Idegen? Kérdés

2015. június 12. 14:18

Engem rosszra visz a bevándorlással kapcsolatos kérdőív. A saját korlátaimmal szembesülök, amikor elolvasom. Belőlem rosszat hoz ki, a bennem levő rosszat mozgósítja.

2015. június 12. 14:18
Urbán József
Urbán József blogja

„Aki kérdez, az kéri is valamire a másikat. Kéri arra, hogy lássa valamilyen módon a világot. A kérdés láttat, feltételeket teremt, keretez. Irányítja a szemet és a látást.

A kérdőív azért buta, mert nem tud erről, illetve mert nem hajlandó tudomást venni erről. Csak megy előre a maga által kitaposott úton. A kérdőív esetében nemcsak nem lehet a sorok között olvasni, válaszolni sem lehet a sorok között: nem kíváncsi az így születő meglátásokra. 

Nem mindegy, hogy mit kérdezünk egymástól. Nem mindegy, hogy mit kérünk egymástól. 

A jó kérdés megváltó erejű. 

Engem rosszra visz a bevándorlással kapcsolatos kérdőív. A saját korlátaimmal szembesülök, amikor elolvasom. Belőlem rosszat hoz ki, a bennem levő rosszat mozgósítja. Amikor olvasom, minden kérdés egyértelmű választ sugall, és a bennem lévő félelmeket és kirekesztő ösztönöket hívja elő. Nem tudok nem válaszolni rá, és nem tudok másként válaszolni rá. 

Rossz az, aki rosszra gondol? Oké, értem. Gyónás előtt lelki tükröt veszek a kezembe. Azzal is a rosszat keresem magamban, de nem azért, hogy a rossz bennem maradjon, én meg a rosszban. 

A konzultációs kérdőív is mondja nekem azt: »Ez vagy te.« De úgy mondja – én csak így tudom hallani –, hogy azt is mondja: »Ennyi vagy. Ennél többre nem futja.« 

Szeretnék nem ez lenni. Hogyan tudnék nem ez lenni? Ez a kérdés, ez a lehetőség itt nincs.

Ez a kérdőív nemcsak buta. Ez a kérdőív valami más is. Bénító, mérgező, keserítő. A saját keserűségemmel áraszt el. De ettől nem jobb: igazán ezért rossz.

Nem mindegy, hogy mit kérdezünk, mit kérünk egymástól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. június 20. 02:18
Amit az rtl híradóban soha nem fognak leadni, mert igaz: https://www.youtube.com/watch?v=2zMzeKBEvaQ
balbako_
2016. január 31. 16:55
„Illegálisan vagy Nagy-Britanniában? Menj haza, vagy nézz szembe a letartóztatással!” – közölték a szigetország plakátjain. Az Európai Unión kívül szintén számos kampány indult a bevándorlás megfékezése érdekében. Ausztráliában például azt közlik a letelepedni szándékozó menekültekkel: „Esélytelen, Ausztrália nem lesz az otthonod.”
néhai Ch.Pilot
2015. június 28. 10:34
Rossz emberből persze, hogy a rosszat hozza ki minden. Ezt anélkül is tudjuk, hogy te leírtad, Urbán elvtárs.
Akitlosz
2015. június 28. 08:58
Ha ez a kérdőív ilyen és ekkora problémákat okoz a szerzőnek, akkor sürgősen pszichológushoz kellene fordulnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!