A kereszt botránya

2015. május 07. 12:22

A világsajtóban Ploërmel nem kulturális öröksége, hanem a rennes-i közigazgatási bíróság minapi ítélete miatt került az érdeklődés középpontjába, ami arra kötelezte a kisvárost, hogy fél éven belül bontsa el II. János Pál pápa köztéri szobrát.

2015. május 07. 12:22
Tölgyesi Gábor
Magyar Nemzet

A világsajtóban Ploërmel mégsem kulturális öröksége, hanem a rennes-i közigazgatási bíróság minapi ítélete miatt került az érdeklődés középpontjába, ami arra kötelezte a kisvárost, hogy fél éven belül bontsa el II. János Pál pápa köztéri szobrát.

A sajtóban megjelent hírek szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy az alkotás elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő, ezért ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel. (...)

II. János Pál pápa élete során több ízben is felkereste Franciaországot, emlékműve mindössze 8 méter magas a bretagne-i kisvárosban: a pápa imára kulcsolt kézzel áll egy boltív alatt. A 2006-ban felállított szobor talapzatán pápai jelmondata – Teljesen a tied – olvasható, a boltív tetején kereszt magaslik. Utóbbi, a kereszt zavarta leginkább a bíróság alkotmányos érzékenységét. Korábban ugyanis más kifogása volt: Ploërmel önkormányzatára 2010-ben már jelentős összegű bírságot szabott ki, mert a szobor talapzatának elkészültét közpénzből támogatta. Egyébként két évvel korábban, 2008-ban anarchisták vécépapírral tekerték be a pápa szobrát.

A mostani hír abszurditását fokozza, hogy egy vallásellenes, provokátor társaság közleményében győzelemként ünnepelte a rennes-i bíróság döntését. Ploërmel jobboldali polgármestere, Patrick Le Diffon mindenesetre ígéretet tett arra, mindent elkövet azért, hogy a szobor a helyén maradhasson. Természetesen a józanság, a tolerancia, annak belátása, hogy a vallás nemcsak személyes hitvallás, de a történelmi és kulturális identitás része is, amelynek tagadása vagy korlátozása végzetes tévedés, nem függ politikai nézetektől.

Párizs egykori szocialista polgármestere, a melegségét nyíltan vállaló Bertrand Delanoé is mindent megtett azért 2006-ban, hogy a Notre-Dame-székesegyház előtti teret II. János Pál pápáról nevezzék el – akkor mintegy kétszázan tüntettek a tér átnevezése ellen. Az óvszerekkel teleaggatott feszületekkel tüntetők a pápa bűnéül róttak fel 25 millió AIDS-halottat, figyelmen kívül hagyva – vagy inkább elhallgatva – II. János Pál legfőbb álláspontját, amely szerint az egyház ajánlásokat tesz, de nem kényszerít senkit semmire.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:30
S hogy miért gyűlölik a keresztet? Szent Pál megmondta: "mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük. Ő a zsidóknak ugyan botrány, a pogányoknak meg balgaság, a meghívottaknak azonban, akár zsidók, akár görögök: Krisztus Isten ereje és Isten bölcsessége." Szóval: az Isten ellen fenekednek. Ami egyet jelent azzal, hogy a Sátánt szolgálják. Ha tisztában vannak ezzel, ha nem.
kohntalan
2015. június 24. 23:14
Ha a pápáknak lehet szobra, a rabbiknak is legyen. Ugyanaz a szint.
MrLinker
2015. május 24. 00:30
Az jutott az eszembe hogy hol vannak ilyenkor a francia katolikusok? Hol van az élőlánc a szobor körül? Hol a szolidaritási felvonulás Párizsban?
OberEnnsinnen
2015. május 24. 00:28
Franciaország és Románia. A rücskös-redves bot két vége. Itt szobrot bontanak, a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében. Ott ortodox templomokat építenek, ősi, évszázados magyar templomok köveiből, hogy réginek, eredetinek látsszon. Közben: A francia kultúra termékei, francia katonák tucatjai erőszakoltak meg védelmükre bízott afrikai gyerekeket... Közben: a nem az itáliai kultúra terméke, Gianni Buquicchio, az Európa Tanács Velencei Bizottságának elnöke elismerően beszélt a romániai kisebbségvédelemről, modellértékűnek nevezve azt. Miközben a románok mindent visszavesznek ami a magyarság évszázados jogos tulajdona, amit őseik hoztak létre. Ez tetszik a digó Velencei Bizottsági elnöknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!