Egy hitelfelvevő lehet felelőtlen, egy befektető nem?

2015. április 27. 13:48

Aki a szó legszorosabb értelmében kaszinózott, az minden pénzét visszakapja. Aki egyszerűen akart magának és családjának egy lakást, de a duplájára nőtt törlesztőket fizetni nem tudta, a híd alatt lehet.

2015. április 27. 13:48
Kalmár Szilárd
Facebook

„Egy cseppet sem vicces, hogy ebben az országban egy hitelfelvevő lehet felelőtlen, egy befektető nem. Aki 2006-2007-ben devizában adósodott el, az látott maga körül egy viszonylag pörgő gazdaságot, stabil forintot, ezért a "szakértők" tanácsát megfogadva külföldi devizában adósodott el. Ráadásul a többség mást nem is kaphatott, mert jövedelmi helyzete alapján a bank a magasabb törlesztőt eredményező forint hiteleket nem engedélyezett jövedelem alapján. Aztán később az egész világgazdaság megroppant, a magyar lényegében összeomlott, a hiteltörlesztők majd duplájára nőttek úgy, hogy sokan állásukat vesztették el, másoknál a jövedelem lényegében csökkent. Ezt követően a liberális véleményvezérek és az őket követő kispolgári birkakórus mást nem tudott mondani csak azt, hogy ilyen a piac, ezt tudni lehetett, ezt el kell fogadni. Majd 7 évbe telt, mire a kormány lényegében erővel átvert a bankokon egy megoldást, amely rövid távon ugyan hozott némi megoldást, hosszabb távon viszont megmaradt a dolog időzített bomba jellege. 

Ehhez a témához szorosan kapcsolódik a Quaestor károsultak ugye. Azoké az embereké, akik tudták jól, hogy döcög a világgazdaság, mégis vállalták, hogy kaszinózni kezdenek a pénzükkel. Akinek pénze volt, kormányzati szereplők, önkormányzatok benne voltak egy gusztustalan pilótajátékban. Aztán lássunk csodát, a bukta után ők áldozatok lettek, akiket meg kell menteni. A liberális véleményvezérek üvöltve követelték megmentésüket, a birkakórus pedig szorgalmasan kontrázott erre a szamárságra. Az MSZP olyat is tett, amit a devizásokért emlékeim és a Google emlékei soha, tüntetést szervezett a Quaestor károsultakért. 

A végeredmény pedig: aki a szó legszorosabb értelmében kaszinózott, az minden pénzét vissza kapja. Aki egyszerűen akart magának és családjának egy lakást, de a duplájára nőtt törlesztőket fizetni nem tudta, a híd alatt lehet, gyermekét már elvehették és úgy vonhatják jövedelmének minimum a harmadát élete végéig, hogy otthonában már régen más él. A kérdés jogos és evidens: Hol itt az igazság?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. április 27. 21:38
Mindkét szolgáltatás igénybevevője felelőtlen volt: olyan nincs tudniillik, hogy muszály hitelt felvennie valakinek. A szélhámos brókercégek áldozatai pedig csalás miatt pereljenek. Vicc az állami kártalanítás (rossz vicc!).
Tündér_Lala
2015. április 27. 19:38
Van benne igazság. Az ellenzék populista követelésére populista megoldás született. A BVA 6-ról 30 millióra emelése pedig nem jogos. De a helyzetet jellemzi az a kriminális arcátlanság, hogy egyesek már a kamatok megtérítését is követelték. Tipikus példája, hogy a pártok belehajszolják egymást egy rossz megoldásba.
Box Hill
2015. április 27. 18:52
"Egy hitelfelvevő lehet felelőtlen, egy befektető nem?" A kettőt nem lehet összehasonlítani. Más a szerződés iránya. A hitelfelvevő arra kötelezi magát, hogy adós lesz. A befektető pedig arra szerződik, hogy követelő lesz a pénzintézet felé. Dehát ez normális, kommunisták által nem kiképzetlenül hátrahagyott lakosság számára, egyszeregy.
newyorker
2015. április 27. 18:39
Ezt a sok sületlenséget felejtsétek el, amit a médiában is nyom mindenki. Lehet, hogy a kisbefektetők kaszinóztak, de a nagybefektetők azért tették a BudaCashbe és más brókercégekbe, mert biztonságot akartak, kockázatelkerülést, nem extra hozamot. Állampapirok, vállalati kötvények (MOL, OTP, külföldi papirok,stb), ezek voltak, azért a brokereknél, mert nem minden banknak volt ilyen portfoliója. Azzal a kockázattal nem számoltak, hogy országunkban nem működik a pénzfelügyelet és el lehet lopni az értékpapírjaikat. Most aki 2-300 millió Ft-ot tartott magyar állampapirban, az kap 6 milla BEVA-t cserébe, ha BudaCash. Ha kaszinózott a Qaestornál kamu papirokra, akkor 30 millát kap, plusz kamatok. AZ is bolond, aki ezután befektet bármely pnzintázetnél itthon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!