A kommunizmus kísértete a Huszártelepen

2015. május 07. 14:48

Nemcsak a hazai cigányság életében mérföldkő ez az ítélet, hanem a hazai kommunizmus jövőjét illetően is. Jogerősen kimondatott, hogy a valóság fontosabb, mint az egyetlen társadalmi szempontra koncentráló elmélet.

2015. május 07. 14:48
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Napi Gazdaság

„A jogvédelem és a humanizmus álarca mögött a kommunizmus, az önmaguk meggyőződésének mindenekfelettiségébe, önmaguk élcsapat voltába vetett hit indított támadást a görög katolikus egyház huszártelepi cigányiskolája ellen is. Történt, hogy néhány éve Nyíregyháza egyik belvárosi iskolája tagiskolát hozott létre a cigányok lakta Huszártelepen. Ebbe az iskolába természetesen cigány gyerekek jártak. Ami elég ok volt a Mohácsi Erzsébet vezette Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány számára, hogy szegregáció címén pert indítson az iskola ellen. A rengeteg tényező közül kiválasztottak egyet – a szegregációt –, és annak Prokrusztész-ágyába kényszerítették az egész ügyet. Nem számítottak az érintett gyerekek, nem számítottak a jó szándékú tanárok, nem számítottak a szülők – csak az eszme számított.


A pert megnyerték, az iskolát bezáratták. A város önkormányzata ezt követően az iskolát átadta a görög katolikus egyháznak, amely színvonalas felzárkóztatóintézménnyé fejlesztette.

A gyerekek, a szülők és a tanárok szeretik, a pedagógiai munka sikeresen zajlik. És ami a lényeg: senkinek nem kötelező oda járni, és senkit nem tiltanak ki onnan. Aki telepi lakos más iskolába akarja járatni a gyerekét, még bérlettámogatást is kap a várostól. De a többség nem akarja. Örül, hogy a gyereke olyan iskolába jár, ahol szeretik, ahol jól érzi magát, és ahol jók a tanárok, a felszerelés.

A kommunistát azonban a tények nem érdeklik, csak az elv. Mohácsiék az új iskola ellen is pert indítottak. Nem érdekelte őket a szülők, a gyerekek, a tanárok véleménye – csak a sajátjuk.

Első fokon nyertek – a bíróság újra elrendelte az iskola bezárását.
De másodfokon győzött a valóság. A Kúria jogerős ítéletében megállapította, hogy a huszártelepi iskolában semmiféle hátrányos megkülönböztetés nincs, az oktatás folyhat tovább.

Nemcsak a hazai cigányság életében mérföldkő ez az ítélet, hanem a hazai kommunizmus jövőjét illetően is. Jogerősen kimondatott, hogy a valóság fontosabb, mint az egyetlen társadalmi szempontra koncentráló elmélet. A testület, ha nem is így fogalmazott, a kommunista gőg, a hübrisz felett mondott ítéletet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2015. május 07. 18:34
"A testület, ha nem is így fogalmazott, a kommunista gőg, a hübrisz felett mondott ítéletet.” Az írásban többször is említi a szerző, hogy kommunistákról van szó. Megnéztem az alapítvány honlapját. Az alapító Eleod Ádám, argentínai lakos. A központi költségvetésből is kap támogatást. Semmi közük a kommunistákhoz. Ha valaki nem tud érvelni, akkor elkezd kommunistázni, mint a zsidók fasisztázni? Ha valakinek hülyék a céljai, az egyáltalán nem jelenti, hogy kommunista. Meg lehet írni az igazat. Azok ellen, akik az állam pénzén államellenes provokációkat szeveznek, az államnak fel kell lépnie. A kommunistázás hülyeség és nem segít. Azt járatja le, aki kommunistáz.
Kommentelő
2015. május 07. 16:51
Kinyílott a csipám, megírom. Pikáns, hogy pont ez a narancsbolsi kommunistázik.
marko11
2015. május 07. 16:17
Az szdsz féle jogvédőket soha nem érdekelte a valóság. Nem is ismerik azt!
madarasi.abel
2015. május 07. 15:26
"Az állam ugyan nem, de egyház megteheti, hogy elkülöníti a cigánygyerekeket egy iskolába." Az egyház tehát ma, 2015-ben szegregálhat Magyarországon. Ez a biztos, amit tudok az ügyről. Hogy milyen minőségű oktatást kapnak ott a gyerekek, s mennyire valós az ottaniak szabad iskolaválasztásának lehetősége, számomra nem derült ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!