Amit a keresztények nem vitatnak

2015. május 02. 15:08

Ha a történelmet szemléljük, észrevesszük, hogy az emberek kidolgoztak olyan értékeket, melyek meghaladják a közvélemény és a törvényhozók akaratát. A halálbüntetés esetében nincs mit vitatni.

2015. május 02. 15:08
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

„Ha a történelmet szemléljük, észrevesszük, hogy nagyon lassan, de biztosan az emberek kidolgoztak olyan értékeket, melyek meghaladják a közvélemény és a törvényhozók akaratát. Amikor ezek az értékek veszélybe kerülnek, ünnepélyesen megerősítik azokat, és egyetemes érvényűnek nyilvánítják őket. Így született meg a 2. világháború után 1948-ban az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is. Bármi legyen egy adott nép akarata, nem mehet szembe az alapvető, a közösségi életet kormányzó emberi jogokkal.

Ez a gondolatmenet szabályozza a halálbüntetés kérdését is. Az ókori társadalmakban a súlyosan vétők ellen a bosszú és a megtorlás elve volt érvényben, és ez ma is megnyilvánul, valahányszor valaki különösen kegyetlen tettet követett el. Ám az igazságszolgáltatás föladata nem a bosszúállás, hanem a tettes ártalmatlanná tétele. A lényeg az, hogy a vétkes ne árthasson többet, ezért őt a társadalomból ki kell zárni, ha szükséges örökre. A tapasztalat azt mutatja, hogy a halálbüntetésnek nincs elrettentő ereje. Azokban az államokban, ahol alkalmazzák, a szörnyű bűncselekmények számát nem sikerül visszaszorítani.

A történelem folyamán volt egy döntő pillanat, amikor ebben a tárgyban radikális fordulat következett be. Jézus tanításáról van szó: »Hallottátok, hogy megmondatott: szemet szemért, fogat, fogért. Én pedig azt mondom nektek...« (Mt 5, 38-48) és következik a krisztuskövető emberek példás viselkedésének leírása.

A halálbüntetés esetében nincs mit vitatni. Ez a vita le van zárva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fradi44
2015. május 03. 23:46
Eltörölni a halálbüntetést ! Kezdjék a gyilkosok! Ügyvéd mondta.
Béna Géza
2015. május 03. 14:32
No "parasztok" jól figyeljetek. A magyarok Istene békés boldog életet ígért a tisztességes becsületes embereknek. Ezzel szemben ez a taknyos öreg isten akit erőszakkal a magyarok és a világ nyakába varrtak mindenkinek megbocsájt tolvajnak rablónak gyilkosnak sőt őrökélettel de ha nem jön össze feltámadással kecsegteti a híveit.Na már most az én meglátásom szerint ez nem isten hanem maga a sátán a pápa meg a helytartója.
zolka50.50
2015. május 03. 13:56
A halálbüntetésről lehet vitázni, és vitáznak is. A BBC1 The Big Questions mai adásában ez volt az egyik téma, amit a résztvevők megvitattak. Személyeskedés nem volt.
Mindjárt
2015. május 03. 11:29
Rezsőházy Rudolf meg van zavarodva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!