Hálásak vagyunk Pannonhalmának!

2015. május 27. 01:29

Soha életemben nem molesztáltak Pannonhalmán, nem bántottak, bár iszonyatosan nehéz 4 év volt. Viszont ha nincs ez a hely, valószínűleg nem tartok ott az életben, ahol most vagyok.

2015. május 27. 01:29
Tarcsai András
Facebook

„A pannonhalmi botrány margójára: Édesanyámék a sokatok által pedofilnak és buzinak titulált papokra bíztak, hozzátenném, én választottam, a saját akaratomból voltam ott. Soha életemben nem molesztáltak Pannonhalmán, nem bántottak, bár iszonyatosan nehéz 4 év volt. Viszont ha nincs ez a hely, valószínűleg nem tartok ott az életben, ahol most vagyok. Hálás vagyok a helynek, a tanáraimnak, mindenkinek, aki segített abban, hogy azzá váljak, aki vagyok.

Gyönyörű barátnőm van, doktor betűk a nevem előtt, jól fizető állásom, és életreszóló barátságaim. Olyan dolgokat tapasztalhattam, amiket azok, akik máshova jártak, sosem. Megismertem önmagamat, és elindulhattam a felnőtté válás útján. Ha nehéz volt, bátorítást kaptam, és igazi lelkivezetőm is volt, akivel (ha alkalom híjján elég ritkán is ugyan) a mai napig bensőséges és baráti kapcsolatot ápolok. Olyan emberekkel találkozhattam személyesen, akiket a legtöbben csak a médiából ismertek-ismerünk, mégis mindnyájan felnézünk rájuk, mert maradandó és konstruktív dolgokkal vitték előre a tudományt és a világot, és tették jobb hellyé azt. Olyan emberek tanítottak, akik mind szakmai tudásukban, mind emberségükben felettünk állnak.

Nem állítom, hogy nem történhetett olyasmi, amiről cikkeznek, sőt, úgy gondolom, a »nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja« közhely erre az esetre is érvényes. Viszont kérdem én: korrekt dolog-e egy helyet, egy intézményt, egy egyházat, egy világot megítélni egyetlen rossz cselekedet (vagy akár több rossz cselekedet) alapján? Vajon nincsenek-e pedofilok bárhol máshol is? Pannonhalma a világ részét képezi, és emberek alkotják az ottani közeget is. Gyarló és akár gonosz emberek is odarülhetnek, ahogyan amúgy bárhova máshova is a világban.

Korrekt dolog ítéletet mondani egy közösségről, amit sokszáz-sokezer ember alkot, egyetlen ember gonoszsága vagy hibája (hibái) alapján? Kérdezem a hőbörgőket: Tudjátok ti, mennyi értelmiségi és a társadalom számára az átlagnál jóval értékesebb embert sikerült kinevelnie annak a helynek? Tudjátok ti, hogy mi az, amit az a hely adott a világnak?

Soha nem a közösség, az egyház vagy a politikai párt az elítélendő, hanem az ember(ek), pontosabban annak(azoknak) a gonosz cselekedetei. Sok társammal egyetemben azt mondhatom: minket senki nem bántott, senki nem molesztált, és bár sérelmek nyilván mindnyájunkat értek mind a tanárok, mind a papok, mind egymás irányából, azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, akik ott voltunk, hogy nem lennénk azok az emberek Pannonhalma nélkül, akik lettünk. És minden nehézség ellenére azt hiszem a többség nevében kijelenthetem: HÁLÁSAK VAGYUNK PANNONHALMÁNAK.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quet
2023. március 03. 09:04
"Bűnpártolás 282. § (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna, a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön, b) a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik, vagy c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".
Quet
2023. március 03. 09:04
Szerinted mi más történhetett, amit még évtizedekkel később is felemlegetnek az érintett diákok?
Quet
2023. március 03. 09:03
Tőlem aztán szopkodhatják egymás farkát tanár diák, orgiázhatnak is kedvükre, az eredményes tanulás érdekében, de aztán ne legyen sírás-rívás tízakárhány évvel később, hogy de a szerzetes farka szétkúrta a végbelemet és nem tudok teljesíteni a zágyban!
Apáczai
2023. március 03. 09:03
A Bencés Gimnázium és a Piaristák voltak a legeredményesebb középiskolák Magyarországon. Miközben folyamatosan hátrányos diszkriminációt szenvedtek el. Ezekből az iskolákból került ki a legtöbb tehetség, innen kerültek be a legtöbben a magas követelményeket támasztó egyetemi karokra. Éppen ezért folyamatos támadásnak vannak kitéve a liberálfasiszta médiában. Ha évtizedenként akad egy-egy hiba vagy még ritkábban törvénytelenség, akkor azt felfújják és gyalázkodnak, megpróbálják kiterjeszteni, hogy elriasszák a magyar tehetségeket az eredményes tanulástól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!