Női spiritualitás?... te, szerintem olyan nincs is!

2015. június 30. 10:31

Ez a kétféleség, a férfié és nőé – más-más hangsúlyokkal, adottságokkal, látásmóddal, gondolkodásmóddal – Isten képmása. Isten önmagából mást nyilatkoztatott ki a férfiban és mást a nőben

2015. június 30. 10:31
Tornay Krisztina Petra
Rendben vagyunk

„Tűnődve válaszolta ezt egy kedves ismerős teológus-pszichiáternő, mikor megkérdeztem, szerinte miben különbözik a férfiakétól, és milyen a nők lelkisége, Isten-keresése. A problémák, megakadások, élmények hasonlóak, ugyanazok, mindegy, hogy valaki férfi-e vagy nő. Ember van.


Ez egy első válasz volt, amolyan csípőből adott. Máig figyelmeztet arra, hogy mindig az EGÉSZ-et nézzem, az embert. Akit - mint a Biblia írja - kétneműnek alkotott Isten. Férfinak és nőnek. És így, ketten Isten képmásai. Vagyis, emberrel nem lehet találkozni, hanem csak férfival és nővel - az ember már absztrakció.

És ebben már benne van az a meggyőződésem, hogy ez a kétféleség, a férfié és nőé - más-más hangsúlyokkal, adottságokkal, látásmóddal, gondolkodásmóddal - Isten képmása. Isten önmagából mást nyilatkoztatott ki a férfiban és mást a nőben, s ha Őt keressük, vagy magunkat akarjuk megérteni, akkor saját, külön utat járunk.

Sőt. Ha ezen tűnődünk, s elhisszük, hogy Isten önmagát nyilatkoztatta ki az ember teremtésével, akkor ahhoz, hogy Őt, Istent megértsük, megismerjük, nem adatott más utunk, mint saját, nemileg meghatározott énünket egyre jobban megérteni és megismerni, úgy, ahogy az van. Hiszen Hozzá kerülünk ezzel közelebb. (...)

Női spiritualitás? Te, szerintem olyan van!!!!!!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eldest
2015. július 17. 21:00
Azért azt sem kellene elfelejteni, hogy a bibliai kijelentés szerint a férfi maga egyedül Isten képe és dicsősége, az asszony pedig a férfi dicsősége (1.Kor 11, 7). Jézus mint férfi, asszony nélkül azt mondja magáról a teremtő Istennel kapcsolatban, hogy aki engem lát, látja az Atyát. Az út pedig Ő az Atyához, többek között éppen az ő spiritualitásán át. Magunkból kiindulva nem jutnánk messzire Isten megismerésében, főleg, ha nők vagyunk. Ahogyan ezt a szellemi forrástól sajnos már rég eltávolodott egyházak és az általuk alaposan befolyásolt világ állapota is jól mutatja.
szuverén
2015. július 17. 20:58
-Írja: "Női spiritualitás?... te, szerintem olyan nincs is!" -Az bizony nincs. Női kisebbségi érzés; az bizony van. Amikor állandóan azt bizonygatják, mi is ugyanúgy mint a férfiak, meg még annál is jobban. Az örökös bizonyítási kényszer, a kisebbrendűségi érzés csalhatatlan jele. -Nem veszik észre, hogy munkaerőként, hasonlítanak. Ebben feltétlenül buknak. Kvótázás; kőműveseknél, útépítőknél, autószerelőknél, kukásoknál, netán forma 1-nél miért nem akarnak kvótát? Mutassanak egy házat, amit nők építettek. Stb. Ellentettje is van; óvóbácsi, hol van? Patikusférfi sem sok. Annyira nincs, hogy rá szavunk sincs. Még sincs férfi kisebbségi érzésem. -Jut eszembe: „Bonapartenek lenni és császárrá süllyedni, micsoda bukás.” Hát, ennél már csak egy ami szánalmasabb: Nőnek lenni, édesanyának lenni életet adni és „termelőerővé” (munkaerővé) süllyedni. Ez ám az igazi társadalmi, történelmi, morális bukás. Bűn! -Csak elvétve találkoztam,olyan nővel, aki ne büszkélkedne, bizony a nők is "tudnak???!!!" katonák lenni. Én a férfi próbálom megmagyarázni. Ha, nő lennék arra lennék büszke; én arra születtem, hogy életet adjak. Nem arra, hogy más édesanya (féltő szeretettel, felnevelt) gyerekét megöljem. Meggyilkoljam!!! Mert a katonai hadművelet, törvényesített gyilkosság. -Hölgyek, ne hallgassanak a primitív, identitás-tudat-hiányban szenvedő celeb-értelm(ietlen)ségiekre. Őrizzék meg a női méltóságukat. Emelkedjenek ki, a "termelőerő"-nek nevezett rabszolgaság, szennyes mocsarából. -Elnézést a szerzetesnőktől, tisztelem őket. Ők is az életet szolgálják, másként. Sokszor, sokkal jobban. Sokszor, sokkal nagyobb szeretettel.
Sulammit
2015. július 17. 20:22
Nem voltál vicces! Tudod!
Finale*
2015. július 17. 20:21
Maga buta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!