Tiszaeszlár, a Vespa és az ország egyik legrosszabb rendezője

2015. június 19. 14:07

A magyar haladó filmművészetet alighanem pótolhatatlan veszteség éri, ha Groó nem dolgozza fel a tiszaeszlári pert, amit alig-alig enyhít, hogy a téma nem teljesen érintetlen.

2015. június 19. 14:07
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Nem támogatta tovább a Filmalap a tiszaeszlári ügyvéd életéről szóló filmet, mert a szélsőjobboldal ma egy marginális kérdés Magyarországon – leplezte le már címével is a szörnyű magyar filmes közállapotokat 444. A haladó híroldal néhány nappal ezelőtti vezető anyaga Groó Diána megpróbáltatásait mutatja be, aki csak forgatókönyv-fejlesztésre kapott pénzt a Magyar Nemzeti Filmalaptól, filmre viszont nem.

Az Az Ügyvéd munkacímen futó, tervezett film a 444 megfogalmazásában „a tiszaeszlári vérvád során az áldozatokat képviselő ügyvéd, Eötvös Károly életéről” szólna, azonban a Krúdy Gyula által is több száz oldalon megörökített (A tiszaeszlári Solymosi Eszter), hírhedt perben Eötvös nem az áldozatot, hanem a vádlottakat képviselte (hogy volt-e egyáltalán áldozat, a per során nem derült ki, a Tiszából előkerült női holttestet az édesanya és a nővér nem azonosították az eltűnt cselédlánnyal).

Bár a példás visszafogottságáról ismert 444 szerzője csak a Vespa című filmjével és a magyar állami támogatás nélkül készített Regina című dokumentumfilmjével ismertté váló Groó” fordulattal hivatkozik az alkotóra, a neve még számomra is ismerősnek tűnt. Aztán beugrott, honnan: egyrészt annak idején megnéztem a Vespát, ami komoly hatással volt rám, másrészt a film nyitóhétvégéjéről az Index, az Origo és a Vastagbőr is megemlékezett 2010-ben:
Groó Diána filmjét csak 91-en látták
Ez a Vespa nem ment messzire
769 ezer adóforint nézőnként

A rendező szerint dokumentarista megközelítésű Vespában egy cigány kisfiú megpróbáltatásait követhetjük nyomon, a filmben csak a cigány karakterek segítik, mindenki, de tényleg mindenki más ellenséges vele szemben (Budapesten például egy négyfős társaság a telefonját is elveszi). Igazi propagandafilm, ráadásul rosszul elkészített, csetlő-botló propaganda. Hogy a 2010-es Filmszemlén még a magyar mezőnyből is kiemelkedően életidegen párbeszédeket előadó, amatőr főszereplő a legjobb színészi alakításért járó különdíjat kapott, az a magyar filmipar adott korszakának jellegzetes válságtünete.

A Vespa nem csak rám gyakorolt nagy hatást, az IMDb-n versenyben van a minden idők legrosszabb magyar filmje címért. A nemes versengés pillanatnyi állása szerint az előkelő 4. helyen áll, olyan legendás rosszfilmeket előzve meg, mint az Álom.net vagy a Kis Vuk, sőt, még a Mandiner által is méltatott, minősíthetetlen Elment az Öszöd 1,8-as közönségértékét is alul tudja múlni a maga 1,5-ös mutatójával (ahogy az ott szerzett 2-es értékeléshez sem láttam még hasonlót a Porton).

A magyar haladó filmművészetet alighanem pótolhatatlan veszteség éri, ha Groó nem dolgozza fel a tiszaeszlári pert, amit alig-alig enyhít, hogy a téma nem teljesen érintetlen. Erdély Miklós 1981-es, a maga idejében betiltott kísérleti filmje, a Verzió Krúdy maestro műve alapján foglalkozik Solymosi Eszter történetével (a film az IMDb-n 7,5-ös, a Porton 7,6-os közönségértékeléssel bír jelenleg):

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 627 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajjaj
2015. június 29. 23:31
Julcsi néni szomszédságába,fiatal házaspár költözik. Halja,hogy minden este témázgatnak,egy nap megkérdi a menyecskét hogy csinálj,hogy minden este kap a férjétöl. Tudja Julcsi néni este férjem le ül ujságot olvasni én meglengetem bugyimat orra elött s már ugrunk is az ágyba.Julcsinéni izgatotan várja az estét,férje le ül olvas bugyi leng orra elött,mire férj vesz egy nagy levegöt s igy kiált. Asszony hozd a hálót potykabűz van a lakásba!!
peninsulavaldes
2015. június 28. 21:27
https://www.youtube.com/watch?v=47dtFZ8CFo8
foton
2015. június 28. 20:19
Miért pont ehhez a cikkhez gyűlnek a ribancok? Érthetetlen.
magnamater
2015. június 27. 18:35
Döbbenetes erejű, igaz film, ami az igazságot eltakarja. Nem lett megcsinálva a jelenet, mikor az öt éves Samu gyerek elmeséli játszópajtásainak, mi történt a templomban Solymosi Eszterrel.A kislányok elmondták anyjuknak,ők meg az egész falunak, és ez a történet megegyezik a kisfiú bátyjának vallomásával- Az eszlári temetőben van egy holttest- alighanem már csak csontok - DNS vizsgálattal meg lehet állapítani,hogy Solymosi Eszteré e.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!