Szeretett vezérek

2015. július 05. 11:15

A vezérek imádata és a korrupciós szint között egyértelmű összefüggés van: minél többen szeretik őket, annál korruptabb az ország. A korrelációs együttható 0,55.

2015. július 05. 11:15
Porosz Péter
Facebook

Figyelem, eredeti tudományos publikáció következik! :)

Egy magyar politikus hivatalos facebook-lapjára tévedtem, és látom ám, hogy bőszen lájkolják a népek. Vérszemet kaptam, és megnéztem, hogy van ez Európa-szerte. Elkezdtem végignézni a néhány ország első számú vezető politikusára leadott lájkok számát, ezt elosztottam az ország lakosainak számával – aztán gondoltam egyet, és megnéztem, hogy a lakosonként a vezetőre leadott lájkok száma vajon korrelál-e az ország korrupciós állapotával, amit a Transparency International 2014-es adataiból vettem elő.

A vezérek imádata és a korrupciós szint között egyértelmű összefüggés van: minél többen szeretik őket, annál korruptabb az ország. A korrelációs együttható 0,55.

Az elemzés mellékelt eredményét szeretettel ajánlom mindenkinek, aki miniszterelnökök és államelnökök oldalát lájkolja. 

Mivel a Transparency International korrupcióérzékelési indexe társadalmi szinten értelmezett, voltaképpen nem is önmagában a politikus, hanem vele együtt az őt lájkoló közönség korrupciós szintjéről állíthatunk valamit. Sőt, fájdalom, még az őt nem lájkolókértól is. Vagyis kizárólag közös, együttműködő nemlájkolással javíthatunk helyzetünkön. Illetve, hogy ha már az ember állampolgárként olthatatlan szükségét érzi, hogy egy politikust betetszikezzen, a közjó érdekében a lájkot legkésőbb abban a pillanatban érdemes visszavonni tőle, amikor az illető hatalomba emelkedik. Ezen régi felismerést nem árt újra meg újra tudatosítanunk magunkban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pporosz
2015. július 06. 14:51
Annyit még, hogy a "tudományos orbánozás" kifejezést nagyon mókásnak találom :), de azért remélem, világos, hogy a poszt se nem tudományos, se nem orbánozós.
pporosz
2015. július 06. 14:41
Köszönöm a posztra irányuló figyelmet. Időközben kommentként kiegészítő információkat is hozzábiggyesztettem, például egy nagyobb európai mintán, országonkénti internet-penetrációval korrigálva néztem meg ugyanezt az összefüggést. Ám ezzel együtt remélem, hogy a posztot nem tekintjük többnek, mint ami: pillanatnyi lélegzetvételnek a hatalomhoz való viszonyunkban. Ez, korreláció mértéke ide vagy oda, alighanem ránk fér.
illesl
2015. július 06. 09:12
Hol van ez az oldal? Én is kedvelni fogom. Borzalmas lehet ekkora gyűlöletben élni, midőn mindig csak egy jut eszébe a szerzőnek: a TUDOMÁNYOS ORBÁNOZÁS. Szerintem újra kellene alapítani a foxi-maxit, kicsit megváltozott profillal: fő tantárgy a TUDOMÁNYOS ORBÁNZÁS lesz majd.
Qsza
2015. július 05. 22:28
Összefoglalva: A Transparency International negatív véleménye korrelál az ország vezetőjének belföldi népszerűségével. Ez tényleg elgondolkodtató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!