A társadalomtudományok védelmében

2015. április 24. 11:58

A Fidesz-kormány által elfogadott alaptörvény sem létezne társadalomtudományi inspiráció nélkül. Ha más nem, ez meg kellene hogy győzze a kormánypárt politikusait e képzések hasznáról.

2015. április 24. 11:58
Tóth Csaba
Republikon

„A társadalomtudományok támadása nem magyar találmány. Különösen jobboldali politikusok az Egyesült Államoktól Európáig gyakorta élcelődnek a társadalomtudományi képzéseken. Rick Scott, Florida republikánus kormányzója pár éve komoly vitát gerjesztett, amikor arról értekezett, hogy államának nincs szüksége több antropológusra. Az angolszász kritikusok persze soha nem azt mondják, hogy az állam lehetetlenítsen el egy képzést: ők rábíznák ezt a piacra. Az az ötlet, hogy gazdaságilag egyébként életképes szakok szűnjenek meg, már igazi hungarikum.

A társadalomtudományok támadása mögött legtöbbször e képzések értelmének – gyakran tudatos – félreértése húzódik. A modern munkaerőpiac egyik jellemzője, hogy fogalmunk sincs, öt vagy tíz év múlva milyen munkahelyek születnek majd; hogy a gazdasági és technológiai fejlődés milyen területeken hoz majd létre munkahelyeket. Nem mintha e területeken a társadalomtudósoknak szégyenkezniük kellene. A legtöbb ilyen prognózisban – az informatikusok és mérnökök mellett – pont a nemzetközi tanulmányok szakemberei szerepelnek előkelő helyen: a globalizáció okán a gazdasági szereplőknek egyre fontosabb más országok, kultúrák és szokások megértése.

A modern gazdaság elsősorban rugalmasságot, alkalmazkodóképességet, nyitott és adaptív gondolkodást, a folyamatos tanulás és változás igényét követeli – olyan készségeket, amelyekre a társadalomtudományi képzések készítenek fel. Steve Jobs, az Apple megalkotója több interjúban világossá tette: az Apple titka a technológiai tudás mellett az »emberi« tényezők megértésében rejlik. Ahogyan fogalmazott: az Apple DNS-ének lényege, hogy a technológia mellett a »szabad művészetek«, a társadalom- és bölcsészettudományok kombinációja révén éri el a cég, hogy »szívünk énekeljen«.

Jobs társadalmi-kulturális nyitottsága nélkül nincs Apple; ha nincs Apple, nincs Ipad – ha nincs Ipad, Szájer József nem tud rajta alaptörvényt írni. Így végső soron a Fidesz-kormány által elfogadott alaptörvény sem létezne társadalomtudományi inspiráció nélkül. Ha más nem, ez meg kellene hogy győzze a kormánypárt politikusait e képzések hasznáról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. április 25. 14:41
miért kell még több és még több "társadalom tudóst" a népnek eltartania? a régi rendszerben 89 előtt aki semmihez nem értett de muszáj volt eldugni valahova mert a pártitkár haverjának a leánya volt kinevezték munkahelyi szociológuisnak vagy egyéb ilyen hivatalos nevek pszicho analitikus vagy a tököm tudja még mi.. a lényege az volt hogy az égegyadta világon semmit sem csinált.. most amikor Piac hhelyzet van had határopzza meg a piac kit tud eltartani könnyeben egy fejlesztő mérnököt aki "az agyával pénzt termel...vagy egy szociológiust aki az agyával csak pénzt visz.. lényegi haszna azon kívül nincs hogy tereli a figyelmet és bomlasztja a fegyelmet...a régi rendszerben a függetlenített pártkatonák is ilyen senkiháziak voltak.. gyakorlatilag besúgók..voltak és minden lében "sok" kanalak kis szarházi hataloméhes okoskodók.. (ezek szavaznak még mindig nyugdíjasként a DK -ra meg az MSZP -re szóval társadalom tudós = semmire kellő szarháziak társasága lásd Heller és brigádja..
székely
2015. április 25. 11:33
Már Csurka is megmondta a "szakértelem bolsevista trükk" ezt átvette a baltás pávatáncos is.
Mich
2015. április 24. 18:02
"A Fidesz-kormány által elfogadott alaptörvény sem létezne társadalomtudományi inspiráció nélkül." Tehát a Fidesz NEM ellensége a társadalomtudományoknak (ebben igaza van Tóthnak) - de a felsőoktatás struktúráját időnként revideálni kell, ennyi.
moricka13
2015. április 24. 17:41
Tóth Csaba! Talán társadalomtudósnak tartja, vagy csak úgy képzeli magát? És még hányan rajta kívül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!