A közmunka-alapú társadalomban nincs remény senkinek

2015. július 28. 09:43

Az állami juttatások közmunkához való kötésével elvi okokból is nehéz egyetérteni, de még ha hipotetikusan el is fogadjuk a létezését, akkor sem lehet ez az egész működőképes, ha nem társul hozzá egy erős munkahelyteremtő program.

2015. július 28. 09:43
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

Hétfőn közölt az Origo egy elkeserítő helyszíni riportot a nyíregyházi közfoglalkoztatás helyzetéről. A beszámolóból a teljes kilátástalanság képe rajzolódik ki. Reggel hattól hosszú sorokban kígyóznak diplomás és képzett munkanélküliek, hogy közfoglalkoztatásban utcát seperhessenek ötvenezer forintért. Ha nem vállalják el ezt a felajánlott munkát, akkor ugyanis elúszik a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatás és más járulékok lehetősége is. A helyi pletykák szerint egyébként épp ez a cél, hogy minél több ember veszítse el még ezt a minimális segítséget is.

Az Orbán-kormány által létrehozott közmunka-alapú társadalomban senki számára nincs remény. Az állami juttatások közmunkához való kötésével elvi okokból is nehéz egyetérteni, de még ha hipotetikusan el is fogadjuk a létezését, akkor sem lehet ez az egész működőképes, ha nem társul hozzá egy erős munkahelyteremtő program, amely emberhez méltó decens megélhetés lehetőségét kínálja a rengeteg, gyakran szakképzett munkanélküli embernek. Az ország leghátrányosabb helyzetű régióiban nem azért nem dolgoznak (és ez általában mindenhol igaz), mert lusták és nem akarnak dolgozni, hanem mert gyakorlatilag nincs munkahely. Senki nem ítélheti el a húsz éves munkatapasztalattal rendelkező szakképzett hentest azért, mert nem akar közfoglalkoztatásban utcát seperni. Viszont, hogy nincs számára megfelelő munkahely, az az állam felelőssége és nem az egyéné.

