Hit és kétség

2015. május 05. 18:58

Indulatoktól sem mentesen szól a katolikus pap az általa „húsvéti és karácsonyi hívőknek” nevezett emberekről. Nem lehet, hogy téved ebben?

2015. május 05. 18:58
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Mandiner

Indulatoktól sem mentesen szól a katolikus pap az általa „húsvéti és karácsonyi hívőknek” nevezett emberekről: csak ingervágyaik kielégítésére mennek a templomba, hogy a sonka, tojás, torma mellé ezt az élményt is megszerezzék maguknak. 

Nem lehet, hogy téved ebben? 

Nem lehet, hogy a húsvéti és karácsonyi hívők is értékekért mennek, és értékeket kapnak? Többször mégsem mennek, mert mást gondolnak a világról, mint amit a tételes vallás tanít. És nem érzik jól magukat az egyház tanítása és a maguk meggyőződése közötti feszültségben. 

Lehet-e, szabad-e, helyes-e őszintén beszélni ezeknek az embereknek a hitéről és kétségeiről? Nem támadás ez a beszéd az egyház, a kétezer éves értékek ellen?

Lehet-e őszintén beszélni azokról, akik számára érték az egyházukhoz tartozásuk, akik, ha elmennek, átélt lelki örömmel vesznek részt a szertartáson – de akik nem hiszik, hogy a Szentírás Isten szava?

Azokról, akik úgy gondolják, hogy az érzékelhető világban előbbre való a törvény, mint az anyag, hogy a törvény teremti az anyagot, és ez a törvény, amíg az emberi elme egyáltalán felfogni képes, örök és változhatatlan – de akik nem hiszik, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot.

Azokról, akik meg vannak győződve róla, hogy fogantatása pillanatában az ember a mindenségből válik részessé, és halálával a mindenség fogadja be – de akik nem hiszik a holtak feltámadását.

Azokról, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a jó és a rossz objektív létező, benne foglaltatik a világmindenségben – de akik nem gondolják, hogy volna személyre szabott gondviselés.

Azokról, akik számára Jézus tanítása zsinórmérték, az egész életre irányt mutató alapvetés – de akik nem hiszik, hogy Jézus az Isten fia volt, és eljön majd megítélni élőket és holtakat. 

Mit helyes tennie az ilyen embernek? Mit csináljon a templomban? Ne menjen el, húsvétkor és karácsonykor sem? Ha mégis elmegy, mondja vagy ne mondja a Hiszekegyet? Forduljon el a saját gondolataitól, és fogadja el egyházának tételes tanításait? És ha nem teszi, egyháza tagjának tekintheti-e tovább magát? 

Van erre a kérdésre másoknál válasz, vagy mindenkinek magának kell megkeresnie?

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:30
"de akik nem hiszik, hogy a Szentírás Isten szava?" A Szentírás Istennek a Szentlélek sugalmazására írásba foglalt szava. Aki nem hisz ebben, az nem katolikus. "Forduljon el a saját gondolataitól, és fogadja el egyházának tételes tanításait?" Pontosan. A hitelvek, dogmák, egyházi tanítások nem fakultatívak. A katolikus vallás nem egy ezoterikus vegyesbolt, ahonnan mindenki összeválogathatja, ami neki tetszik. "És ha nem teszi, egyháza tagjának tekintheti-e tovább magát?" Nem.
tango47
2015. december 11. 12:54
Hiba lenne egyenlőségjelet tenni a hit, a vallás és (bármely) egyház közé.
Sikulin
2015. június 05. 08:44
Az emberek egész évben szemetek egymással, karácsonykor pedig még kölcsönt is vesznek föl azért, hogy ajándékozgatással három napig egy kis "szeretethez" jussanak.
csender
2015. május 23. 12:22
Látom bemutatkoztál itt is, te Isten szörnyeteggé vált szerencsétlen teremtménye. A kasszához fáradhatsz a baksisért, te liberál-bolsevik bérenc ügynök-provokátor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!