Provokáció-e meleg nagykövetet küldeni a Vatikánba?

2015. április 16. 14:59

Diszkriminál-e a pápa, mert nem fogadja el a franciák meleg nagykövetjelöltjét, vagy Párizs feleslegesen provokálja a Vatikánt? Kis diplomáciai gyorstalpaló heterofóboknak.

2015. április 16. 14:59
Szőnyi Szilárd
Válasz.hu

„Diszkriminál-e a pápa, mert nem fogadja el a franciák meleg nagykövetjelöltjét, vagy Párizs feleslegesen provokálja a Vatikánt? Kis diplomáciai gyorstalpaló heterofóboknak. 


Si fueris Romae, Romano vivite more, vagyis ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak – tartja a Szent Ambrosiusnak tulajdonított mondás. A francia kormány vagy nem ismeri, vagy nem akarja betartani ezt az udvariassági szabályt: a friss hírek szerint ugyanis még januárban Laurent Stefanini személyében egy vállaltan homoszexuális diplomatát jelölt vatikáni nagykövetnek. Az esetből mostanra azért lett ügy, mert a Szentszék immár több mint három hónapja nem adott választ a kezdeményezésre; a hallgatás pedig a nemzetközi diplomáciában nem annyira a beleegyezés, mint az elutasítás jele. A melegjogokra érzékeny világ most egy emberként vonja kérdőre Ferenc pápát, hogy – miközben korábban még arról beszélt, ki ő, hogy elítéljen egy homoszexuálist –: miként jön ahhoz, hogy diszkrimináljon egy saját neméhez vonzódó férfit.

Akkor vegyünk sorjában néhány tényt és szempontot!

1. A bécsi egyezmény szerint a diplomáciai kapcsolatok arra szolgálnak, hogy előmozdítsák az akár eltérő kultúrájú országok közti baráti kapcsolatokat. Mármost a homoszexuális hajlammal megértő, a cselekedetet azonban elítélő katolikus tanítást képviselő egyházi államba meleg nagykövetet küldeni minden, csak nem barátságos lépés. Mondhatnánk – sokan mondják is –, hogy ezzel François Hollande elnök provokálni, de legalábbis tesztelni akarta a Vatikán »nyitottságát«. Azt hiszem, erre semmi szükség. Biztos vagyok benne, hogy a diplomácia őshazájának számító Franciaországban Szajnát lehet rekeszteni a jobbnál jobb, és a Vatikán számára is elfogadható nagykövetjelöltekből, Laurent Stefanini pedig máshol kiválóan megállhatná a helyét. Akár például Budapesten is. (...)

5. A Vatikán nem »utazik« a melegekre. Elsősorban arra ügyelnek, hogy egy katolikus diplomatának kánonjogi értelemben rendezett legyen a házassága (egy korábbi argentin jelöltet azért nem fogadtak el, mert nem teljesítette ezt a feltételt). Más vallású személyeknél a válás sem akadály, ez esetben viszont azt tartják lényegesnek, hogy az illető családi állapota legyen összhangban saját egyháza előírásaival. Az sem jó ajánlólevél, ha egy diplomata abortuszpárti: bennfentesek szerint több korábbi amerikai nagykövetjelölt – köztük Caroline Kennedy – ezért nem kapta meg a jóváhagyást. (...)

7. A fogadó országok szokásait a diplomáciában tiszteletben szokás tartani; ha nem így volna, akkor tavaly nem ment volna szenzációszámba, hogy Izrael először küld női nagykövetet a női jogokra »kevéssé érzékeny« arab világ valamely országába (Jordániába). Nicolas Sarkozynek pedig elnökként el kellett fogadnia, hogy akkor még csak barátnőjét, Carla Brunit például Szaúd-Arábiába és Indiába nem vihette magával, mert a kapcsolat sértette volna az ottani hívők érzékenységét. Hasonló cipőben járt a mi Bajnai Gordonunk, amikor kormányfő lett. Amint Görög Ibolya protokollszakértő figyelmeztetett, az élettársi viszonyt az erősen vallásos országokban nem fogadják el – márpedig a magyar kormányfő feleségétől különvált, és a barátnőjével élt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 273 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. december 14. 22:18
"ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak – tartja a Szent Ambrosiusnak tulajdonított mondás. A francia kormány vagy nem ismeri, vagy nem akarja betartani ezt az udvariassági szabályt" Látott már valaki udvarias franciát?
választópolgár
2016. szeptember 01. 03:08
ez a cikk nagyon finoman fogalmazott. Ordenáré otromba provokáció, ahogy a franciáktól megszokhattuk.
Viator
2016. július 08. 12:30
A "melegjog" önmagában is egy értelmetlen kifejezés. Egyrészt: meleg lehet az idő, a fürdővíz vagy a szendvics. A fartúrásnak semmi köze a hőmérséklethez. Szóval akikről szó van, azok a buzeránsok, tudományos nevükön a homoszexuálisok. Másrészt: ahogy nincs skizofrénjog, pedofiljog, mániás-depressziósjog, agorafóbiásjog, úgy "melegjog" sincs. A lelki sérülésből következő szexuális eltévelyedés nem indokol semmiféle speciális jogalkalmazást.
balbako_
2016. január 31. 16:56
A legarcátlanabb, legpofátlanabb provokáció nem vitás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!