Bámulni Orbánt

2015. július 31. 01:26

A csalódott magyar politikafogyasztónak elmesélt orbáni történet, ahogy a januári párizsi sajtótájékoztatón, később a Kossuth rádióban majd legutóbb Tusnádfürdőn előadta, nyílt rasszista uszítás.

2015. július 31. 01:26
Bauer Tamás
Facebook

„Hosszú idézettel kezdem. Mint rendszerint, tegnapelőtt is néztem az Egyenes Beszédet, és valósággal sokkolt, amit Török Gábortól hallottam. Orbán múlt szombati beszédéről kérdezte őt Kálmán Olga.

»Orbán Viktor a magyar politika Kenesei Krisztiánja. Nem tudom, ismeri-e Kenesei Krisztiánt, aki egy rutinos labdarúgó a magyar labdarúgó bajnokságban, már nem olyan gyors, de ha leteszi a labdát, az odamegy, ahova akarja. Az az igazság, hogy azt láttam ezen a szombati beszéden, hogy még mindig Orbán Viktor az a magyar politikus, aki meg tudja csinálni. Oda tudja tenni … Itt van ez az egész bevándorlás, vagy menekültügy-tematika. Orbán Viktor az év elején, vagy már ősz óta egy kifejezetten rossz politikai helyzetbe került. Lehet azt mondani, hogy a Fidesz válságban volt január–február–márciusban. És ő elképesztő áldozatok árán, komoly intellektuális teljesítménnyel is kitalálta, megkereste azt a témát, ami őt vissza tudja hozni. … És ma nincs elemző szerintem, aki ne azt mondaná, hogy ez bejött, hogy Orbán Viktornak ez a számítása bejött. Újra van egy sztori. Megint van egy történet, amit el tud mesélni, és amit csak ő tud elmesélni. Ezt csinálta most Tusványoson. Persze mondhatjuk azt, hogy ez a történet, ahogy általában a politikai történetek, ezer sebből vérzik, mert itt találunk problémát, meg ott találunk, mert nem is úgy van, hogy a terrorizmus meg a menekültkérdés, stb. stb., de Orbán Viktornak van egy története, ami láthatóan hat. És ezt el tudja mesélni. Ezt mesélte el Tusványoson, ezt a történetet, és újra megvan az a versenyelőny, ami megvolt korábban, és ami elveszett tavaly ősztől. Az, hogy a Fidesz valami, hogy Orbán Viktor valami, valaki, amihez lehet viszonyulni, lehet azonosulni vele. Miközben nincs a pályán más … Orbán Viktor visszatért a magyar politikába, méghozzá kezdeményezőként. Ezzel a témával. Emlékszik arra, nem olyan régen volt két fontos kifejezés, amit megtanultunk. Az egyik a pillanat uralása, a másik a politikai termék. Én ezt mindkettőt nagyon szeretem. Ez a téma mindkettőnek tökéletesen megfelel. Az a pillanat most már hetekben vagy hónapokban mérhető, amit ural ezzel a Fidesz.«

Mi a baj ezzel? Nem helytálló Török megfigyelése? Nem igaz, hogy Orbánnak – a vizitdíj-népszavazás, az »elszámoltatás«, a »határokon átívelő nemzetegyesítés«, a gazdasági »szabadságharc«, a »családpolitika«, a »rezsicsökkentés« után – megint van egy története«? De igaz. Akkor mi a probléma?

Németországban a harmincas évek elején a nemzetiszocialistáknak »volt egy története«. Az, hogy a német nép nyomorúságát a külső ellenség, az antanthatalmak, és a belső ellenség, a zsidók okozták. Az hozza vissza a németek jó életét, aki kész fellépni a külső ellenség, a franciák, angolok, lengyelek, a versailles-i békerendszer, és a belső ellenség, a zsidók ellen. Se a kommunistáknak, se a polgári pártoknak nem volt ilyen kitűnő története a németek számára. Igaz is ez, de mégsem érjük be ennyivel, ha leírjuk a harmincas évek német történelmét, hanem arról is beszélünk, hogy miféle történet volt ez, leleplezzük a náci ideológiát, bemutatjuk a náci rendszer szörnyűséges gonosz tetteit.

És ezt Orbán történetével kapcsolatban is meg kellene tennie a politikai folyamat elemzőjének. Nem teheti meg, hogy nem szól arról, hogy a csalódott magyar politikafogyasztónak elmesélt orbáni történet, ahogy a januári párizsi sajtótájékoztatón, később a Kossuth rádióban majd legutóbb Tusnádfürdőn előadta, nyílt rasszista uszítás. Merthogy az, hogy a munkanélküliséget, a bűnözést, a nemi erőszak terjedését a menekültek etnikai és vallási hovatartozásával hozza összefüggésbe – ezt tette a szombati beszédben –, az rasszista beszéd. Nem egyszerűen arról van szó, amit Török elismer, hogy »ez a történet, ahogy általában a politikai történetek, ezer sebből vérzik, mert itt találunk problémát, meg ott találunk«, hanem arról, hogy súlyos, tudatos hamisítás, durvább szóval hazugság a háború és terror elől menekülőknek gazdasági bevándorlókként való beállítása. Orbán esetében sem csak gyűlöletkeltő retorikáról van szó, hanem tettekről is: ilyen tett a kerítés felállítása, ilyen tett Szerbia biztonságos országgá nyilvánítása – hogy mindenkit visszaküldhessenek a határról –, ilyen tett a megfelelő papírok nélküli határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítása, és egyáltalán az a bánásmód a menekülőkkel, amelynek az a bevallott célja, hogy elrettentse őket attól, hogy nálunk keressenek menedéket. Mindezt Török mellékesnek tekinti, s bámulja Orbánt, amiért ezt a »történetet« kitalálta, lépésről-lépésre felépítette és újra meg újra elmeséli.

Erre szokták azt mondani: az írástudók árulása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 263 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. augusztus 01. 07:31
-Emlékszem egy párbeszédre: Hogy emlékszik Bartókra? Hát, volt rajta egy kopott nadrág, megnyúlt pulóver. És... Ő volt a; Bartók Béla! -Tehát, tehet bármit Orbán, figyel rá a világ. -A tehetségtelen Bauer, primitív, handabandázása, senkit sem érdekel.
választópolgár
2015. augusztus 01. 04:44
Bauer ugat, a karaván halad.
választópolgár
2015. augusztus 01. 04:43
Bauer apja ávós volt, mint a horn naés gyula.
tevevanegypupu
2015. július 31. 22:53
A maga apja bezzeg nem volt rasszista, bőrszínre és nemre való tekintet nélkül kínzott, gyalázott mindenkit. Ha magában egy csöppnyi tisztesség lenne, akkor maga mélységesen csendben maradt volna és nem politizál. Persze jellemző, hogy az szdsz-ben, az ávh-s utódok pártjában tette..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!