A megoldhatatlan problémákról és a valódi államférfiak hiányáról

2015. augusztus 27. 13:17

A hivatásos politikus semmiféle problémát nem tud megoldani, melynek időtartama hosszabb, mint egy választási ciklus.

2015. augusztus 27. 13:17
Aristo
Aristo

„Nincs olyan lehetőség amely egyszerre elégítené ki az elmebeteg EU-s szabályokat, emberjogi kiáltványokat, szeretetet hirdető humanizmusokat és ugyanakkor valójában megoldást kínálna. Az ideológiává rongyolódott libsizmus alapvető dogmáit kéne felrúgni ahhoz, hogy valóban használható menekvés nyíljon a jelenleg kilátástalannak tűnő helyzetből. Ám az ilyenhez mindenek előtt alkalmas vezetőkre, Horribile dictu államférfiakra lenne szükség.

Azok pedig nincsenek. Vajon miért? A válaszért – szokás szerint – messzire kell visszamenni, mert nincs az a hülyeség amelynek ne lenne múltja.

A 19-dik század végén, a 20-dik század elején, mikor kialakul a képviseleti demokrácia jelenlegi formája, az általános választójoggal és mindenféle fékekkel és ellensúlyokkal, nyilvánvaló volt, hogy a politikát elsősorban olyan emberek művelik, akik származásuk, képzettségük és indíttatásuk révén képesek önálló véleményt alkotni a dolgok alakulásáról és a teendőkről. Ezek többnyire igen gazdag emberek voltak, akik a saját vagyonuk fedezékéből, megengedhették maguknak, hogy saját elképzelésük legyen és ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan nekik tetszett, akkor durcásan visszavonulhattak a birtokaikra és megírhatták az emlékirataikat. Ezekben azután jól ráhúzták a vizes lepedőt kortársaikra, politikai ellenfeleikre és barátaikra egyaránt. (...)

Nagyjából a második világháború környékén, de főleg utána, mikor az értelem hanyatlása felgyorsult, kiderült, hogy ez a rendszer nem kedvez az »esélyegyenlőségnek«, hiszen így a nép egyszerű gyermekei kimaradnak a politika alakításából, ami ugyebár elfogadhatatlan. Fokozatosan egyre többféle juttatást kezdtek élvezni a politikacsinálók, az útiköltségtől a kupleráj-bérletig. A politikai pálya pedig valóban mindenki számára elérhető, mi több, kívánatos foglalkozás lett. Ezzel pedig létrejött korunk legveszélyesebb állatfajtája: a hivatásos politikus. Az esélyegyenlőség – legalábbis formálisan – létrejött ugyan, azonban a módszer néhány nemvárt mellékhatással is járt. (...)

Na ezért van az, hogy a világ ezen részét senkik vezetik, akik képtelenek megszabadulni a divatos ideológiák nyűgjeitől. A divat ugyanis a hülyék világnézete. A hivatásos politikus semmiféle problémát nem tud megoldani, melynek időtartama hosszabb, mint egy választási ciklus. Az idő ugyanis számára pontosan ilyen hosszúnak mutatkozik, mert a választás egyben szingularitás is. Utána nincs semmi csak a kiméra. Ha egy nép, egy ország története hosszabb ennél, akkor úgy kell neki.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. augusztus 28. 03:46
"A hivatásos politikus semmiféle problémát nem tud megoldani, melynek időtartama hosszabb, mint egy választási ciklus." - írja. Sztem a gondolati zavart az agyában eloszlatná annak a ténynek a belátása, hogy ahogy a problémákat nem a politikusok okozzák, úgy nem is ők oldják meg. A problémákat az emberek, a polgárok okozzák, és ők is oldják meg. A politikusok csak a rendszert működtetik. Felveszik pl. a portást, állandóan csesztetik, hogy ne dugja a kezét a zsebébe, ilyesmik. Nagyobb a fizetésük, különben nem vállalnák a portás ugráltatását, és nagyobb a tekintélyük, hiszen szórakozni a portással tekintély nélkül nem lehet. Sztem például Orbán kiváló a portás igazgatásában. Azért, mert lélekben tul.képpen maga is portás. bután mosolyog az előtte áramló tömegre, és közben mindig zsebre tesz valamit.
Brigadéros
2015. augusztus 27. 19:41
A politikusok döntési horizontja jellemzően nem terjed túl egy választási cikluson, de azért vannak kivételek, akik nemzetstratégiai szinten képesek gondolkozni, és cselekedni! Utálja is őket a Zunió, na meg persze Kim Lane Scheppelle...
Akitlosz
2015. augusztus 27. 19:39
Az nyilván nem jó, ha az egész politikusi kaszt ebből, azaz az adófizetők pénzéből él, s máshogyan közel olyan jól sem tudna élni, mint politikusként. Ez azonban nem csak a mai képviselőkre igaz, hanem igaz a régi királyokra is. Azaz nem csupán a mai kor tünete, problémája. S annak is van hátránya, ha nem politikából élő gazdag emberek politizálnak, mert azért ők is úgy irányítják az államot, hogy abból nekik maguknak is hasznuk legyen. No nem a számukra aprópénz képviselői fizetés, hanem mondjuk állami megrendelések formájában. De nyilvánvalóan kevésbé korruptabbak a gazdagok, mert nagyon más az a szint, aminél elcsábulnak. S a társadalomnak csak egy szeletét képviselik, nem látják annyira át a többit. De erre is volt megoldás az ókorban, a néptribun intézménye. A lényeg, hogy az ember olyan, amilyen és a politikus is emberből van, így minden igényt kielégítő politikai rendszer nem létezik. De minél több ember elégedett a rendszerrel és minél kevesebb elégedetlen annál jobb. Szóval lehet mérni és lehet javítani is.
Akitlosz
2015. augusztus 27. 19:13
"A hivatásos politikus semmiféle problémát nem tud megoldani, melynek időtartama hosszabb, mint egy választási ciklus." Ilyen a politikai rendszer. Így lehet időnként cserélgetni a politikusokat, s nem több nemzedék éli le az életét úgy, hogy közben mindig ugyanaz az ember vezeti az országot, akinek a legnagyobb gondja, hogy még életében felépüljön a piramisa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!