Pannonhalma-ügy: igyekszem válaszolni a kritikákra

2015. május 29. 08:28

Miért nem teszek feljelentést, ha tudomásom van egy konkrét pedofilügyről? Egyrészt ezt a passzust pont Varga Mátyás és a rend védelmében tettem bele az írásba; így akartam jelezni, mennyire együtt érzek az ügyet nyilván nehezen megélő bencésekkel, illetve mindazon papokkal – igen, köztük a most kiugrott szerzetessel –, akik alkalmasint „illetlen” vágyakkal küszködnek.

2015. május 29. 08:28
Szőnyi Szilárd
Facebook

„A pannonhalmi zaklatásügyről szóló csütörtöki Válasz.hu-s írásomra az egyetértő kommentárok mellett több bíráló észrevétel is érkezett. Mivel az ügy megkívánja, hogy minél jobban értsük egymást, igyekszem válaszolni a kritikákra.

1. Varga Mátyásnak az internetes kommentekben és blogokban való megnevezése után miért írtam le én is a szerzetes nevét? Ugyanazért, amiért tavaly a sajtó szinte egésze ezt tette, miután a közösségi médiában, majd – a közérdekre hivatkozva – a Privát Kopó című magazinban, illetve az Origón minden további nélkül Sipos Pálként azonosították az addig S. Pálként emlegetett, pedofilváddal illetett férfit. 

2. Miért »pedofiloztam le« a kiugrott szerzetest, amikor az Index és a hvg.hu is megírta, hogy szó sem volt szexuális közeledésről? Tévedés: kifejezetten ügyeltem rá, hogy ne tegyek ilyet, ezért szigorúan zaklatásnak neveztem a történteket. A két orgánum írásával ellentétben pedig a Dunántúli Naplónak egy volt pannonhalmi diák azt nyilatkozta: egykori tanára időnként benyúlt a pizsamanadrágjába – mármost miért kellene nagyobb hitelt adni az Index és a hvg.hu beszámolójának, mint a megyei lapénak, amikor mindegyikük névtelen tanúkra alapozta cikkét?

3. Miért kerekítettem a kelleténél nagyobb feneket a történteknek? Nos, ha tényleg semmi különös nem történt, akkor nem értem, miért kell értesíteni a Szentszéket az »ügyről«, Pannonhalma miért érzi szükségét a nyilvánosság elé állni, miért indít eljárást a rendőrség, a szerzetes miért lép ki a rendjéből és távozik külföldre, miért törlik a gimnázium honlapjáról az összes volt osztálya tablóját, és miért tűnik el az internetről Varga Mátyás honlapja.

4. Miért »politizáltam át« az ügyet azzal, hogy megemlítettem, a szerzetest liberálisként ismerték? Azért, mert korántsem szokványos, hogy egy papköltőnek »bérelt helye« van a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Népszabadságban; e tényhez akartam hátteret adni, és, Isten látja lelkemet, eszembe sem jutott minden liberálist lepedofilozni vagy lemelegezni. És kicsit persze azért is, amit a cink.hu egyik kommentelője így fogalmazott meg: »Mást sem hallani ugyanis, hogy a katolikus egyházban a sok maradi konzervatív elfojtottság miatt van ennyi pedofil, őt ez nyilván bántja, és most azt gondolja, hogy ha most pont egy nem annyira vaskalapos figuráról derült ki valami ilyesmi, az csattanós cáfolat a maradiság=elfojtottság=pedofília gondolatmenetre.« 

5. Miért nem teszek feljelentést, ha tudomásom van egy konkrét pedofilügyről? Egyrészt ezt a passzust pont Varga Mátyás és a rend védelmében tettem bele az írásba; így akartam jelezni, mennyire együtt érzek az ügyet nyilván nehezen megélő bencésekkel, illetve mindazon papokkal – igen, köztük a most kiugrott szerzetessel –, akik alkalmasint »illetlen« vágyakkal küszködnek. Az említett esetben természetesen nem arról van tudomásom, hogy egy pap konkrétan megrontott volna valakit – ha így volna, nyilván azonnal feljelentem az illetőt –, hanem azt jeleztem: egy egyházi intézmény munkatársainak az a benyomásuk, hogy valami nem stimmel az atyával. Ez különbség, nemde?

6. Ezt az alkalmat is csak a »buzizásra« használom. Természetesen nem a minapi írországi népszavazás tárgyáról – a melegházasság bevezetéséről – akartam kifejteni a véleményemet, hanem ezt a friss esetet annak illusztrálására használtam, mennyire elveszítheti az egyház a híveit, ha eltusolja a szexuális visszaéléseket.

Köszönöm a figyelmet, mindenkinek őszintén hálás vagyok a bírálatokért, előbb-utóbb csak jobban fogjuk érteni egymást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rekasz
2015. május 30. 17:40
Felkapták, mert szerzetesként liberális volt, egyébként vérdilettáns verseket ír. Szégyen, hogy ilyen ember szerzetes és költő is lehetett.
doktorkotász
2015. május 29. 13:28
"sziszi" át "ide" a mandira, jobban éreznéd megad:(! Itt van a "stumpfbangyi" is....Meg jöhetne az "élőanita", ő is annyira tutikat ír!:(!
elég Antallból, az atlantista bábból
2015. május 29. 10:25
"akik alkalmasint „illetlen” vágyakkal küszködnek" legalább neked illett volna odaírnod zárójalban az idézőjeles illetlen mellé, hogy beteges
Agnieszka
2015. május 29. 09:52
14 éves fiúk már nem igazán gyerekek, akiknek a felnőtt világ dolgairól tudomásuk sincs és valóban teljesen kiszolgáltatottak. Ráadásul Pannonhalmára a korosztály legkiválóbbjai kerülhetnek, gondosan, felvételin kiválasztva. Ha egyszer, hónapok óta tartó kivizsgálás után azt mondják, h. nem szexuális zaklatás, hanem illetlen érintések okoztak a fiúkban zavart, visszatetszést, akkor feltehetőleg ennyi, tetézve egy csúf, megvesztegető, kivételező szeretet-kiválasztással. Ma már egyértelmű, h. azok jártak jobban, akiket nem kedvelt. Ha ez nem éppen Pannonhalmán történik, már nem lenne ügy, szerintem. Várszegit sokan nem kedvelik a jobbosok közül, ez a Nők Lapja, mint sajtó tájékoztatás, komolytalan, ennél még az is jobb lett volna, ha a Nemzetben és a Népszabadságban egyszerre jelenik meg egy nagyon rövid és tárgyszerű tájékoztatás, h. mit lehet most tudni a nagyon régóta történtekről. Szerintem ez nem Sipos ügy, ott nem volt kétséges a szexuális vonal. Érdekes lenne megtudni, átérezni, h. az öregdiákokban miért nem előbb ébredt föl a lelkiismeret, h. segíteni kell abban, h. a helytelenül viselkedő tanárt kivonhassák a működési területéről. A jogrendszer alapja, h. a vádat bizonyítani kell. Ezt a fajta helytelen viselkedést frissen is nehéz bizonyítani, nemhogy évtizedes messzeségből. A Szőnyi Szilárd által említett atyát egy jóakarója nagyon sürgősen figyelmeztethetné, h. lehetőleg fejezzen be minden testi kontaktust a gyerekekkel, mert félreérthető, amit csinál. Remélhetőleg meg fogja érteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!