A munkahelyteremtés, a gazdaság bepörgetése az állam feladata lenne, a jelenlegi magyar kormányzat azonban ehelyett teljesen kiszolgáltatott alibimunkára kényszeríti polgárait. Ezek az alibimunkák pedig még a létminimumhoz szükséges fedezetet sem biztosítják, miközben kutatások bizonyítják, hogy a közmunkás tapasztalat inkább akadályozza, mintsem segíti az elsődleges munkaerőpiacra való visszatalálást. Hogy is segítené, ha a munkahelyek piacán óriási a kínálat hiánya?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. július 30. 15:24
"Hétfőn közölt az Origo egy elkeserítő helyszíni riportot a nyíregyházi közfoglalkoztatás helyzetéről. A beszámolóból a teljes kilátástalanság képe rajzolódik ki. Reggel hattól hosszú sorokban kígyóznak diplomás és képzett munkanélküliek, hogy közfoglalkoztatásban utcát seperhessenek ötvenezer forintért." A kettős mércés böszme-klón hazudik, mert az Origo sehol nem ír olyat, hogy "Reggel hattól hosszú sorokban kígyóznak diplomás és képzett munkanélküliek, hogy közfoglalkoztatásban utcát seperhessenek ötvenezer forintért." Hanem azt írja, hogy "Hajnali hatkor kezdődik a sorban állás a Tüzér utcában, amióta meghirdették az új közmunkákat, pedig a felvételi iroda csak nyolckor nyit. Nagy a tömeg, néha százan is állnak az ügyfélszolgálat udvarán a tűző napon, bár érkezésünkkor kevesebben vannak, mert a csütörtök rövid napnak számít, négyórás fogadási idővel." Tehát az igazság az, hogy nagy a tömeg és a tömegben van szakács, hentes, kőműves, és akad diplomás is. A böszme-klón, ahogy a fajtájától már megszokhattuk most is csúsztat, túloz, hazudozik. --- Az ember azt hitte, hogy lázadni csak morális bázison lehet. Ez a lázadásban az igazság, és egy csepp ebből még akkor is megmarad, ha az igazság teljesen absztrakt, sőt még akkor is, ha mögötte életféltékenység vagy életirigység (ressentiment) bujkál. De ha a világ lázad (lázadás a lázadás ellen), nem morális alapon áll. Mindenki tudja, hogy amit mond, nem igaz. Viszont, amikor nem mond igazat, nem hazudik, legalább is nem teljesen. Néha úgy látszik, hogy idióta, néha úgy, hogy félrebeszél. A fantazma és az önámítás között lebeg. Félig tévedés, félig agyrém, egy kicsit rögeszme, egy kicsit pimaszság, ostoba és szemtelen, rafinált és ájtatos. Ami ezen felül meglepő, hogy a világ lázadása végül is nem akar semmit, és abból, amit nem akar, nem is lesz semmi. Nemhogy elmélet vagy morál, utópia vagy forradalom vagy terror. Az egésznek semmi értelme, azon kívül, hogy a világ világ, ahol minden ellaposodik és felbomlik, alakját és lényegét elveszti, megromlik és széthull, kása lesz és moslék, ami éppen olyan értelmetlen, mint az, ha valaki fellázad ellene. A fellázadt világ prototípusa a hivatásos gonosztevő. Ma már nem a Nagyinkvizítor, hanem a hivatásos gonosztevő jegyében élünk. A hivatásos gonosztevő megjelenésének ideje pontosan nem állapítható meg. Az első és elhatározó lépést mindenesetre platón tette meg, aki a Politeiában az uralkodónak a hazugságot engedélyezte. Európa nehézségei többnyire kétezerötszáz évesek. A bázis ez volt: közérdekből szabad hazudni. Nagyon hamar rájöttek arra, hogy ezt nemcsak az uralkodó teheti meg, hanem minden újságíró, és arra, hogy a hazugságról utólag kivétel nélkül minden esetben kideríthető, hogy közérdekből történt. -Hamvas Béla-
Bolond Istók
2015. július 30. 15:22
"Hétfőn közölt az Origo egy elkeserítő helyszíni riportot a nyíregyházi közfoglalkoztatás helyzetéről. A beszámolóból a teljes kilátástalanság képe rajzolódik ki. Reggel hattól hosszú sorokban kígyóznak diplomás és képzett munkanélküliek, hogy közfoglalkoztatásban utcát seperhessenek ötvenezer forintért." A kettős mércés böszme-klón hazudik, mert az Origo sehol nem ír olyat, hogy "Reggel hattól hosszú sorokban kígyóznak diplomás és képzett munkanélküliek, hogy közfoglalkoztatásban utcát seperhessenek ötvenezer forintért." Hanem azt írja, hogy "Hajnali hatkor kezdődik a sorban állás a Tüzér utcában, amióta meghirdették az új közmunkákat, pedig a felvételi iroda csak nyolckor nyit. Nagy a tömeg, néha százan is állnak az ügyfélszolgálat udvarán a tűző napon, bár érkezésünkkor kevesebben vannak, mert a csütörtök rövid napnak számít, négyórás fogadási idővel." Tehát az igazság az, hogy nagy a tömeg és a tömegben van szakács, hentes, kőműves, és akad diplomás is. A böszme-klón, ahogy a fajtájától már megszokhattuk most is csúsztat, túloz, hazudozik. "Az ember azt hitte, hogy lázadni csak morális bázison lehet. Ez a lázadásban az igazság, és egy csepp ebből még akkor is megmarad, ha az igazság teljesen absztrakt, sőt még akkor is, ha mögötte életféltékenység vagy életirigység (ressentiment) bujkál. De ha a világ lázad (lázadás a lázadás ellen), nem morális alapon áll. Mindenki tudja, hogy amit mond, nem igaz. Viszont, amikor nem mond igazat, nem hazudik, legalább is nem teljesen. Néha úgy látszik, hogy idióta, néha úgy, hogy félrebeszél. A fantazma és az önámítás között lebeg. Félig tévedés, félig agyrém, egy kicsit rögeszme, egy kicsit pimaszság, ostoba és szemtelen, rafinált és ájtatos. Ami ezen felül meglepő, hogy a világ lázadása végül is nem akar semmit, és abból, amit nem akar, nem is lesz semmi. Nemhogy elmélet vagy morál, utópia vagy forradalom vagy terror. Az egésznek semmi értelme, azon kívül, hogy a világ világ, ahol minden ellaposodik és felbomlik, alakját és lényegét elveszti, megromlik és széthull, kása lesz és moslék, ami éppen olyan értelmetlen, mint az, ha valaki fellázad ellene. A fellázadt világ prototípusa a hivatásos gonosztevő. Ma már nem a Nagyinkvizítor, hanem a hivatásos gonosztevő jegyében élünk. A hivatásos gonosztevő megjelenésének ideje pontosan nem állapítható meg. Az első és elhatározó lépést mindenesetre platón tette meg, aki a Politeiában az uralkodónak a hazugságot engedélyezte. Európa nehézségei többnyire kétezerötszáz évesek. A bázis ez volt: közérdekből szabad hazudni. Nagyon hamar rájöttek arra, hogy ezt nemcsak az uralkodó teheti meg, hanem minden újságíró, és arra, hogy a hazugságról utólag kivétel nélkül minden esetben kideríthető, hogy közérdekből történt."
kjkj945
2015. július 29. 17:46
A közmunka-alapú társadalom nélkül csak a segíly de mibul?
Bokros Birka
2015. július 29. 06:39
Liberális piacgazdaságban csak a rabszolgatartónak van reménye és pénze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!