunk ugye a »cigányügyet« viszont nem szeretem használni. Az egésznek a lényege vész el, ha ügyről, kérdésről beszélünk. Arcokról akarok beszélni, gyerekekről, akik éheznek, akiknek lehet, hogy egy jó napjuk sem volt még, öregekről, akik az egész életüket leélték testi-lelki nyomorban, hadd ne folytassam. Ott, konkrét esetben lehet megoldást találni, egy ügyre csak teoretikus okoskodást. 

Vannak-e elképzeléseid, hogyan fogsz segíteni végzett református lelkészként a cigányoknak?

Nézd, amíg tartottam magam a szerintem nem is valós elvárásokhoz, addig azt hittem, hogy nekem majd nagy, hatalmas, cigányoknak szóló igehirdetésekkel, csodálatos hittanoktatással, posztmodern Gandhiként kell bemasíroznom a mennyországba. Lelkész gyakornokként ezért kérvényeztem, hogy Pesten a »Nyócban« lehessek káplán. Minden szempontból totális csőd és káosz volt. Nem értettem, mi a baj, miért nem megy, de most már tudom. Azért, mert a személyiségem nem oda való. A legnagyobb félreértés, hogy a származásod predestinál arra, hogy hol kell dolgoznod. A kvalitásaid, a lényed, kell, hogy ezt meghatározzák. Válaszolva, lehet, hogy indirekt módon mindenképpen tudok segíteni valamilyen formában. Ugyanakkor úgy beszélni missziológiáról, hogy közben te magad nem végzed, az nem több holmi filozofálásnál.

Bizonyára sok igehirdetést hallgattál, és már tartasz is. Hogyan szólítod meg az embereket?

Őszintén. A legnagyobb emberi erénynek tartom. Az emberek megérzik ezt. Az nem létezik, hogy van egy stílusunk amiben élünk, ahogyan beszélünk, aztán ezt húsz perccel az istentisztelet előtt letesszük, majd húsz perccel utána felvesszük. Nálam ilyen nincs. Elengedtem végre azt a temperamentumot amiről fentebb írtam, s jönnek a gondolatok. A legmélyebben Krisztust prédikálom, a legmagasabb teológia is ül most már a prédikációmban, nem úgy mint régen, mikor azt akartam megmutatni, hogy mennyire olvasott vagyok. Papír nélkül beszélek, nincsenek leírt prédikációim – ami abból a szempontból baj, hogy nem tudjuk a gyülekezet internetes felületein megosztani. Pár szó van nekem felírva, de azokhoz sem tartom magam, ha egyszer elindul a lavina, akkor nem állok meg, és csak beszélek és beszélek. Protestáns papot soha ne engedj megszólalni, mert nem hagyja abba!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsu10
2015. augusztus 19. 11:03
Köszönöm szépen mindenkinek az építő jellegű hozzászólást, igazán értékesnek tartom őket. Nem tudtam, hogy ez az interjú ide ki fog kerülni, lévén egy hallgató fiatalember órai munkáját segítettem a válaszokkal. Örömmel olvasom a szakértői véleményeket a predestinációról, a szolgálatról, egyáltalán lelkészségről, mindig tanul valami újat az ember, például, hogy lehet, hogy ő maga nem is tudja és érzi, hogy valóban Isten hívta el egy szolgálatra, sőt ugyebár nem is mindent annak rendelt és rendelt alá, hogy a saját népét szolgálja, sőt talán annyira rosszul értelmezi ezt az egészet, hogy nemcsak a cigányokat szeretné szolgálni, hanem azokat a "kitaszított magyarokat is akikre szívesen átruháznák a palástomat". Továbbmenve, ha őszintén vállalom, hogy ott és akkor, egy konkrét közösségben nem tudtam a szolgálatomat sikeresen végezni azzal én hazudok, és azt hangoztatom, hogy nem szeretnék a cigányok között szolgálni. Bár tulajdonképpen ez igaz is, mert nem kizárólag cigányok között szeretnék szolgálni, hanem mindenki felé! Ha már keresztyén oldalon járunk akkor legalább ennyit azért szögezzünk le és hangsúlyozzunk, hogy kereszténynek lenni még annál is többet jelent mint egymás elfogadása, szeretetet jelent, mégpedig nem Platonikus elméleti okoskodást hanem olyat, aminek gyakorlati megvalósulása is van. Egy lelkésznek pedig kutyakötelessége mindenkit szolgálni. Nyilván az, hogy felismertem, hogy fiatal és tapasztalatlan vagyok még, ezért fejlődnöm kell szakmailag de még inkább emberileg is bűn, hogy vállaltam, hogy ismét beülök az iskolapadba egy idegen országban, hogy minél többet megtanulhassak amit majd itthon, Önök felé tudok kamatoztatni. Svácji diplomamunkámat is a cigány misszióról írtam, s mem nem esettanulmányt, hanem arról, hogy hogyan lehet ennek az egésznek elméleti hátteret is találni, valódit és igazit. S tudják mire jutottam? Arra, hogy cigány misszió ilyen elkülönített formában nem létezik, de olyan egyház aminek mindennél jobban kell figyelnie az Isten szavára és ezáltal megújulnia mint KÖZÖSSÉGNEK mindenképpen, cigányok nem cigányok bárki és akárkicsodák. A cigányság csakúgy mint bárki más jellé lehet arra nézve, hogy az egész közösséget evangelizálni kell. Ezekkel a szavakkal kívánok mindenkinek Istentől megáldott boldog életet, Tisztelettel: Balogh Róbert, lelkipásztor
yes_we_can
2015. augusztus 19. 11:03
Akikkel baj van,nem az a gond,hogy cigánynak születtek,hanem az,hogy cigányként élnek.
kálmi
2015. augusztus 19. 11:03
Hát ez az! Miután tanult, művelt lett, úgy elütött a fajtájától, hogy nem tudtak egymásra találni a hívekkel, holott azok tudták, hogy közülük való, csak már nem hittek neki. Az idegen papot biztos jobban fogadják, nem irigyek rá.
ZsoBuda
2015. augusztus 19. 11:03
"Azért, mert a személyiségem nem oda való." Sajnos, amikor egy kicsit is tanultabb, már a személyiségére hívatkozva nem vállalja - még egy lelkész sem - saját fajtájának pallérozását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!