Nemzetiség, rassz, identitás: alakuló új önazonosságunk

2015. április 28. 15:47

A magyar szerencsés nép. Nem csak amiatt, hogy sikeresen ötvözi a keleti (ázsiai, szláv) néplélek érzékenységét a nyugati (frank és germán) éthosz módszerességével.

2015. április 28. 15:47
pacsy
Jezsuita bloggerek

„A minap egy nemzetközi társaságban ebédeltem. Mindenféléről beszélgettünk már egy ideje, amikor valahogy a »hazához« való tartozásra, a »nemzeti identitás« témájára terelődött a szó. Egy nagyon kedves ismerősöm, 50 körüli tanárnő, megjegyezte: »Számomra nincs olyan, hogy nemzeti identitás. Európai vagyok!« Egy lengyel kollégám ennek hallatán láthatóan kiakadt. Rá is támadt, egy kicsit a kötelező udvariasságról is megfeledkezve: »Hogy mondhatsz ilyen sületlenséget?! Mindannyian tartozunk valahova; olyan nincs, hogy ne’…!« A hangjából egy pillanatra kiéreztem azt az ellentmondást nem tűrő hangnemet, ami egy kissé általában is jellemző a régiónkra. A beszélgetés innentől személyes fordulatot vett – és nagyon érdekessé vált számomra. (...)

Vajon ugyanolyan fordulat ez is, mint az a bizonyos középkori, amely alapján ma Magyarországon már legfeljebb csak a helységnevek alapján azonosítható, hogy is hol éltek a kunok, besenyők vagy jászok (és nem firtatjuk a jövendőbeli rasszhoz való tartozását, ha mondjuk férjhez adjuk a leányunkat)? A folyamat végpontja tehát a beolvadás lesz? Avagy mindenkit szükségképpen röghöz kötnek a génjei és a kulturális hagyományai? Hiszen Michela életében sem lehetett azt az első öt évet elfelejteni, kitörölni! Vagy akad kivétel? (Esetleg csak elvétve?) Ti hogy látjátok?

PS: Még egy rövid utószó kikívánkozik belőlem. Merthogy egyébként az a véleményem, hogy a magyar szerencsés nép. Nem csak amiatt, hogy sikeresen ötvözi a keleti (ázsiai, szláv) néplélek érzékenységét a nyugati (frank és germán) éthosz módszerességével. De azért is, mert képes volt arra, hogy az elmúlt ezer évben átvészelje a török hódoltságot, a Habsburg-elnyomást és az orosz megszállást is. Nem törtünk össze és nem is oldódtunk fel – megúsztuk annyival, hogy a nyelvünkbe integráltunk néhány száz török, német és orosz eredetű szót; ez őrzi a fenti kulturális hatások nyomait. Mindeközben pedig mindvégig képesek voltunk megőrizni a nyelvi és nemzeti identitásunkat (sok más néppel ellentétben, amelyek hasonló körülmények között nyelvet váltottak vagy felmorzsolódtak, illetve beolvadtak a történelmi hullámverések közepette).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:30
Csak a szőrszálhasogatás okán: a "frank és germán" értelmetlen,a frank egy germán nép volt.
alex.leopardi
2015. május 01. 10:32
igazad van de ne hasogassuk azt a szőrt,elég nekünk a borotválkozás
Zokni
2015. április 30. 22:11
"A flamandok és a vallonok túl fogják élni a belgákat, mint ahogy a a népek nagy része is az olvasztó tégelyt, mert az csak érdekek mentén jött létre és nem értékek mentén!" - írja. Igen. Ezért van még ma is Belgium. Mert a belga flamandoknak, és a belga vallonoknak ez az érdekük. Erre lehet számítani Európában is. Hogy a német, angol, spanyol, magyar, belga(?)... stb. európaiaknak is az az érdekük, hogy együtt maradjanak.
Zokni
2015. április 30. 21:05
"A folyamat végpontja tehát a beolvadás lesz?" - kérdi. Alighanem. Csak azzal a különbséggel, hogy manapság azért a kultúrához hozzátartozik az eredeti nemzeti identitás ápolása is. És akkor sem az eredeti nemzetiség kizárásához, sem a közösségi identitástól való elhatárolódáshoz nem lesz szükség semmilyen "vehemenciára", mert a KETTŐS identitás természetes lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!