Európa jövője a múltjában van

2015. április 10. 16:36

Gazdaságilag hanyatlik az öreg kontinens; az európai népesség öregedik, zsugorodik, állítja Buchanan. A meg nem született európaiak helyét az asszimilálatlan muszlim bevándorlók veszik át.

2015. április 10. 16:36
Pál Benedek
Danube Institute blog

„Az ígért Európai Egyesült Államok nem jött létre, ellenben Európa gazdasági, demográfiai és bevándorlási gondokkal küzd. Kontinens-szerte populista pártok jönnek létre, amelyek elutasítják az uralkodó multikulturalizmust. Patrick J. Buchanan a The American Conservative-ban arról ír: ez egy válasz Európa identitásválságára. (...)

Elsősorban gazdaságilag hanyatlik az öreg kontinens. Európa az Egyesült Államokhoz képest lassan épül fel a válságból. 2013-ban a gazdaság csupán 1 százalékkal nőtt, míg az USA-ban 2,2 százalékkal. Decemberben a munkanélküliség 11,4 százalék volt Európában, míg Amerikában ez csak 5,6 százalék. A legalacsonyabb foglalkoztatási ráta, amely Reagan óta az amerikaiakat sújtotta, 62,6 százalék volt, Európában ez a szám 2013-ban 57,5 volt.

Továbbá az európai népesség öregedik, zsugorodik, eltűnőben van, állítja Buchanan. Egy nép egészséges fennmaradásához átlagosan 2,1 gyereknek kell születnie családonként. A születési ráta negyven éve ennél alacsonyabb Európában, jelenleg 1,6 az átlag.

Buchanan szerint a meg nem született európaiak helyét az asszimilálatlan muszlim bevándorlók veszik át, akik az európai nagyvárosok szegregált negyedeiben, Párizs „banlieau-iben” vagy Amszterdam külvárosaiban zsúfolódnak össze.

A bevándorlók, miközben nagyvonalú szociális juttatásokat kapnak, elutasítják új hazájukat és a demokráciával ellentétes radikális iszlám felé fordulnak − idézi Thorntont Buchanan. Az, hogy néhányuk a terrorizmus felé fordult, mint a francia-algériai testvérek, akik a Charlie Hebdo mészárlást elkövették; valamint az, hogy a becsületgyilkosságok, a kényszerházasságok és a poligámia még mindig él köreikben, csak növelik az ellenérzést az európai muszlimokkal szemben.

Egyre népszerűbbek Európa-szerte a populista pártok, mint a UKIP Angliában, a Nemzeti Front Franciaországban, vagy a nemrég megjelent PEGIDA mozgalom Németországban. Ezek a pártok nemsokára hatalomba kerülnek, véli Buchanan, és akkor lehetőségük lesz a bevándorlást korlátozni és az asszimilációt követelni, így a mostani kulturális konfliktus akár erőszakká is fajulhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. április 12. 13:16
Ez afféle ma van a holnap tegnapja típusú bölcselkedés.
Agnieszka
2015. április 12. 11:09
Azért remény még van. Lengyelországban nincs jelentős cigány kisebbség, talán a zordabb klíma miatt nem mentek addig föl. A szlovákok, csehek a miénknél mindenképpen zordabb cigány politikája nem vezetett az ottani kisebbség számban duplájára gyarapodásához, mint nálunk.Igaz, nincs olyan szlovák politikus, aki a szigorúbb és szűkmarkúbb segélyezési politika ellen nemzetközi téren szítana szlovák v. cseh ellenes hangulatot. A gyermekek között kialakuló cigány népességi arány a szociálpolitikai fordulatért kiált, az országnak egész egyszerűen nem lesz lehetősége ennek a gyerek tömegnek a felemeléséhez, ha ez az irány folytatódhat, egy viszonylag bőkezű gyermektámogatási rendszerrel ösztönözve. Semmiféle fordulatra nem lehet számítani, ha a balosok visszatérnek, sőt, jön az alapjövedelem.
berzsian56
2015. április 11. 12:03
-Üdvözöllek Nagy Liberális Testvér, a zejropunnyóba igyekszem , megmondanád nekem ,jó felé megyek? -Hát ,hol élsz te fiam, a Zejjropunnyó huszonöt éve megszünk.Most az Iszlám Nemzeti Kalifátus van a helyén ,az IN-Kal. -De, akkor te mit keres itt Grün? Vakuljak meg ha nem téged láttalak nemrég a Dob utcában. -Hogy én? Van egy kis boltom a bazárban,turbánt, csadort,vizipipát,meg egyébb hacukákat árulok ezeknek az elfajzottaknak. -Dájszen , ami rajtad van is mind Hon-Kongi árú. -Na és? Nálunk is van Ázsia Center.Van egy kis export -import cégem cipruson bejegyezve és most Allahot szolgálom. Biznisz az biznisz. Ott van a haza,ahol a haszon.Mi sosem keverjük az üzletet a valással.
nimród
2015. április 11. 10:12
Attól tartok, sokan nem ismerik Buchanant és munkásságát. Patrick J.Buchanan harcos konzervatív politikus és gondolkodó. Annyira konzervatív, hogy a Republikánus Párt "kitaszította" soraiból. Pedig kétszer indult a színeikben az elnökválasztáson, 1992-ben és 1996-ban. Olyan ír katolikus amerikai ő, aki mélyen aggódik nemcsak az USA, hanem az egész nyugati (keresztény)kultúra jövőjéért. Több könyvet is írt erről.Legismertebb, magyarul is megjelent, megrendítő hatású műve A Nyugat halála. Ebben adatokkal alátámasztva ismerteti a nyugati társadalmak hanyatlását, a népesség fogyást, a társadalom elöregedését, az erkölcsi értékek devalválódását, a bevándorlást. A Nyugat fogalmába beleérti a keresztény Európa és az USA, Kanada, Ausztrália mellett az ugyancsak keresztény Oroszországot is. Sőt, szemben a neokonokkal, kifejezetten szimpatizál az oroszokkal.(Igaz, a könyv 2002-ben jelent meg.) A hanyatlás fő okai között említi az elfordulást a keresztény világnézettől, (az egyik fejezet címe Amerika elkereszténytelenítése)de az alapvető oknak a "kultúrális marxizmust" tartja. Amelynek a lényege Lukács György szerint a hagyományos, keresztény társadalom értékeinek elpusztítása. Ennek a "kulturális" forradalomnak az alapító atyái, Buchanan szerint Lukács mellett Gramsci,Adorno és Marcuse. És az ú.n. Frankfurti Iskola. "Amerika elitje, amelynek mai tagjai talán nem is tudják, kik voltak a Frankfurti Iskola gondolkodói, elképzeléseiket illatos nektárként tették magukévá" -írja Buchanan. És ez a forradalom, amelyik a hagyományos társadalom megsemmisítését értékei szétverése útján törekszik megvalósítani, a kommunizmus bukása után is folytatódott. Sőt, felerősödött, és jelenleg nyerésre áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!