Húsvéti cikk 150

2015. április 05. 08:05

Deák Ferenc, a magyar nyugalmi politizálás nagy alakja 150 évvel ezelőtt írta meg híres Húsvéti cikkét, amellyel visszatért a politikába és előkészítette azt a nagybetűs Kiegyezést.

2015. április 05. 08:05
Szombathy Pál
Szombathy Pál
Új Szó

„Most, 150 évvel később ismét Húsvét van és végre megint nagy és fontos témánk lehetne a kiegyezés. Csakhogy ezúttal a belső magyar megbékélés, országformáló szellemi szerződés sürget a pusztító és bénító gyűlölködés hosszú időszakától kifáradva. Ma az a labanc, aki pénzen kívül mást is várna az Európai Uniótól és az a kuruc, aki mindenkivel összetűzne, mert a békét zsigerileg sem érzi hatékonynak. Bedeszkázták a kirakatokat az utca két oldalán, s csak a kövek repkednek szüntelenül.

Ennek a merev politikai szembenállásnak az a legnagyobb hátránya, hogy legcinikusabb, leglelkesebb, leghaszonlesőbb vagy éppen legbárgyúbb fenntartóin kívül mindenki más számára roppant kártékony, mert kiöli a kreativitást, fékezi az egészséges versengést, elszorítja az autonómiákat és egzisztenciálisan kukázza a tőle függetlenedni, távolságot tartani vágyókat. Ezt a világot működtetni a lojális középszerűség számára kifizetődő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. április 06. 08:38
Nem látom a kiegyezni, összefogni képes erőket, személyeket. Matolcsy, aki végül is sikeres lett, Simorral, Surányival, mondjuk, az aranykészlet visszaszerzéséért? Amit a lihegő hiéna falka Matolcsyval csinált, az visszatekintve is nagyon alávaló volt, ez az oldal, amelyikkel most az összefogást ajánlják, kifejezetten emberi méltóságba vágó verbális hadviselésben "jeleskedett", mikor ez ezerrel ment, a jó Szombathy és elvbarátai nem emelték föl a szavukat, h. mégis, geobbelsbe nem lenne szabad, mert ráadásul még kontraproduktív is, lemenni! Egyáltalában, hol voltak, mikor a símaszkosok azonosító nélkül randalíroztak itt, a Révész Máriuszt is véresre verve, úgyis, mint a "demokratikus ellenzék" támaszai és talpkövei? Azt hiszem, h. a történtek, az ország kifosztása, eladósítása, ami ellen egyébként a Szombathy társaságnak szintén szava sem volt, lehetetlenné teszik ezzel a nemzedékkel a kiegyezést. MSZP-s, DK-s, stb. személyiségeiket látva, hallva nyilatkozni, ez a sejtés csak megerősödhet. Orbán a Ripaccsal? Orbán Mekegházyval? A Fidesz oldaláról mindez más hangnemben zajlott, ráadásul kétségtelen eredményeket felmutatva a népség-katonaság számára. Soha olyan alpári, közönséges, emberi méltóságba vágó, a családot sem kímélő hangnemben nem folyt a hadakozás a Fidesz részéről az ellen oldal felé, mint amit fordítva minden szinten a mai napig az ellen oldalon gyakorolnak.
Berecskereki
2015. április 05. 16:31
Tényleg csak rajtunk múlott? Se3mmi ellenállás sem volt? A kiegyezés, és létrejöttének előzményei (1850-1867) /Harmat Árpád Péter/ http://tortenelemklub.com/magyar-toeri/52-a-kiegyezes-es-letrejoettenek-elzmenyei
Berecskereki
2015. április 05. 16:05
Tisztelt Szombathy Pál! Írása majdnem mindent tartalmaz, csak az előzményt hagyja el. Talán nem véletlen, mert ha azt is felvázolná akkor a írásának második felében megfogalmazottakat nem egészen támasztaná alá. Mivel időm korlátozott, így felhasználom Tarján M. Tamás írását - http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1865_aprilis_16_megjelenik_deak_ferenc_husveti_cikke_a_pesti_naploban/ „Magyarországon az 1860-ban kiadott októberi diploma, majd februári pátens jelezték a változtatás szándékát, Ferenc József liberális szellemű összbirodalmi alkotmányt ajánlott fel, és annak céljából, hogy a Reichsratba magyar képviselők is beülhessenek, 1861-re összehívta az országgyűlést. A magyar politikai elit azonban nem volt hajlandó támogatni az ország függetlenségének feladásával járó terveket, ezért, hosszas politikai küzdelem után, a Deák Ferenc vezette párt javaslatára feliratban utasították el a császári alkotmánytervet.” A Húsvéti cikk előzménye; „egy osztrák sajtóban megjelent cikk volt, melynek írója próbálta a Habsburg-ház jogeljátszási elméletét alátámasztani (ti. hogy Magyarország eljátszotta jogait 1848-49-ben), és azzal vádolta a magyarokat, hogy lételemük a szakadárság, történelmünkön „elkülönző vágy vonul végig”, ami teljesen értelmetlen és hasztalan.” Nos ezt követte Deák említett Húsvéti cikke. Ugyanakkor a mostanihoz viszonyítva mások voltak a körülmények is. 1866-ban volt a porosz-osztrák háború, mely a Habsburgok vereségével végződött. Továbbá amikor 1865-ben Deák Ferenc visszatért az aktív politikai életbe, személyét az osztrák liberálisok körében nagy tisztelet övezte. Vagyis; volt harc, szembenállás, vesztes háború, mely miatta a Bécsi udvar kénytelen volt változtatni korábbi álláspontján, ugyanakkor Bécsben a liberális körökben erős támogatottsága volt Deák Ferencnek. Végezetül: Talán nem kellene egyenlőségi jelet tenni az Európai Unió és a Habsburg birodalom közé.
lajkakutyus
2015. április 05. 12:51
Legyünk tárgyilagosak: Szombathy főszerkesztősége alatt volt a legszínvonalasabb a M.H.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!